На 11 май Българската православна църква почита паметта на Св. св. Кирил и Методий. Този празник е отбелязан като църковен още преди XII в. В един по-късен етап, 11 май, става и Ден на Библиотекаря.

Човек е нужно да „тачи“ своя език и култура. Когато успеем да заобичаме своя майчин език, ние разбираме колко е важно да си грамотен. От там изпитваме толерантност към други езици и желание да се потопим в техния свят.

Днес ще ви представим 10 думи от различен произход и тяхното прекрасно значение.


1. Какистократия

Термин, който обозначава правителство, управлявано от неквалифицирани, безскрупулни и ограничени представители. Думата произлиза от две гръцки думи: какистот („κάκιστος“ – лошите) и кратос (κράτος – „правило“).

2. Онейрофрения

Това е онова сънливо състояние, в което не разбирате дали сте будни или все още халюцинирате от съня си. Възприятията могат да са объркани, но насладата на сетивата и ума „залъгват“ мозъка ни в този момент на сънливост. Думата отново е с гръцки произход: „ὄνειρος“ – „мечта“ и „φρήν“ – „ум“

10 чуждестранни думи и тяхното нестандартно значение

3. Дуенде

Вероятно повечето артисти мразят да ги питат какво за тях е изкуството. В различните държави въплъщението на нещо в изкуство е нееднообразен модел. Италианците търсят божество, гърците – муза, а испанците усещат мистериозния дух, който притежават единствено артистите. Колко красиво, нали?

За първи път дуенде дефинира испанският поет и театрален режисьор Федерико Гарсия Лорка. Описва чувството като „черни мистериозни звуци“, които носят дълбоки и тъжни чувства и предизвикват сълзи и трепет. Замислете се колко много чувства минават през вас от любимия ви артист…

4. Немофилист

Човек, който обича да се „губи“ в гората; търси приключения сред вековните дървета и се прехласва пред тайнствеността на гората.

5. Вираго

Какво свързва Жана д’Арк, Маргарет Тачър и Румяна войвода? Те са онези, които демонстрират образцови и героични качества. Думата има латински произход, “virāgō“, означаваща, енергична, героична девица, жена воин. Зодията Дева (на англ. Virgo) има гръцки митологичен замисъл.


6. Фика

Има хора, които боготворят чая, има и такива, които живеят за кафето. Ако сте от втория тип, тази дума ще ви заинтригува. Фика е шведска традиция за пиене на кафе на открито. Този социален термин е създаден за онези жадувани „обедни почивки“, когато заедно с колегите отивате да си купите кафе… и хапнете по някоя друга бисквита.

7. Паращисан(а)

Българският език е не по-малко колоритен от останалите. Има много определения, които нашите баби и прабаби използват и сякаш ни звучат като измислица. Паращисаната жена е наперена, със самочувствие.

8. Брон-тайд

От старогръцки βροντή (brontḗ, „thunder“). Това е гръм в ясен ден. Използва се и в значението на бойна среда – необяснимите артилерийски звуци.

9. Ирасу

Представете си един слънчев следобед. Вие сте у вас и релаксирате на дивана, когато изведнъж някой звъни на вратата. Всички сме убедени, че ще се направите, че „няма никого“. Именно този термин за прикриване е въведен в японските речници.

10. Монгата

Красива дума, обозначаваща „лунната пътека“ в морето. Твърди се, че терминът е от края на XIX в. Произходът е норвежки, måne („луна“) +‎ gata („път, улица“).

Езиците и културите се преплитат. Дадени думи и словосъчетания от един език допълват друг. Затова колкото повече четете, толкова повече усвоявате универсална и различна лексика. Силата на буквите е Осмото чудо на света!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *