Този май “Подпалвачката“ ще изпепели кината! Един от най-обичаните бестселъри на ненадминатия майстор на страховитото Стивън Кинг оживява на голям екран в нова впечатляваща адаптация от продуцентите на „Невидимия“.

Напрегнатият фантастичен трилър разказва историята на момиче с невероятната дарба да създава огън с ума си, което се бори да разбере себе си и да защити семейството си от сенчеста правителствена агенция, която иска да я залови и контролира.

Повече от десетилетие младите родители Анди (Зак Ефрон, Най-великият шоумен) и Вики (Сидни Лемън, Наследници) се укриват в отчаян опит да опазят дъщеря им Чарли (Райън Кийра Армстронг, Черната вдовица) от това да бъде заловена и подложена на безкрайни тестове, а безпрецедентните ѝ пирокинетични способности, да бъдат използвани за създаване на оръжие за масово унищожение.


Анди е научил Чарли да потиска силата си, която се активира от гняв или болка, но когато момичето навършва 11 години, огънят става все по-труден и по-труден за контролиране…

След инцидент, който разкрива локацията на семейството, мистериозен оперативен агент е изпратен по петите им, за да залови Чарли и да я сложи под контрол веднъж завинаги. Ще има ли Чарли силата да овладее огъня и да спаси семейство си?

Равни части напрегнат трилър и драма, “Подпалвачката“ по изключително оригинален начин разглежда темите за вмешателството на „силните на деня“ в свободата на индивида, съзряването и откъсването ни от дома, трудностите при изразяването на най-съкровените ни мисли и опасността от потискането на силните ни чувства и страхове.

Съчетавайки най-доброто от романа на Стивън Кинг и последните технически достижения на седмото изкуство, филмът ще порази както феновете на романа, така и тези, които за първи път се сблъскват с историята Чарли.

“Подпалвачката” възпламенява кината на фаталния петък, 13 май, а в дните преди премиерата © Меломан.бг • Музиката на твоя живот дава шанс на двама от вас да спечелят оригинала на Стивън Кинг от издателство „Бард“. Попълнете формата за регистрация, отговорете на въпроса до 10 часа на 12 май и бъдете готови за награда. Успех!

Един „изпепеляващ“ шедьовър на майстора Стивън Кинг превзема големия екран! А дни преди официалната премиера на „Подпалвачката“ у нас поглеждаме зад кулисите на продукцията. Ето 10 любопитни факта за актьорите, сюжета и тайните детайли около лентата.


1. „Подпалвачката“ е втората адаптация на едноименния роман (познат у нас и като „Живата факла“) на Стивън Кинг. Първата е от 1984 година и е с участието на деветгодишната тогава Дрю Баримор, която влиза в образа на главната героиня Чарли.

2. Легендата в жанра Джон Карпентър, който е автор на музиката към филма, е трябвало да режисира оригиналния „Подпалвачката“ (1984), но е заменен, след като „Нещото“ (1982), днес считан за класика, се проваля в боксофиса. Впоследствие Карпентър режисира друга адаптация на роман на Стивън Кинг – „Кристин“ (1983).

3. Майкъл Грейайс, който е в ролята на Джон Рейбърд, описан в романа като индианец от племето „чероки“, е първият актьор с индиански произход, който изиграва героя на екран. В оригиналния филм от 1984 г. в образа влиза Джордж К. Скот.

10 любопитни факта за филма "Подпалвачката"

4. Повечето от сцените с огън във филма са заснети наистина, като само на някои места са използвани компютърно генерирани образи за подсилване на ефекта. За заснемането им е използвана специална система, за да се запазят детайлите в пламъците, без това да повлияе на фокусното разстояние, както и да нанесе материални щети.

5. В ключова сцена от филма екипът, отговорен за специалните ефекти, използва огнехвъргачка, с която подпалва няколко каскадьора в огнезащитни костюми. Координаторите и отговорниците по безопасността репетират сцената няколко пъти, изчислявайки времетраенето на каскадата и температурата. По време на една от репетициите температурата на снимачната площадка за секунди се покача от 70° C до 399° C.


6. „Подпалвачката“ е първият хорър филм, в който Зак Ефрон (в ролята на Анди, бащата на Чарли) участва. За него е истинско предизвикателство да реализира този проект, който определено го кара да излезе извън зоната си от комфорт. „Като огромен фен на хорър жанра, бях толкова развълнуван, когато получих тази роля“, споделя Ефрон. „Спомням си, че когато гледах „Подпалвачката“ като дете, бях много развълнуван.“

7. Да открият подходящата актриса, която да изиграе 11-годишната Чарли, е истинско предизвикателство за създателите на филма. За тях е важно да открият тази млада актриса, която да пресъздаде образа по максимално достоверен начин. И Райън Кийра Армстронг се оказва повече от подходящ избор. Райън вече има сериозен професионален опит зад гърба си, участвайки в „Черната вдовица“ и „То: Част втора“.

8. След безброй часове репетиции Сидни Лемън (която изиграва майката на Чарли) изпълнява сцена, в която ръцете ѝ се запалват. Всичко това се случва наистина и нейните ръце наистина се запалват.

9. Операторът на филма Карим Хюсеин и режисьорът Кийт Томас държат тъмната и огнена атмосфера на филма да кореспондират на вътрешната тъмнина, която „назрява“ в героите по време на действието на филма. За целта – решават да използват филмово осветление в стилистиката на произведенията на художника Рембранд, за да могат да пресъздадат двойствения характер на героите и тъмната страна, която всеки от тях крие.

10. Около средата на снимачния процес режисьорът Кийт Томас разбира, че саундтракът ще е дело на легендата Джон Карпентър (заедно с Коди Карпентър и и Даниел Дейвис). И тъй като целият екип е голям фен на Карпентър, познавайки добре музиката, която създава, реализират част от филмовите сцени по такъв начин, че да кореспондират на музикалния ритъм на саундтрака.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.