Големите кучета могат да донесат много радост на семейството. Разбира се, и по-едрите породи, както всички останали кучета, имат своите плюсове и минуси.

Към положителните страни може да отбележим невероятния им характер – правилно възпитаните едри кучета са нежни, добродушни и лоялни същества. Те сравнително лесно се подават на обучение и не се нуждаят от много физически упражнения. По отношение на недостатъците, може да включим големия разход за храна на животното, както и факта, че едрите кучета като правило имат по-кратък живот, в сравнение с дребните си събратя.

Въпреки тези недостатъци и популярността на малките породи, много хора предпочитат да имат в дома си по-едро куче, което не само е верен и добър приятел на цялото семейство, но и надежден пазач на дома. Представяме ви първата част от списъка с най-едрите породи кучета.

10. Руски черен териер

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Порода, създадена в бившия СССР в средата на миналия век след кръстоската на няколко породи кучета. Използван е най-вече като куче-пазач и полицейско куче. Средното тегло на мъжките е 50-60 кг, височината им 72-78 см. При женските теглото е 45-50 кг, а височина 68-74 см. Руският черен териер достига зрялост едва на 2 години. Този факт трябва да се отчита при обучението на кучетата от тази порода. Кучето обича да получава ласки и внимание от страна на своите стопани.

9. Анатолийска овчарка (Анатолийски карабаш)

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Това куче изглежда наистина страховито, но всъщност е дружелюбно към хората и лоялно към стопаните си. За породата се твърди, че съществува от 1000 г. пр.н.е. Смятат се за едни от най-добрите „служебни“ породи в света. Теглото им варира от 40 до 65 кг. Анатолийските овчарки са много предани, послушни и енергични. Те обичат децата, умни са и лесно се поддават на обучение.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. Комондор (Унгарска овчарка)

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Голяма порода овчарски кучета, известни с необичайния си външен вид. Неговото тяло е покрито с дълга бяла козина, оформена на фитили. Средният ръст на мъжките е 70-80 см, а на женските – 65-70 см. Теглото на мъжките варира от 50 до 60 кг, а на женските от 40 до 50 кг. Комондорите са уравновесени кучета, използвани предимно като пазачи. Много гальовни и предани, тези кучета се приспособяват към градската среда без особени затруднения.

7. Пиринейско планинско куче

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Родината на породата е Франция. В продължение на стотици години овчарите ги ползвали да пазят стадата им по стръмните склонове на Пиренеите. Тези нежни, интелигентни и добродушни кучета имат здрава конструкция и елегантен външен вид. При мъжките ръстът варира между 70 и 81 см, а теглото е 41- 60 кг.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

6. Монголска овчарка (Хотошо)

10-те най-едри породи кучета (част 1)

От години кучетата от тази порода съжителстват с монасите от будистките манастири, охраняват стадата от едър рогат добитък, камили или овце. Често тези кучета са използвали и при лов. В наши дни монголската овчарка се използва предимно като куче-пазач, но е обучавана и за участие в акции по издирването на хора при аварийни ситуации. Теглото на мъжките екземпляри варира от 45 до 70 кг.

5. Кавказка овчарка

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Една от най-старите породи кучета, зародени в Кавказ. Представителите на тази порода се характеризират със силната си костна конструкция и големината си. Ръстът, в зависимост от пола на животното, варира от 64 до 75 см, а теглото: 45-90 кг. Кавказката овчарка е решителна и смела, в същото време е недоверчива към непознати. Породата се отличава със своята физическа издръжливост и бързата адаптация към всякакви климатични условия.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. Кувас

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Стара порода кучета-пазачи с унгарски произход. През Средновековието породата била на такава почит, че само кралските особи и техните придворни имали право да отглеждат тези кучета. Теглото на мъжките може да достигне 90 кг, а на женските 68 кг. Кувас са силни, смели и много лесни за отглеждане кучета.

3. Ирландски вълкодав

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Големи ловни кучета, чиито произход вероятно е резултат от кръстоска между кучетата, донесени в Ирландия от келтсктите нашественици и стари местни породи. Ирландският вълкодав е най-едрата хрътка в света. Според стандартите, минималната им височина трябва да е 79 см за мъжките и 71 см за женските. Минималното им тегло съответно е 54,5 кг за мъжките и 40.5 кг за женските представители на породата. Въпреки внушителните си размери, по природа ирландският вълкодав е тихо и спокойно животно. Чудесно се разбира с деца.


2. Неаполитански мастиф

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Също много стара порода кучета, която се развива в италианската област Неапол, откъдето и името на породата. От векове те са използвани като кучета-пазачи. Неаполитанският мастиф има груба на вид структура. Теглото на мъжките варира между 60 и 70 кг, на женските от 50 до 60 кг. Освен добри пазачи, представителите на тази порода се отличават със своята игривост и доброжелателен характер.

1. Средноазиатска овчарка

10-те най-едри породи кучета (част 1)

Наричана още Алабай, тази порода се среща още в древността в Централна Азия. Теглото на мъжките може да достигне 80 кг. Кучетата от тази порода се справят отлично с охраната на дома. Въпреки че алабаят изглежда тромав, бавен и много тих, всъщност тези кучета имат буен характер, мускулесто тяло и отлични реакции.

Вижте тук част 2Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *