Евтини самолетни билети

Религиозните схващания и митологията на римляните са били доста опростени. Те често придавали на своите божества чисто човешки характеристики, за да доближават повече хората до своите кумири.

При сливането на римския и гръцкия свят, римските божества започват все повече да се отъждествяват с гръцките. Наред с тях се припокриват и някои от митовете и преданията на древните римляни и гърци. Днес ще обърнем малко повече внимание на римските богини и техните характерни черти. Представяме ви 10-те най-влиятелни римски богини.

1. Диана

10-те най-влиятелни римски богини

Дъщеря на Юпитер и Латона – Диана е римската богиня на лова, луната, нощните вълшебства и девствеността. Въоръжена с лък и стрели, и заобиколена от диви животни, Диана е обикаляла горите и планините заедно с горските нимфи. Тя е закрилница на децата и целомъдрието. В нейна чест, жените режели косите си преди да се омъжат и да имат деца.


2. Венера

10-те най-влиятелни римски богини

Венера първоначално е богиня на пролетта, а по-късно се превръща в покровителка на любовта, плодородието и красотата. Тя е родена от морската пяна и е съпруга на бог Вулкан и майка на Купидон. Често е изневерявала на Вулкан, както с богове, така и с простосмъртни хора. Нейният аналог в гръцката митология е Афродита.

3. Юнона

Юнона е висше божество в римската митология. Тя е богиня на брака, закрилница на бременните жени и родилките. Юнона е покровителка на Рим и Римската държава и в нейна чест е издигнат храм в Капитолия. Легендата гласи, че гъските от храма на Юнона, с крясъците си известяват римляните и спасяват града от нощно нападение на галите.


4. Белона

Тя е римската богиня на войната. Белона е сестра и съпруга на Марс. Нейните жреци били облечени в черни дрехи и носели двойни брадви. Те изпадали в екстаз, по време на който се биели. Наричали ги фанатици (от лат. неистови).

5. Фортуна

Фортуна е богинята на съдбата, късмета и щастието. Тя е една от най-почитаните богини от римляните. На нея разчитали не само хората, но и боговете. Смятало се, че само от нейното благоволение зависи късметът на човек. Ако е благосклонна, Фортуна ще излее над хората рога на изобилието. Тя е изобразявана с рог и кормило, като символ на това, че управлява човешкия живот.

6. Инвидия

10-те най-влиятелни римски богини

Инвидия е римската богиня на възмездието и справедливостта и е аналог на гръцката богиня Немезида. Тя не е почитана само от римските пълководци, а също и от гладиаторите.

7. Аврора

10-те най-влиятелни римски богини

Аврора е римската богиня на зората. Тя полита всяка сутрин, за да съобщи за появата на слънцето. За нея легендата разказва, че била влюбена в принца на Троя, Титон. Понеже бил смъртен, тя помолила бог Юпитер да го дари с вечен живот, но пропуснала да поиска вечна младост и той започнал да остарява.


8. Виктория

Римската богиня на победата, Виктория е еквивалент на гръцката Нике. Тя е изобразявана като млада жена с крила, а в ръката си носи лавров венец или палмово клонче. Виктория символизира победоносната война и култа към нея бил много важен. В знак на почит към нея са издигани множество олтари.

9. Веста

10-те най-влиятелни римски богини

Веста е римската богиня на огнището и на дома. В храма на Веста горял свещен огън, който символизирал благополучието на Римската държава. Този огън бил пазен от жрици – весталки, защото угасването му се смятало за много лоша поличба. От името на богиня Веста идва думата вестибюл, защото входът на дома бил посветен на нея.

10. Фидес

Фидес е римската богиня на верността и доверието. Тя е изобразявана като по-възрастна жена със скръстени ръце, които са символ на разбирателството.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.