Замисляли ли сте се, че водопадите всъщност са фонтани, чийто инженер и дизайнер е майка природа.

И ако човек днес впряга целия си потенциал, за да построи все по-огромни сгради, машини и конструкции, същото може да се каже и за природата – и тя си има собствени модели и мащаби, които понякога могат да изненадат дори човешкото въображение.

Доказателство са 10-те най-високи водопада в света, на фона на които известният Ниагарски водопад ще ви се стори като малко поточе.


10. Тисестренгане, Норвегия

10-те най-високи водопада в света

Височина: 646 метра

Общата височина на това чудо на природата е 646 метра, а най-голямата каскада (мястото на свободно падане на водата) е с дължина 312 метра. Водопадът обаче не е постоянен, тъй като в близост до него е построена водноелектрическа централа. Ако извадите късмет да сте близо до Тисестренгане в този малък промеждутък от време, когато е пълен, повярвайте – няма да съжалявате.

9. Куенан, Венецуела

10-те най-високи водопада в света

Височина: 674 метра

Този водопад не е много по-висок от предшественика си, но за разлика от него водите му не преодоляват различни препятствия, а падат свободно от цялата височина. Между другото, планината Рорайма, от която извира водопада, се намира на границата на три държави – Венецуела, Бразилия и Гвиана, но водите на Куенан се изливат на територията на Венецуела.

8. Мардалфосен, Норвегия

10-те най-високи водопада в света

Височина: 705 метра

Не случайно Норвегия е известна като страната на водопадите. Водопадът Мардалфосен се намира в община Несен и е местната забележителност – неговото изображение дори е включено в герба на района. Природният феномен изглежда наистина впечатляващо, но само 2 месеца в годината. В района има ВЕЦ, затова водопадът е пълноводен само в пика на туристически сезон.


7. Йосемит, САЩ

10-те най-високи водопада в света

Височина: 739 метра

Най-високият водопад в Северна Америка разположен в калифорнийските планини Сиера Невада в националния парк Йосемит. Водопадът Йосемит се състои от три водни сегмента с различна височина. Най-горната каскада е и най-високата, водата пада безпрепятствено от 435 метра височина. Най-доброто време за посещение на природната забележителност е късна пролет, когато се топят снеговете.

6. Мутарази, Зимбабве

10-те най-високи водопада в света

Височина: 762 метра

Водопадът Мутарази е вторият по височина в Африка и най-високият в Зимбабве. Разположен е в малък природен парк, носещ неговото име. С водопада е свързана и красива легенда – принцеса Мутарази видяла природната забележителност в съня си, а когато се събудила наредила да започне търсене на мястото. Каква била изненадата на всички, когато местните наистина открили това вълшебно място.

5. Гокта, Перу

10-те най-високи водопада в света

Височина: 771 метра

Не е за вярване, но огромният водопад Гокта в Перу е открит за първи път едва през 2002 година, когато германският изследовател Щефан Цимендорф предприема експедиция в непроходимата част на провинция Бонгар. По-късно той започва щателно проучване на водопада и установява, че е открил нещо забележително – петия по височина водопад в света. Местното население не е разкривало съществуването на природния феномен заради страха от проклятието на красивата руса морска сирена, живееща във водите му.

4. Монгефосен, Норвегия

10-те най-високи водопада в света

Височина: 773 метра

Отстрани водопадът Монгефосен наподобява стълбище заради множеството каскади по протежението му. Както е случаят с много от водопадите в Норвегия, и водите на Монгефосен са насочени към водноелектрическа централа, което води до значително намален воден поток през летния туристически сезон.


3. Утигард, Норвегия

10-те най-високи водопада в света

Височина: 818 метра

И отново Норвегия. Гигантската водна артерия се захранва от водите на Рамнефилбрин – най-големия ледник в Европа. Водопадът няма ясно изразени каскади, но те определено са по-малко в сравнение с Монгефосен. Между другото, няма информация за наличието на водноелектрически централи. В края на пътя си, водите на Утигард се събират в езерото Лованет.

2. Тугела, ЮАР

10-те най-високи водопада в света

Височина: 948 метра

Южноафриканският водопад се състои от 5 огромни каскади, като при най-голямата от тях водата пада свободно от шеметните 411 метра. Намира се в източната част на Драконовите планини в национален парк Роял Натал. На местния език зулу, името на водопада означава „Внезапен“, тъй като през сухия сезон той почти изчезва, и се нормализира с топенето на снеговете.

1. Анхел, Венецуела

10-те най-високи водопада в света

Височина: 1054 метра

Водопадът е наречен Анхел в чест на американския авиатор и авантюрист Джеймс Крофорд Ейнджъл, който го „открива“ през 1933 година и го прави известен пред целия свят. На местния помонски език водопадът се нарича Керепакупай меру – „водопад на най-дълбокото място“. До тази уникална забележителност се стига по река за 24 часа. Местните обаче избягват мястото, тъй като според легендата, то е обитавано от зли духове. В периода от януари до май водопадът се „стопява“ до тънка струйка вода, но в дъждовния период от юни до декември той е много мощен и живописен.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *