Терминът “алергия” произлиза от древногръцките думи “ἄλλος” – друг, чужд и “ἔργον” – въздействие.

При алергичните реакции организмът на човек възприема алергените като заплаха и това предизвиква бурен отговор и реакция към тях.

В целия свят алергиите непрекъснато се увеличават, главно заради индустрализацията, замърсяването на околната среда, заседналия начин на живот и отдалечаването ни от природата. Повече от 15% от населението на индустриалните страни страда от алергия.


Алергиите са и шестата в света причина за хронични заболявания. На практика всеки трети страда от алергично заболяване. Според проучвания 50% от населението поне веднъж през живота си получава алергична реакция. На Световния ден за борба с алергиите ви показваме 10-те най-разпространени такива.

1. Алергия към полени

Цветният прашец и полените са едни от най-често срещаните причинители на сезонни алергии. Това са поленови зърна, от които се развиват мъжките гамети на семенните растения. Полените се разпространяват във въздуха и могат да изминат значително разстояние чрез движението на въздушните маси. Алергията към полени е позната сред хората като “сенна хрема”.

2. Алергия към никел

10-те най-разпространени алергии

Ако имате проблем с ушите, след като сте носили обеци, получавате обрив по врата от огърлицата си или по ръката от гривната си, вероятно сте алергични към никел. Това е една от най-честите кожни алергии, защото никелът се използва в направата на много неща, включително бижута, мобилни телефони, монети, ципове, рамки за очила, катарами и ключове. Симптомите са: сърбеж, зачервяване и подуване на кожата, които се появяват около мястото на контакт между кожата и никела.

3. Алергия към мляко

Кравето мляко е най-честият хранителен алерген, особено при малките деца – 2.5% от тях имат алергия към него. 80% от тях надрастват алергията си към млечни продукти до шестгодишна възраст. Млечната алергия е имунен отговор към млечния протеин и се различава от непоносимостта към лактоза, при която в организма липсва ензим, необходим за усвояването на млечните захари.


4. Алергия към фъстъци

10-те най-разпространени алергии

Алергията към фъстъци често е много тежка и с по-високи равнища на проява на анафилактични реакции, отколкото това се случва при консумация на мляко, яйца или пшеница. Тя обикновено трае през целия живот. Много вероятно е хората, страдащи от нея, да имат и алергия към дървесните ядки, въпреки че фъстъците принадлежат към семейство “Бобови”.

5. Алергия към морски дарове

Този тип алергия се развива в зряла възраст. В повечето случаи протича тежко и не се надраства или преодолява с назначено лечение. Хората могат да бъдат алергични към ракообразните и/или към мекотелите. Разнообразието от продукти, в които може да присъстват незабелязано алергени от морски дарове, е много голямо. То започва от витамини и специализирани добавки, храни за домашни любимци и стига до торове и храни за рибки. Хора, страдащи от такава алергия, могат да се почувстват зле, дори ако във въздуха има частици, които да вдишат от горещи или завиращи ястия със съставки от морски дарове.

6. Алергия към домашни любимци

10-те най-разпространени алергии

От котките и кучетата непрекъснато се отделят малки епителни люспички и косми, които могат да предизвикат отговор от имунната ни система. Котешката слюнка е един от честите животински алергени и се изпарява във въздуха. Може да се задържи в дома до половин година, след като в него вече няма котка. При кучето алергенът са отлющени епителни клетки от животното. Грижата за хигиената на домашния любимец и редовното почистване на дома са от ключова важност за алергичните стопани, които не искат да се разделят с него. При гризачите алерген е тяхната урина.

7. Алергия към домашен прах

Домашният прах се състои от текстилни влакна, епителни клетки, микрокърлежи и много други елементи, които ни заобикалят. От тях най-алергизиращи са акарите. Най-много от тях живеят в спалното ни бельо, където се хранят с отлющени от нас епителни клетки. В един грам домашен прах живеят между 2 и 5 хиляди акари. Тяхното количество трябва да бъде контролирано и поддържано под определен праг. Препоръчително е редовно пране на спалното бельо.


8. Алергия към насекоми

10-те най-разпространени алергии

Алергичните към насекоми често могат да получат тежка или дори животозастрашаваща реакция. Най-честите причинители на алергии са пчелите и осите, но могат да бъдат и други насекоми, включително и комарите. Важно е каква е степента на проявата – дали е локална реакция на мястото на ужилването или ухапването, или проявите са генерализирани. Хората, предразположени към по-тежки реакции, трябва да предприемат сериозни профилактични мерки. Те дори не бива да носят дрехи с ярки цветове, за да не привличат насекомите.

9. Алергия към медикаменти

Всяко едно лекарство може да предизвика алергична реакция. Тя може да е както към активното вещество, съдържащо се в медикамента, така и към неговите метаболити, които се образуват при усвояването му от организма. Проявата е от часове до няколко дни, но е възможно да минат и седмици. В повечето от случаите симптом за непоносимост към лекарствата е кожният обрив. Често той е под формата на червени сърбящи петна, които се разпространяват по лицето, тялото и крайниците. Често се появяват и отоци, както и задух.

10. Слънчева или студова алергия

10-те най-разпространени алергии

Прекомерното излагане на слънце е вредно за всеки, но слънчевата алергия е още по-сериозна – имунната система активира възпалителни клетки, намиращи се в кожата. Причините за възникване на слънчевата алергия остават ненапълно изяснени. Смята се, че съществува генетично предразположение към нейното развитие.

Студовата алергия се проявява обикновено през зимата, но има хора, които само при докосване на студени предмети получават реакция. Един от симптомите е уртикария или обрив по засегнатите части на тялото – ръце, крака. И при тази алергия не са изяснени причините за възникване.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.