10 от най-полезните за стомаха билки

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
Страница 1 от 5

Стомахът е много чувствителен орган, който бързо може да излезе от равновесие и от най-дребните дразнители. Това най-често са неправилното хранене, алкохолът, цигарите, стресът. Стомашните проблеми обхващат голяма гама от симптоми, които могат да се появят в различни етапи и ситуации в ежедневието, затова винаги се консултирайте с вашия лекар.

Едни от най-честите стомашни оплаквания са болка, тежест, подуване, киселини. Тъй като човешкият стомах реагира различно на храните, за добрата му кондиция спазването на хранителен режим от поне 4 хранения дневно по едно и също време, е от съществено значение.

С оглед на всички празници, които нямат край през зимните месеци, имайте предвид, че дразнещите стомаха храни са подправките: горчица, оцет, червен и черен пипер, праз, чесън, хрян; сладките неща, пържено, кафето и алкохола. Но от тях по празниците количествата са големи. Така че, ако може ограничавайте се.

За да бъде човек здрав, на първо място трябва да разчита на себе си. На второ място отчитаме досега с Природата и даровете, които тя предлага. Привържениците на лечение с билки твърдят, че те са много по-добри от лекарствата. Причината – имат много по-благотворно влияние от лекарствата, защото почти всички лекарства са създадени за облекчаване на симптомите, а не за лекуване. Ароматните билки се използват от хората за храна, както и за лечение на различни заболявания вече хиляди години. Ето и 10 от най-полезните за стомаха билки.

1. Кориандър

10 от най-полезните за стомаха билкиКориандърът е едногодишно тревисто растение, което се използва широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята. За употребата му се споменава още в древни санскритски писмени източници. Българската народна медицина препоръчва кориандъра при болки в стомаха и червата, диария, кашлица, задух, повръщане, бронхит. Плодовете и етеричното масло на кориандъра стимулират отделянето на секреция в стомаха, червата, жлъчката и белите дробове.

2. Лавандула

10 от най-полезните за стомаха билкиЛавандулата (Lavandula) е растение от семейство Устноцветни. Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане на лавандулово масло, а от лавандуловите съцветия се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други. През Първата световна война лавандуловото масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. В народната медицина чай направен от лавандулови цветове помага при киселини, успокоява стомаха при диария и подпомага храносмилането. Освен това се ползва срещу дрезгавина в гласа и зъбобол. Лавандулата намира голямо приложение и в ароматерапията.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

Страница 1 от 5
Сподели

Коментари