Евтини самолетни билети

Стивън Едуин Кинг или по-известен сред почитателите си, както и по целия свят, като Краля на ужаса, е роден на 21 септември 1947 г. в Портланд, Мейн. Историите на Кинг най-често разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели, замесени в зловещи и обикновено свръхестествени преживявания.

Освен това Стивън пише и творби, които не съдържат свръхестествени елементи, например новелите „Тялото“ и „Рита Хейуърт“ и повестта „Изкуплението Шоушенк“. Екранизациите „Изкуплението Шоушенк“ и „Зеленият път“ са номинирани за „Оскар“ в категорията „Най-добър филм“. Продажбите на книгите на Кинг са около 300-350 милиона копия.

Той написва и  няколко книги под псевдонима Ричард Бакман, както и един разказ („Петата четвъртина“) под псевдонима Джон Суитън. През 1949 г., когато Кинг е на две, баща му напуска семейството и майка му е принудена да отглежда сама Стивън и по-големия му брат Дейвид, като понякога изпадайки в големи финансови затруднения. Стивън започва да пише своите първи истории на 7-годишна възраст. По-късно в Университета в Мейн започва и първата си работа като писател в училищният вестник. Той води своя рубрика, наречена „King’s Garbage Truck“ (Боклукчийската кола на Кинг), а историите поместени в нея са вдъхновени от различните други почасови занаяти, които си намирал, за да се издържа.


Години по-късно, Стивън започва няколко проекта, между които и роман за момиче със свръхестествени способности, но тъй като не може да избере подходящ завършек, го изхвърля на боклука. За щастие съпругата му намира ръкописа и предвидливо го запазва. Един ден Кинг го открива и поглеждайки на историята с нови очи решава да я завърши през 1973 г. под името “Кери“. Книгата е пусната в тираж за скромната сума от 2500 долара, но успехът е огромен и по-късно правата са откупени за 400 000 долара, половината от които отиват като хонорар за автора. Само 4 години по-късно, през 1977 Кинг издава завладяващата книга за шизофреничният баща, наречена “Сияние“.

Днес романите му са преведени на повечето от световните езици, а по-голямата част от тях са и екранизирани, като в някои участва и самият писател, като статист или малка епизодична роля. Въпреки космическият успех на романите му, които го превръщат в един от най-богатите писатели в историята на литературата, Стивън Кинг и семейството му и до днес живеят в Мейн – този особен град с особени хора и неизчерпаем източник на идеи за автора.

През юни 2014 г. на бял свят се появява романът му „Mr. Mercedes“, а през ноември излезе и книгата му „Revival“. По случай рождения ден на писателя, ви представяме 10-те най-предпочитани произведения на Стивън Кинг, подредени от потребителите на goodreads.com.


1. „Сблъсък“, 1978
Сюжетът проследява събитията, случили се след разпространяването на смъртоносен вирус, съхраняван в свръхсекретна лаборатория. Вирусът убива за 24 часа. Групата оцелели трябва да се бори за живота си в един свят на разруха, смърт, глад и срещу злото, приело образа на могъщ магьосник, наречен Рандъл Флаг.

2. „То“, 1986
Историята е за седем приятели от град Дери, щата Мейн. Разказът се развива в два различни времеви периода – тяхното детство през 1958 година и 27 години по-късно, вече като възрастни. Разказва се за битката между тази детска приятелска банда и клоунът, който всички наричат „То“ – чудовище, което преследва и убива деца, и се появява веднъж на всеки 27 години в града. Накрая вече порасналите приятели успяват да надвият и да убият чудовището.

3. „Сиянието“, 1977
Джак Торънс е алкохолизиран писател. Предлагат му сезонна работа на пазач в затворения през зимата хотел Панорама в Скалистите планини, Колорадо, той приема и отива там с жена си и малкото си момченце, Дани. Не след дълго, след като семейството остава само в хотела, надареният с телепатични способности Дани започва да вижда странни неща — духове и смразяващи неща от миналото на мястото, а Джак губи контрол над собствената си личност…

4. „Мизъри“, 1987
Действието в романа се развива около Пол Шелдън, автор на любовни романи-бестселъри, който, след автомобилна катастрофа, е спасен от жена на име Ани Уилкс, медицинска сестра, която твърди, че е най-голямата му почитателка. Тя отвежда Пол в дома си и започва да се грижи за него. Малко след това последният роман на Пол, „Детето на Мизъри“ излиза от печат. Като разбира, че любимата ѝ героиня умира, Ани държи Пол като затворник, докато не напише нова книга, в която да върне живота на Мизъри.

5. „Сейлъм’с Лот“, 1975
Запустял и мрачен, Марстъновият дом се издига на хълма до малкото градче Сейлъм’с Лот. Овладени от сатанински сили, местните жители един по един се поддават на непреодолимата им власт. Загадъчна смърт отнася мъже, жени, деца и старци. А нощем черни сенки бродят по пустите улици и чукат по прозорците.


6. „Зеленият път“, 1996
В клетките на затвора, издълбани в Студената планина по протежение на дълга редица, известна като „Зеленият път“, изроди убийци, като психопата „Били хлапето“ Уортън и налудничавия Едуард Делакроа, оковани очакват смъртта си. Охраняват ги надзиратели като добрия Пол Еджкоум и садисти като Пърси Уетмор. Но никой добър или лош, виновен или невинен не е виждал изрод като новия затворник Джон Кофи, осъден на смърт за изнасилване и убийство на две млади момичета. Дали Кофи е сатана в човешки образ? Или е съвсем различно същество?….

7. „Гробище за домашни любимци“, 1983
В книгата се разказва за младо семейство, местещо се от Чикаго в малкото градче Лъдлоу. Мъжът — лекар, млада и привлекателна съпруга, сладко малко момиченце и по-малкото 2-годишно братче. Всичко изглежда перфектно, дори гальовната котка на семейство Крийд. Но скоро след преместването и запознанството с възрастния им съсед Джъд, те откриват, че всичко далеч не е толкова перфектно, колкото на пръв поглед. В гората зад къщата им, недалеч в гробището за домашни любимци, се крие смразяваща кръвта сила. Много по-страшна от самата смърт и далеч по-опасна.

8. „Тъмната кула 1: Стрелецът“, 1982
Историята разказва за Роланд Дисчейн, последният стрелец, който преследва своя противник „мъжът в черно“ в продължение на много години. Романа следва дългото и мъчително пътуване на Роланд през огромна пустиня и отвъд в търсена на мъжа в черно. Той среща няколко души по време на пътуването си, включително Джейк Чеймбърз, който известно време пътува с него. Действието се развива в един свят, излязъл сякаш от продължителен Апокалипсис. Градовете са малко, а дори и да има, са населени от полудели старци и машини (Блейн от град Луд). В свят на магии, в едно общо безвремие властват злите сили, а по земята ходят странни същества. Стрелецът среща много хора, но съдбата му е една – да открие центърът на всичко – Кулата.

9. „Кери“, 1974
Историята разказва за момиче владеещо телекинеза и неговата майка – фанатично привързана към християнството. Романът е организиран като разказ от трето лице, примесен с писма, статии от вестници и спомени на герои. Кинг казва, че намира романа „суров“ и „с учудваща сила да наранява и плаши“. Книгата е една от най-често забраняваните в американсите гимназии.

10. „Особени сезони“, 1982
Новелата за пролетта разказва за банкер, влязъл в затвора по погрешка и за неволите му там. Тази за лятото разказва за момче, открило, че съседът му е опасен нацист-престъпник. Новелата за есента разказва за четири деца открили важен труп, а за зимата — за жена решила да роди на всяка цена и мистериозен клуб. И четирите новели показват обратите в живота и са опит на автора да се отърси от името, което си създава – това на писател само на ужаси, които нямат сериозна стойност.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.