Когато говорим за огромна и колоритна държава като Индия, е трудно да определим само едно нещо, с която тя се отличава пред света. Индия е страна на контрастите: свързваме я както с ужасяваща бедност, така и с несметни съкровища. Страната се слави с невероятната си кухня и покъртителната хигиена (или по-скоро липсата на такава).

В Индия се намира символът на любовта и романтиката – мавзолеят Тадж Махал, построен от султан Шах Джахан в памет на любимата му Мумтаз Махал. Там са и Храмовете на Кама Сутра в Каджурахо, което не обяснява как е възможно в съвременна Индия да важи пълна забрана на всякакъв вид сексуални играчки.

Индия е сред най-интересните туристически дестинации в света. Страната изобилства от толкова много различни атракции, природни и архитектурни забележителности, религиозни фестивали, че ще е трудно да я опишем само с няколко думи. Ето 10 малко известни факта за тази екзотична държава, които вероятно ще изненадат мнозина от вас.

Първият по брой на посетители фестивал

10 любопитни факта за Индия

Най-големият религиозен празник в света е Кумбха Мела. Той се провежда веднъж на 12 години и продължава 55 дни. Фестивалът, край малкото индийско градче Алахабад, всеки път събира близо 100 милиона души на едно място – гледката е толкова внушителна, че може да се види дори от Космоса.

Втората по население страна в света

10 любопитни факта за Индия

С население от 1,2 милиарда души, Индия е втората по големина държава в света. Ако темповете на растеж се запазят, до 2050 година населението на страната ще бъде по-голямо от това на Китай и САЩ взети заедно.


Дърво с три хиляди корена

10 любопитни факта за Индия

Дървото с най-голяма корона в света е Бенгалският фикус. Короната му достига до около 500 метра в диаметър и се поддържа от множество допълнителни въздушни корени-подпори. То създава усещането за гора, а всъщност се състои само от едно дърво. Един от най-старите бенгалски фикуси расте в Индия и се състои от 3 хиляди малки и големи ствола.

Четири цигари в час…

10 любопитни факта за Индия

… ще изпушите Мумбай, независимо дали сте пушач или не. Въздухът в града е толкова мръсен, че за ден всеки жител на Мумбай вдишва отровни вещества, които се равняват на 100 изпушени цигари.

Пет религии

10 любопитни факта за Индия

Индия се слави с богатството си на религиозни вярвания и течения. Петте най-големи религии, които се изповядват в страната са индуизъм, ислям, християнство, сикхизъм и будизъм.

Шест милиона тона месо

10 любопитни факта за Индия

В Индия се изяжда по 6 милиона тона месо годишно. Изглежда много, но това не е така – ако го съпоставим с броя на населението, ще се получи по малко над 4 килограма месо годишно. Така излиза, че една нация от 1 милиард души изяжда по-малко месо на година от 90 милионна Германия, например.


Седем острова

10 любопитни факта за Индия

Мегаполисът Мумбай е разположен върху седем острова, които с течение на времето са били съединени, така че да образуват най-големият град в Индия и столица на щата Махаращра.

Осем от десет индийци

10 любопитни факта за Индия

… предпочитат бракът им да бъде уреден от роднини. За 80 на сто от индийците пък е важно сватба да се вдига само по любов.

Девет души загиват

10 любопитни факта за Индия

Всеки ден по железопътните пътища на Индия смъртта си намират по около 9 души. Индийската железопътна мрежа е най-голямата в света, но и една от най-претоварените.

Десет хиляди долара на месец

10 любопитни факта за Индия

По толкова спестява индийската авиокомпания Go Air. Причината – наема само стюардеси, но не и стюарди. Жените по принцип тежат по-малко от мъжете, което води до съществена икономия на гориво.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *