Отваряш Facebook – нищо интересно. Дай да хвърлиш едно око на Instagram – скролваш 20-ина минути. Затваряш го и отваряш отново Facebook. После пак и пак, и пак. Редуваш социалните мрежи отново и отново… и така в продължение на около час или два, в които просто лежиш на дивана и „цъкаш“. Казваш си: „Е, и без това няма какво да правя.“

Повярвай ми, има! И то има много какво да правиш, вместо да си губиш времето, докато „чоплиш“ в телефона си и разглеждаш „перфектните“ животи на познати и непознати, който, честно да си кажем, в една или друга ситуация сме се убедили, че са перфекти единствено на снимки и… постове.

Точно там се заражда и един друг проблем – колкото и добри да си мислим, че сме и колкото и да твърдим, че сме над нещата, има едни моменти, в които виждаме нещо, което ни жегва. И обикновено то е – „тая пък, уж не работи, а все по луксозни курорти“, „тоя пък… каква хубава кола си е купил, аз работя от 8 до 17 и все не успявам да събера за нещо хубаво“.

Та, нека продължа с някой полезни идеи какво всъщност може да се свърши в тези час, два, три, вместо безцелното разглеждане на социалните мрежи – бича на XXI век.

1. Активност

Казваше, че си много заета личност и нямаш възможност за спорт. Повечето домашни тренировки са около 30-ина минути. Има и „бързи“ такива за 10, 15 минути и прочие. Пробвай една от тях, вместо едно бързо преглеждане на социалните мрежи. Първото ще ти осигури хормон на щастието, ще раздвижи кръвта и метаболизма си, а ако ти стане навик, ще те вкара във форма и ще е сигурна превенция срещу много заболявания.

10 неща, които да правим вместо да губим време в социалните мрежи

2. Използвай телефона, за да търсиш информация

Баба ми беше жената, която знаеше всичко. Или поне това беше тя в детските ми очи. Работила като юрист, имаше огромни библиотеки във всяка стая и съм се замисляла как преди технологиите, ако някой иска да се запознае с дадена тема – готвене, отглеждане на растения, заболяване и т.н., ако е искал достоверна, сигурна информация, е трябвало да отиде да си купи книга, да я изчете и чак тогава да се усети запознат… Така, улеснени в днешно време, просто отваряме търсачката и намираме нужното. Толкова начини да повишим общата си култура във всякакви аспекти, но просто не го правим.


3. Прочети книга

Да, това е най-клишираното нещо, което може да се каже, но наистина, прочети книга! Отдели тези 40-50 минути не за социалните мрежи, а за книгата, която много често ни отваря нови мирогледи и ни зарежда с идеи, положителни емоции и обогатява речника ни.

10 неща, които да правим вместо да губим време в социалните мрежи

4. Изчисти или реставрирай

Погрижи се за онова кътче вкъщи, което все отлагаш. Ако не е голямо по обем, имаш възможност дори да го приключиш в рамките на час, а после ще му се радваш дълго време. Същото се отнася и до някоя стара мебел, дреха, обувки или… каквото се сетиш. Почисти основно или набързо – хубавата, спретната къща винаги оставя добро впечатление, а дори и в личен план – кара те да се чувстваш по-подреден, организиран и събран.

5. Погрижи се за себе си

Направи нещо за себе си – от масаж или стречинг, до това да си направиш вода с лимон, да си пуснеш хубава музика и да релаксираш, без технологии в ръцете, разбира се.

6. Запиши се на курс

Подобри английския си или научи нов език. Усъвършенствай кулинарните си умения или повиши знанията си във финансовата сфера. Научи се да се гримираш или да фризираш косата си сама, ако си жена, или запиши някой курс за подобряване на уменията за работа с Exel или графичен дизайн при господата. Всички тези уроци са достъпни под формата на интернет клипове, курсове, аудио записи или книги. Просто започни с това, което винаги си мислел за „фикс идея“.


7. Чуй и виж този, за когото все не ти остава време

Винаги има някой близък, роднина, далечен приятел, когото все отлагаш да чуеш, защото нямаш време, желание, тема или си прекалено уморен. В същото време имаш 30 минути да му пишеш и му обясняваш как ще му звъннеш при първа възможност. Е, да, но този някой може би иска да те чуе или да се види с теб. Предложи една бърза 30 минутна разходка в парка с кучето или децата. Може би с този някой ще намериш много повече общи теми, поводи за разговор и обмяна на идеи, отколкото си мислиш.

8. Разчисти гардероба си

Вечният хаос и вечното „нямам място“. Прекомерната консумация на стоки и услуги е основен проблем в наши дни. Купуваме без да мислим и често нещата, които сме купили, просто си седят в шкафа. Отделете малко време за тях. Имате няколко опции – да съберете ненужното и да опитате да го продадете; да го опаковате подходящо и да го пуснете в контейнерите за събиране на текстил (защото е голям замърсител на околната среда, но това е друга тема) или да зарадвате някой приятел с тях. Много често имате „фенове“ сред приятелите си, точно на тази блузка или панталон, които вече не харесвате.

9. Благотворителност

Понякога тя може да е изключително бърза – в рамките на час. Сервиране на топъл обяд, градско градинарство, разнасяне на стоки от първа необходимост, разхождане на кученце в приют, даряване на кръв… Възможностите са много. А какво по-хубаво от чувството, че сте помогнали по някакъв начин на човек, че сте направили 1 час от живота на куче по-добър или сте успели да засадите едно растение повече. При тези мероприятия дори можете да захвърлите телефона и да се насладите на добрината, която правите.

10 неща, които да правим вместо да губим време в социалните мрежи

10. Насладете се на малките неща

Колко пъти сте лягали с телефон в ръка, а до вас е лежал любимият човек, вашата половинка? Колко пъти на семейно събиране сте казвали „чакай, само да отговоря тук на един приятел“, докато родителите ви искат да им обърнете внимание? Колко пъти детето ви е искало да ви покаже нещо, да ви включи в детските си игри, а вие сте казвали „не сега“, четейки нахъсано някоя клюка за родна звезда, излязла на стената ви във Facebook? А колко пъти сте били навън с приятели и сте снимали всяка наздравица и всяка песен, вместо да ги изтанцувате или да усетите удоволствието от дружното „наздраве“?

Изживейте живота си и ценете всеки момент и всеки човек в него. Утре може и да ни няма, затова, колкото и клиширано да звучи – живейте!


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *