От добрите филми може да научим много – какво е морал, разликата между добро и зло, какво се случва когато се влюбим и какво се случва, когато нещата в любовта се объркат. От големия екран може да усвоим и друг важен урок – да се научим да възприемаме различното в света, който ни заобикаля.

Именно за филмите за различието ще стане дума днес. Да, LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transsexual & intersex) филмите не са от най-популярните, но в последните години по темата започна да се говори по-открито и не толкова резервирано.

Това са филми за предразсъдъците, за омразата и любовта, за смелостта и гордостта, за стъпките, които понякога се налага човек да направи в живота си. И да, макар гей темата да е във фокуса на сюжета, в историите на тези филми се засягат общочовешки ценности като любовта, разбирателството, семейството, но и мрачните черти от човешкия характер – лъжата, агресията, омразата. Качества, присъщи на всеки човек. Независимо от пол и сексуални предпочитания.


Ето кои са 10-те най-вълнуващи истории на гей тематика за всички времена.

10. „Приключенията на Присила – кралицата на пустинята“

1994 година

Една приятна комедия за група травестити, които представят своето уникално кабаре. Те пътуват с автобус, наречен „Присила“ през австралийската пустиня, към далечно курортно градче, където трябва да изнесат поредното си представление. Пътят им е съпътстван с редица забавни, но и не толкова ситуации. Следват среща с бивша съпруга и трогателни откровения пред децата.

9. „Фатален партньор CRUISING“

1980 година

Сериен убиец, вилнеещ в Ню Йорк брутално убива хомосексуалисти. Тук ще видим Ал Пачино в ролята на младия агент Стив Брънс, който е изпратен под прикритие като примамка, за да спипа фанатика. Работейки напълно изолиран от своя отдел и своята приятелка, Стив трябва да се научи на правилата и сигналите, с които живее гей обществото в Ню Йорк по това време. Задачата обаче започва коренно да променя Стив.

8. „Милк“

2008 година

Внушителен и вдъхновяващ разказ за живота на Харви Милк – първият открит хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния през 1977 година. Филмът проследява мечтите на тази противоречива личност за равноправие и напомня за кървавата борба за зачитане правата на сексуалните малцинства. През 2009 година филмът бе удостоен с две награди „Оскар“ – за най-добър сценарии и за най-добра мъжка роля за брилянтното превъплъщение на Шон Пен в образа на Харви Милк.


7. „Талантливият мистър Рипли“

1999 година

Мрачна и съблазнителна приказка за гения на завистта и пътя към висшето общество. Мат Деймън в ролята на Рипли е обикновен неудачник, който се намъква неканен в живота на богаташкия син Дики (Джуд Лоу). Оплитайки приятеля си в мрежа от лъжи, тъй постепенно започва да отнема самоличността му. Филмът е едно сложно изследване на човешки характери, брилянтно разказан от сценариста и режисьор Антъни Мингела.

6. „Всичко за майка ми“

1999 година

Един от вечните шедьоври на испанеца Педро Алмодовар, в който ни представя един съвършен портрет на съвременната жена, благодарение на изключителни актриси като Сесилия Рот, Мариса Паредес, Пенелопе Крус и Кандела Пеня. Това е историята на младия Естебан, който мечтае за две неща – да стане известен писател и да открие баща си. Има някои неща от миналото обаче, които майка му Мануела умело прикрива…

5. „Карол“

2015 година

Филм по романа на Патриша Хайсмит „Цената на солта“ и разказва за връзката между две жени (Кейт Бланшет и Руни Мара) от различни социални прослойки в Ню Йорк от 50-те години на ХХ в. Флиртът води до приятелство, страстна любовна връзка между двете дами и разбити сърца.

4. „Момчетата не плачат“

1999 година

Истинска история за смелостта да бъдеш самия себе си. Когато младежът Брандън Тийна (Хилари Суонк) се озовава във Фолс Сити, щата Небраска, той установява, че се чувства като у дома си – бързо се сприятелява с банда глуповати и буйни местни момчета, дори си намира гадже. Този щастлив период бързо се превръща в кошмар, когато тайната на Брандън е разкрита – всъщност той е Тийна Брандън – жена, представяща се за мъж. Тази впечатляваща история е базирана на действителни събития, случили се през 1993 г. и завършили трагично: Брандън е изнасилена и убита от двама от своите така наречени приятели.


3. „Лунна светлина“

2016 година

Лентата проследява живота на млад чернокож мъж от детството до зряла възраст и борбата му с живота, семейството и неговата сексуалност. Заобикалящата го среда се опитва да му предаде отчаяния урок, който много млади хора копнеят да научат: Какво означава да бъдеш мъж? Дали Шайрон научава този урок? 8 номинации за Оскар, 141 награди и 222 номинации от международни филмови фестивали. Носител на Златен Глобус за драма за 2017 година.

2. „Планината Броукбек“

2005 година

Енис Дел Мар и Джак Туист са двама млади фермери, които се срещат случайно в малкото градче Сигнал, Уайоминг. Докато пасат заедно овцете високо в планината Броукбек, те се сприятеляват, но много скоро разбират, че чувствата, които изпитват един към друг, са повече от приятелски и отношенията им стават интимни. Обществото обаче изисква от тях те да създадат семейства и да отгледат деца. И двамата го правят, но тяхната любов не угасва. В продължение на 20 години те продължават да се виждат тайно. Нещата излизат от контрол, когато истината излиза наяве.

1. „Филаделфия“

1993 година

Един от първите филми в Америка, които засягат предразсъдъците, свързани с ХИВ/СПИН, хомосексуалността и хомофобията в обществото. Филмът е направен по истински случай и разказва историята на Андрю Бекет, преуспяващ адвокат, заразен със СПИН, който е уволнен от своята фирма. С последна надежда за справедливост Андрю съди фирмата, с помощта на адвокат хомофоб – Джо Милър. В хода на делото Милър осъзнава, че Бекет е не по-различен от всеки друг, преодолява предразсъдъците си и му помага с делото, преди СПИН-а да го „вземе“. Филмът е отличен с две награди „Оскар“ – за най-добра мъжка роля (Том Ханкс) и за най-добра музика, Брус Спрингстийн и песента му „Улиците на Филаделфия“.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *