четвъртък, септември 19


10 факта за историята на обувките

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
10 факта за историята на обувките

Обувките са важна част от нашето ежедневие. За някои жени те са истинска мания, за мъжете по-скоро удобен и важен аксесоар. Рядко обаче се замисляме за историята на обувките, а тя е наистина дълга и интересна. Ето и 10 интересни факта за нея.

1. Обувки според статуса в обществото

В Древен Египет обувките са показвали статуса на човек в обществото. Робите обували сандали, изработени от палмови листа, обувките на гражданите били направени от папирус, а хората с по-високо положение носели сандали със заострен връх. Жълтите и червените сандали били обувани единствено от най-високопоставените особи.

2. За левите и десни обувки

Първата дясна обувка е направена през 1818 година във Филаделфия. Преди това никой не е отдавал особено значение на удобството и обувките за ляв и десен крак са били напълно еднакви.

3. Идеята за дървените обувки

Голяма част от земите на Холандия се намират под морското равнище и има много блатни райони. Поради този факт хората там стигнали до извода, че кожата би се похабявала доста бързо и заложили на дървените обувки. Холандците наричали дървените обувки кломпенс, а за нас те са по-известни като сабо.

4. Най-скъпо продадените обувки

Има хора, които биха платили доста скъпо за чифт обувки. Най-скъпите обувки в историята са продадени на търг през 2000 година за 660 000 долара. С тях Джуди Гарланд изиграва Дороти във филма „Магьосникът от Оз“.

5. Обувките с платформи

Заради войната през 1940 година в Италия било наложено търговско ембарго. Понеже стоманата била оскъдна, дизайнерът Салваторе Ферагамо решил да замени токчето с други материали. Така му дошла идеята за обувките с платформа.

СЛЕДВАЩА СТРАНИЦА


Коментари

1 2
Сподели

Коментари