Те са успешни, известни и винаги в центъра на вниманието. Интригуващи, запомнящи се и завоювали всевъзможни върхове.

Мъжете ги обожават, другите жени им завиждат и разказват вицове за тях, но след това боядисват косите си в техните нюанси.

Такива са блондинките – мразени или обичани, но никога безразлични. На международния им ден ви разкриваме 10 любопитни факта за тези същества, заключили слънцето в косите си.


1. Началото

Генетичната мутация, която е създала русата коса в Европа, се е случила преди около 11 000 години, по времето на последната ледникова епоха. Учените смятат, че русата коса произхожда от климат с дефицит на слънце, за да може тялото да синтезира по-ефективно витамин D. Други обаче твърдят, че русата коса е възникнала като средство за сексуален подбор.

2. Цветът

Цветът на косата зависи от количеството на двата типа пигмент меланин – еумеланин и феомеланин. Колкото по-голямо е количеството на еумеланина, толкова по-тъмна е косата. Червеният цвят се дължи на преобладаващ феомеланин. Ако нивата и на двата типа пигмент са ниски, резултатът е руса коса.

10 любопитни факта за блондинките

3. Предимствата

Естествените блондинки имат около 140 000 косъма – с около 30 000 повече косъма от брюнетките и 50 000 повече от червенокосите. Освен това те имат и по-високи нива на естроген от брюнетките, което мъжете могат да усетят и ги възприемат като по-плодовити и привлекателни.


4. Недостатъците

Блондинките имат повече коса, но те са представителите с най-тънките и фини косми. Те са по-податливи на свързаната с възрастта макулна дегенерация на очите, която може да причини слепота. Освен това, кожата им синтезира много по-малко количество, което ги прави изключително чувствителни към слънчевите лъчи.

5. Ефектът

Жените с руси коси притежават обаяние, пред което господата са безсилни. Доказано е, че общувайки с блондинка, мозъчната дейност на мъжа намалява, коефициентът му на интелигентност спада, а логиката му спонтанно бива изместена от силно привличане. Мъжете просто оглупяват в присъствието на блондинка, като това явление дори си има име – “бимбо илюзия”.

10 любопитни факта за блондинките

6. Перхидролът

Перхидролът е открит през 1818 година, но не намира голямо приложение. През 1857 година, обаче се установява, че с него може да се изрусява косата и така съединението бързо набира популярност в Европа и Америка. Перхидролът с лекота измества всички останали продукти, използвани до този момент за същата цел.

7. Дефицитът

Тъй като русата коса е “склонна” към потъмняване с течение на времето, хората с естествен рус цвят на косите стигат до едва два процента от населението на планетата. За сметка на това, една на всеки три жени боядисва косата си в руси нюанси.


8. Изчезването

Според учените броят на блондинките бързо намалява. За 50 години броят им е спаднал от 49 на 14%. Предполага се, че последният носител на руси коси ще се роди през 2200 година, вероятно във Финландия. След около двеста години естествените блондинки ще са изчезнали, а причината за това ще е функционирането на гените. По-тъмният цвят на косата е доминиращият, затова всяка година се раждат все по-малко хора с руси коси.

10 любопитни факта за блондинките

9. Шегите

Шегите за блондинки възникнали преди около 250 години и причина за това е Катрин-Розали Жерар Дут. Тя била известна куртизанка сред френските и английски благородници и става първата официално призната “тъпа блондинка”. Популярна с глупостта си и дългите си паузи по време на разговор, тя послужила за вдъхновение на сатиричната пиеса “Странностите на цветето”, осмиваща маниерите ѝ.

10. Денят

Международният ден на блондинките се отбелязва от 2006 година, когато за първи път е връчена наградата “Диамантено токче”. Тя се присъжда на талантливи, умни и успешни блондинки.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *