Всеки един филм започва с идея, а тази идея не може да бъде развита без въображението на сценариста.

Днес ще ви запознаем с 10 от най-успешните писатели в кино индустрията, без които екранът нямаше да е такъв, какъвто го познаваме. А кой е вашият любимец?

1. Дейвид Ръсел


Американският сценарист, режисьор и продуцент е сред най-забележимите персонажи днес, постигал успех в кариерата си с невероятния си талант и усет към филмите. Сред най-успешните филми, които не само пише, а и режисира, се нареждат „Джой“ (2015) и „Наръчник на оптимиста“ (2012). Интересното в артиста е това, че може да бъде видян във всеки един жанр, а също и способността му да изгради трагикомичен нрав на всеки свои герой, което е и характерен белег за неговото творчество.


2. Куентин Тарантино


Тарантино е фигура, която ще остане вечно в историята на киното. Забелязваме, че той обича да насочва вниманието и интереса ни към криминалните истории, а също и често проследява отмъщението на героите. Едни от най-успешните му филми са „Глутница кучета“ (1992), „Криминале“ (1994), „Омразната осморка“ (2015), както и десетки други. Освен че пише и режисира своите филми, той и играе в някой от тях, което ни доказва колко е отдаден на своята кариера.

3. Оливър Стоун


Една от най-обсъжданите личности в киното е легендарният Оливър Стоун, който пише и режисира над 30 филма в професионалната си кариера. По-популярните му сценарии са на „Убийци по рождение“ (1994), „Диваци“ (2012), „Белязаният“ (1983) и др. Той често набляга на военните и политиката, като не крие своята позиция. Основните жанрове, върху които работи, са драма, трилър и криминален, но има и няколко документални продукции.


4. Уилям Голдман


Голдман е невероятен сценарист, който пише в най-различни жанрове. Сред най-успешните му филми са комедията „Чаплин“ (1992), мистериозната драма „Сърца в Атлантида“ (2001) и „Дъщерята на генерала“ (1999). Интересен факт от историята му е, че отказва възможностите да напише сценариите на „Кръстникът“ (1972) и „Супермен“ (1978). Той е изцяло посветен на своята професия и е чудесен пример за много млади артисти, тръгнали по неговият път.

5. Джоел Коен


„Проста кръв“ (1984), „Сериозен човек“ (2009), „Субурбикон“ (2017) и „Големият Лебовски“ (1998) са само някои от филмите, написани от неповторимия Джоел Коен. Присъщо за него е да работи върху различни жанрове, като често включва престъпления в историите. Интересният му хумор също е винаги умерен и го изразява с различни похвати – чрез външния вид на актьорите, начинът, по които говорят и разбира се сценарият.

6. Итън Коен


Братята Коен са винаги неразделни в своята кариера и поделят успехите си. Те печелят Оскари за сценарии, режисура и продуцентство заедно, но въпреки това Итън е считан повече за продуцент, докато брат му за режисьор. Относно тяхната творческа работа в писането, те са работили винаги заедно и ще продължат да просперират с усърдната си кооперативна работа.

7. Дейвид Мамет


Мамет е не само продуцент, режисьор и сценарист, а и учител. Неговата артистичност е безкрайна и той дава всичко от себе си, за да сподели знанията си с другите. Филмите, по които е работил наброяват над четиредесет, като сред най-успешните му са „Недосегаемите“ (1987), „На кръстопът“ (2000) и „Да разлаем кучетата“ (1997). Той не вярва в таланта, а единствено в усилената работа и отдаденост, което е и неговото мото в началото на кариерата му.


8. Джордж Лукас


Американският продуцент, сценарист и режисьор е с 56 победи и 33 номинации, което говори само по себе си за огромният успех на артиста. Той има близо 150 кредита за сценарии, като е най-известен с участието си в „Междузвездни войни“, от които „Нова Надежда“ от 1977-ма година е негова напълно самостоятелна работа. „Похитители на изчезналия кивот“ (1981) и „Американски графити“ (1973) са също едни от най-успешните филми с десетки номинации и не малко победи.

9. Карън Луц


Успешната Карън Луц печели своите почитатели с любовните си истории както в книгите си, така и на екран. За разлика от повечето нейни колеги в индустрията, тя се фокусира единствено върху романтиката и това е нейното оръжие. „10 неща, които мразя у теб“ (1999), „Професия блондинка“ (2001), „Грозната истина“ (2009) и „Тя е пич“ (2006) са някои от най-известните филми, които тя пише, а в най-скоро време ще ни изненада и с нов неин проект.

10. Уди Алън


С 4 Оскара, 132 други победи и 207 номинации се нарежда в класацията ни и Уди Алън, който е сценарист на над 70 телевизионни предавания и филми. „Манхатън“ (1979), „Хана и нейните сестри“ (1989) и „Престъпления и прегрешения“ (1989) са най-известните проекти на твореца, като повечето от останалите му сценарии не добиват голям успех. Въпреки това, той е един от най-видните и уважавани фигури, достоен за подражание на всеки млад писател, тръгнал по неговия път.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.