Питали ли сте се някога защо сме наказани с мъките да ни растат мъдреци или да трупаме отрова в напълно необяснимия си апендикс?

Отговорът е – няма никаква смислена причина. Discovery Science класира 10-те най-ненужни части от човешкото тяло.

10-те най-ненужни части от човешкото тяло10. Plica semilunaris (трети клепач)

Може и да не знаете, но всички хора притежават трети клепач. Отворете добре двата, които вече са ви известни, и хубавичко се вгледайте – ще го видите в ъгълчето на окото си, близо до слъзния канал. Третият клепач е остатък от „нощната мембрана“, която можем да видим при кокошките, гущерите и акулите. Слава богу само остатък…

10-те най-ненужни части от човешкото тяло9. Телесното окосмение

Няма съмнение, че някога, когато зимите са били жестоки и якето още не е било измислено, сме били доста по-космати. След еволюирането на Homo erectus обаче способността да се потим отменила донякъде необходимостта да регулираме телесната си температура с помощта на телесното си окосмение. Да не говорим за дрехите…

10-те най-ненужни части от човешкото тяло8. Синусите

Лекарите не знаят много за функцията на синусите. Ясно е само, че имаме твърде много. Наличието им се обяснява с това, че костите, в които се намират синусите, са изградени на принципа за постигане на максимална здравина при минимално количество костно вещество. Според някои теории, синусите може би предпазват очите ни от вътрешното налягане или пък ни помагат да променяме височината и тона на гласа си.


10-те най-ненужни части от човешкото тяло7. Аденоидите

Те улавят част от бактериите, които минават през гърлото ни, но и са твърде чувствителни и склонни към подуване и инфекции. Питайте кое да е 7-годишно дете. Аденоидите стават по-големи между раждането и 4 годишна възраст и след това отново намаляват. За щастие, в зряла възраст изчезват напълно, а и често ни ги махат, заедно със…

10-те най-ненужни части от човешкото тяло6. Сливиците

Още едно парче месо, което само знае да се подува и да боли. Сливиците са две струпвания на тъкан от двете страни на гърлото, които са вградени в джоб откъм небцето. Ако не са ви ги оперирали до 30-годишна възраст, си е истинско постижение. При децата преди пубертета сливиците имат далеч по-активно участие в имунната система, отколкото при възрастните.

10-те най-ненужни части от човешкото тяло5. Опашката

Откривате с неприязън съществуването ѝ, когато се тръшнете с цялата си тежест по време на първия си урок по ски. Опашката всъщност е няколко сраснати прешлена, останали от древни времена, когато повече сме приличали на маймуните. При повечето хора опашката е закърняла, но понякога може да се появи като атавистичен признак.

10-те най-ненужни части от човешкото тяло4. Erector pili

Чували ли сте за мускул, единствената цел на който е да кара косите ни да се изправят? Е, в тялото на всеки един от нас имаме такъв и той се нарича Erector pili. Всъщност този мускул не е сам, а всеки косъм разполага с по един. При животните „накокошинването“ ги прави да изглеждат по-големи и по-страшни. При нас… то е просто глупаво.


10-те най-ненужни части от човешкото тяло3. Мъдреците

Когато някога сме дъвкали жилаво мамутско месо направо от кокала и не сме си мили зъбите след това, те честичко са капели. Ето защо, когато резервните кътници, наречени мъдреци, са се появявали, прадедите ни ги посрещали с благодарност. Днес флуорните пасти за зъби и зъболекарите са причина този подарък от природата да се превърне просто в една сериозна досада.

10-те най-ненужни части от човешкото тяло2. Апендиксът

Дарвин твърдял, че апендиксът помагал на тревопасните ни прадеди при храносмилането. Може и така да е било, но за какво ни е днес, когато има сандвичи с шунка и френски сирена?! Според групата американски учени този човешки орган е своеобразно убежище за добрите бактерии, а едновременно с това и „фабрика“ за възпроизводството им.

10-те най-ненужни части от човешкото тяло1. Мъжките зърна

Мъжките гръдни зърна са богато пренаселени с нервни окончания – сигурен извор на удоволствие при правилна стимулация. Едва ли има мъж, който да не е наясно, че въпросните ерогенни точки изпращат в мозъка усещане за наслада по същия начин, по който го правят докосванията в зоната на гениталиите. И все пак, защо, Господи???Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *