10 лесни и полезни движения от паркур

Здравейте отново! Предния път говорихме за конструктивно изкуство и както констатирахме накрая, всеки истински творец има нужда от рекреационен спорт. Сега, за мен нещата стоят и винаги са стояли така, че трудът ми взима доста от мен, цеди голямо количество енергия и ми причинява ниски нива на така наречените „хормони на щастието“.

За да задействам своята допаминна система в пълна сила, при това по сравнително здравословен начин, аз имам нужда да изключа напълно ума си от „работен режим“. Следите ли ми мисълта до тук? Окей… Как става това изключване.

Заигравам се леко с опасността, така че умът ми да няма друг избор, освен да е фокусиран изцяло върху момента… Пускайте тежката музика!

Екстремните спортове са страхотен начин за всички вас, млади работохолици, да преборите качествено депресивните състояния, срещани при преумора. Първият такъв спорт, с който се занимавах още в гимназията, беше паркур, така че ето ви от мен едно скромно въведение в неговата дисциплина. Скъпи читатели, представям ви 10 лесни и полезни движения от паркур.

10. Lazy Vault


Започваме с нещо толкова лесно, че даже името му в превод означава „Мързелив Прескок“. Ползва се за лежерно и елегантно преодоляване на ниски и средни до средновисоки прегради.

9. Side Vault


Side Vault e най-традиционното прехвърляне над препятствие. Изпълнява се с две ръце на обекта и крака свити на една страна – оттам идва и името му.


8. Turn Vault


Идеята на този прескок е, че се прави на намиращи се нависоко прегради и парапети. Идеята е трасьорът (човекът, който практикува паркур) да се прехвърли над препятствието така, че да остане хванат за него от външната му страна, създавайки си възможност да се „покатери“ надолу (ако обектът е твърде нависоко) или просто да скочи по по-елегантен начин.

7. Pop Vault/ Wall Hop


Това движение служи за прескачане на ниски стени от порядъка на метър и половина – два. На практика е по-висок от Side Vault, който се изпълнява с помощта на избутване с крак нагоре по самата стена.

6. Monkey Vault/ Kong Vault


А, да си дойдем на думата. Най-култовото движение от паркур, на което всеки трасьор се радва като дете, стане ли то веднъж част от неговия арсенал. То е и едно от най-често изпълняваните по време на пробег, поради изключителната си практичност.

Ползва се точно както Side Vault и Lazy Vault – за преудоляване на ниски и средни до средновисоки препятствия. Предимството му пред тях обаче е, че е изключително бързо и енергично движение, което набира значително по-голяма дистанция след самия прескок, когато бъде изпълнено правилно.

5. Kash Vault


Това движение е комбинация между Kong Vault и друго движение, наречено Dash Vault, което не е включено тук, но ако искате можете да се информирате и за него. Kash Vault е прескок, приложим за по-обемисти или високи препятствия. За съжаление не е толкова бърз или ефективен за печелене на дистанция, колкото Kong Vault.


4. Speed Vault


Както подсказва и името му, това е най-скоростния начин за един трасьор, да преодолее препятствие.

3. Horizontal Wall Run/ Tick-Tack


Служи за преудоляване на обект, намиращ се в непосредствена близост до стена, използвайки стената като средство или предимство.

2. Vertical Wall Run/ Wall Climb


Служи за изкачване на високи стени.

1. Landing/ Shoulder Roll


Служи за приземяване от високо, чрез трансформиране на вертикалната инерция в хоризонтална.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *