Есента вече протяга слабо оросените си крайници и с негодувание усещаме студената им прегръдка. Забелязваме, че ноктите ни се чупят повече, възглавницата ни намига дяволито в средата на деня, а косата ни прави бойкот на скалпа, който все по-осезаемо усеща хладния полъх на новия сезон.

Целият ни организъм преживява промяната подобно на току-що сключил брак мъж – драматично. Първоначално всичко е красиво, листенцата падат и покриват асфалта с пастелен мек килим, мирише на топла супа и тиквени десерти. После обаче започва да вали, а листенцата се разлагат грозно, създавайки предпоставка за грандиозно падане в свободен стил.

Косата първа издава смяната на сезоните. Започва да пада, суха е, понякога пък е по-мазна. Но със сигурност е различна и това не е случайно. Тя е изтощена. И не само сезоните спомагат за това (макар да са сериозна предпоставка). Истината е, че визията ѝ зависи в огромна степен от грижата, която полагаме ежедневно, особено когато са налице и други негативни външни фактори.


Стилистите казват, че красотата на нашата коса не зависи толкова от това дали е гъста, рядка, тънка или плътна, къдрава или права. Тя зависи от това дали е здрава и поддържана. И както е с всяко нещо, ако не разбираме какво правим, рискуваме да допуснем сериозни грешки. Кои са те и какви съвети дават стилистите, ще видим в следващите редове.

1. Не избираме правилно своя фризьор-стилист

10 грешки в грижата за косата

Много хора основават своя избор спрямо локацията на салона. Тези хора може и да извадят късмет, а може после кучето им да не ги познае (историята познава такъв случай). Как обаче да изберем? Истината е, че препоръката от приятел върши доста добра работа. На второ място е комуникацията с професионалиста. Задайте му въпросите си, вижте доколко е способен да отговаря компетентно (доколкото може да се разбере без да сте специалист). Запознат ли е с тенденциите, какъв опит има… Преценете готовността му да се вслушва в желанията ви.

Непременно трябва да има взаимност и съзнателен аргументиран избор от ваша страна. Звучи сложно като за избор на фризьор-стилист, но също толкова сложна е и работата му. Може и да не разберете, когато не е много добър, но гарантирано ще усетите, когато е. Изпробвано е!

2. Подстригваме се сами

Нали се сещате как режат онези големи ножици, които използват шивачите? Не се сещате. Ами, много е вероятно да не се досетите, защото едва ли е типично за една средностатистическа жена (или мъж) да използва такива у дома. А сещате ли се как режат ножиците във фризьорския салон? И тук вероятно нямате спомен.

Ножиците на професионалистите са в пъти по-остри, технологията на изработка е по-различна. Няма как да заместите един такъв инструмент с домашна шарена ножичка. Ефектът е – микроскопични пукнатини в косъма и по-голяма вероятност от накъсване и цъфтеж. А сега бавно оставете оръжието на масата и отстъпете десет крачки назад.


3. Не използваме правилните за НАС продукти

Ако си поприказвате с някой опитен коафьор на тема продукти за коса, ще разберете колко грешки допускате при избора си. Тук се връщаме и към точка едно – изборът на фризьор. Само човек, който познава структурата на косата ви, особеностите ѝ, проблемите ѝ, може да ви препоръча подходящ продукт. Като започнем от марката и стигнем до съставките.

Разбира се, професионалната козметика логично е по-добрият избор, няма какво да се лъжем. Да, цената обикновено е по-висока, но има една заблуда, която е редно да развенчаем – трябва ви много малко количество от професионалния продукт, за да постигнете желания ефект. Тоест, ползвате го достатъчно дълго, че да си заслужава инвестицията.

4. Подстригваме се рядко

Независимо дали пускате косата или я поддържате къса, е важно да не забравяте едно – краищата ѝ имат нужда от редовно подстригване. Те имат непрекъснат контакт с дрехите ви и се изтощават, накъсват се. Когато започнат да се накъсват, процесът продължава и нагоре в посока корените на принципа на пукнатината в стената. Тогава дори редовните посещения до фризьорския салон няма да успеят да поправят щетите, поне докато не израсне новата здрава коса.

Стилистите препоръчват подстригване на интервал от около месец и половина за тънките коси и до три месеца за плътните и гъсти гриви. И не се притеснявайте, ако сте решили да пускате дълга коса. Редовното подстригване няма да прекрати растежа, а ще го ускори и ще имате здрава и красива визия. Просто трябва да предупредите фризьора си – той ще знае точно колко да отреже, за да не отнема от дължината.

5. Изтощаваме косата с топлинна обработка

Преси, маши, сешоар. Изсушаваме косата и тя става по-чуплива. Няма нужда да обясняваме този процес в подробности, ясно ни е как става. Важно е обаче да отбележим, че той оставя трайни поражения. Ако използвате често преса или маша, не забравяйте да си набавите някакъв продукт за топлинна протекция (със сигурност има такива във фризьорските салони под формата на спрейове и стилизанти).

Нещо, което може да намали увредата от редовното сушене със сешоар е да оставяте косата леко влажна. Не я изсушавайте докрай. Така, няма да ви се налага да стоите и да мръзнете с мокра коса, а тя ще има достатъчно влага, която да поеме, за да не е суха.

6. Боядисваме се сами

10 грешки в грижата за косата

Това е фраза, от която настръхва косата на всеки повелител на ножиците. Боядисването изисква избор на подходящ цвят, на качествен продукт, прилагане на ефективна и специфична техника на нанасяне. Много често, в опита си да постигнем определен цвят, се налага да се боядисаме четири-пет пъти. Накрая нито сме постигнали желаното, нито имаме добре изглеждаща здрава коса.

Резултатът редовно е повече от незадоволителен, а понякога можем сериозно да увредим дори и скалпа. Не че е крайно ужасно и непрепоръчително, но наистина, ако имате възможност, е по-добре да извършвате тази процедура в салона.


7. Връзваме косата твърде често

10 грешки в грижата за косата

Опъването травмира косата и скалпа. Косъмът се пречупва и скубе от ластика. Когато можем, особено у дома, е добре да оставяме косата пусната. Ако не можем да я търпим, по-добре да използваме шноли. Да не говорим, че стегнатата опашка може съвсем спокойно да доведе и до неприятно главоболие. Най-добре да връзваме косата си възможно най-рядко. Нека има повод и той да не е миенето на чиниите след вечеря. За тях ще свърши работа някоя цветна шнолка или фиба.

8. Не обръщаме внимание на храната

10 грешки в грижата за косата

Видът на нашата коса се влияе от множество фактори, сред които е и храненето. Трябва да се храним балансирано и здравословно, да не приемаме твърде много (а ако може изобщо) полуфабрикати. Да пием достатъчно вода. Тези неща си ги знаем на теория, но нерядко практиката ни куца. Може би не си даваме сметка колко голямо значение имат за добрата форма на целия ни организъм и съответно – за добрия външен вид.

9. Мием се повече или по-малко от необходимото

10 грешки в грижата за косата

Някои имат коса, склонна към омазняване, други – към изсушаване. Грижата и за двата проблема е коренно различна. Разбира се, първо трябва да сме избрали подходящата козметика, както вече стана дума. След това трябва да се консултираме с фризьора си колко често и как да мием косата си.

В интерес на истината, допускаме и грешки при самото миене – не нанасяме равномерно продукт, не измиваме добре скалпа, не изчакваме да подейства (при някои шампоани е необходимо да изчакаме известно време преди отмиване). И измиването има своите тънкости, които на всичкото отгоре донякъде се различават при всеки тип коса. Отново – попитайте специалистите.

10. Избираме неподходящ аксесоар за разресване

10 грешки в грижата за косата

Ако след ресане, косата ви се наелектризира, причината може да не е единствено в материята, която носите. Възможно е четката ви да е направена от материал, който създава този неприятен ефект. Попитайте фризьора си каква четка е добре да използвате – с косъм, дървена, гъста, рядка… Всичко това има значение. Доверете се на професионалния си съветник.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *