Обувките са важна част от нашето ежедневие. За някои жени те са истинска мания, за мъжете по-скоро удобен и важен аксесоар. Рядко обаче се замисляме за историята на обувките, а тя е наистина дълга и интересна. Ето и 10 интересни факта за нея.

1. Обувки според статуса в обществото

В Древен Египет обувките са показвали статуса на човек в обществото. Робите обували сандали, изработени от палмови листа, обувките на гражданите били направени от папирус, а хората с по-високо положение носели сандали със заострен връх. Жълтите и червените сандали били обувани единствено от най-високопоставените особи.

2. За левите и десни обувки

Първата дясна обувка е направена през 1818 година във Филаделфия. Преди това никой не е отдавал особено значение на удобството и обувките за ляв и десен крак са били напълно еднакви.

3. Идеята за дървените обувки

Голяма част от земите на Холандия се намират под морското равнище и има много блатни райони. Поради този факт хората там стигнали до извода, че кожата би се похабявала доста бързо и заложили на дървените обувки. Холандците наричали дървените обувки кломпенс, а за нас те са по-известни като сабо.

4. Най-скъпо продадените обувки

Има хора, които биха платили доста скъпо за чифт обувки. Най-скъпите обувки в историята са продадени на търг през 2000 година за 660 000 долара. С тях Джуди Гарланд изиграва Дороти във филма „Магьосникът от Оз“.

5. Обувките с платформи

Заради войната през 1940 година в Италия било наложено търговско ембарго. Понеже стоманата била оскъдна, дизайнерът Салваторе Ферагамо решил да замени токчето с други материали. Така му дошла идеята за обувките с платформа.

10 факта за историята на обувките

6. Обувки, които са опасни за носене

През XVI век излиза на мода жените от аристокрацията да носят обувки с много висок ток. За да не стане инцидент, често се налагало прислугата да им помага при разходките. Малко след това се появяват кокилите и се превръщат в истински хит във Венеция. Постепенно височината им става все по-голяма и се стига до въвеждането на закон, който ограничава допустимите сантиметри.

7. Сватбени традиции с обувки

През Средновековието младоженецът и бащата на булката участвали в ритуал наречен „церемония на обувката“. Така символично бащата предавал властта над дъщеря си на бъдещия ѝ съпруг. В Китай пък е традиция обувката на булката да се хвърля на покрива на къщата, за да бъде щастливо младото семейство. В Унгария е традиция младоженецът да вдигне наздравица и да пие от обувката на своята избраница.

8. Заповед, свързана с обувките

Луи XIV бил доста нисък на ръст. Поради тази причина той започнал да носи обувки с висок ток и даже ги направил задължителни за всички мъже.

9. Първата рисунка на обувка

Първата рисунка, изобразяваща обувка е открита в пещера в Испания и е на повече от 15 000 години.

10. Маратонките

Терминът „маратонки“ е измислен от рекламния агент Хенри Макини. Американците използват думата „sneaker” за маратонки, а това в буквален превод означава „подлец“.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *