Витамин В6, още познат като пиридоксин, е водноразтворим витамин, който помага на тялото при различни функции. Той е важен за метаболизма на белтъците, мазнините и въглехидратите и също така участва в образуването на червените кръвни телца и невротрансмитерите.

Тялото не може да произведе витамин В6, затова той се набавя чрез храната. Много хора си набавят достатъчно от него, въпреки диетите, но при много от хората витаминът е в дефицит. Нормалното ниво на В6 в организма е важно, тъй като предпазва от хронични заболявания.

Нека да разгледаме 10 от най-важните ползи от витамин В6.


1. Намалява симптомите на депресия

Витамин В6 играе важна роля за регулиране на настроението. Това е така, защото той участва в образуването на невротрансмитерите, които регулират емоциите, включително серотонин, допамин и гама-аминомаслена киселина. Няколко проучвания показват, че депресивните симптоми се свързват с липсата на витамин В6, което е по-често срещано при възрастни.

2. Може да намали риска за развитие на болестта Алцхаймер

Витамин В6 може да играе роля за подобряване на мозъчната функция и предотвратяване на болестта на Алцхаймер, но има и противоречиви изследвания. И това е така, защото В6 може да намали високите нива на хомоцистеин в кръвта, което пък може да увеличи риска от болестта на Алцхаймер.

Необходими са още изследвания, които разглеждат ефекта само от него върху нивата на хомоцистеин и мозъчната функция, за да се разбере по-добре ролята на този витамин за подобряване на здравето на мозъка и болестта Алцхаймер.

10 ползи от витамин В6

3. Може да предотврати развитието на анемия

Витамин В6 участва в образуването на хемоглобина и заради това може да предотврати появата на анемия или да участва за нейното лечение.

Хемоглобинът е белтък, който доставя кислород на клетките. При ниски нива на хемоглобина, клетките нямат достатъчно кислород, при което се развива анемия и човек се чувства уморен.

Проучвания свързват ниското ниво на В6 за развитие на анемия, най-вече при бременни жени.


4. Може да бъде полезен при лечение на предменструален синдром

Витамин В6 се използва за лечение на симптоми на предменструален синдром (ПМС), включително тревожност, депресия и раздразнителност. Според проучвания витамин В6 помага при емоционални симптоми, свързани с ПМС, заради ролята му в създаването на невротрансмитери, които регулират настроението. Жените, които са получили плацебо, също съобщават за подобрени симптоми на ПМС, което предполага, че ефективността на добавката с този витамин може да се дължи отчасти на ефекта на плацебо.

5. Може да помогне за лечение на гадене по време на бременност

Витамин В6 се използва от десетилетия за лечение на гадене и повръщане по време на бременност. При проучвания на жени през първите 17 седмици от бременността се установява, че дневна добавка от 30 мг от него значително намалява чувството на гадене след пет дни лечение.

10 ползи от витамин В6

6. Може да предотврати запушване на артериите

Проучвания показват, че хората с ниски нива на витамин В6 в кръвта имат почти два пъти по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с тези с по-високи нива на В6. Това вероятно се дължи на ролята на витамин В6 да намалява повишените нива на хомоцистеин, свързани с няколко болестни процеси, включително сърдечни заболявания.

7. Предотвратява развитието на рак

Получаването на достатъчно витамин В6 може да намали риска от развитие на определени видове рак. Причината, поради която В6 може да помогне за предотвратяване на рак, е неясна, но изследователите подозират, че това е свързано със способността му да се бори с възпалението, което може да допринесе за рак и други хронични състояния.

Изследванията върху този витамин и рак на гърдата също показват връзка между адекватни нива на В6 в кръвта и намален риск от заболяването, особено при жени в постменопауза.


8. Може да предотврати заболявания на очите

Витамин В6 може да помага при предотвратяване на очни заболявания, особено вид загуба на зрение, която засяга по-възрастните хора, наречено макулна дегенерация.

Според изследвания високите нива на циркулиращ хомоцистеин в кръвта повишава риска от макулна дегенерация. Тъй като той помага за намаляване на повишените кръвни нива на хомоцистеин, приемането на достатъчно В6 може да намали риска от това заболяване. Проучвания също така свързват ниските нива на витамин В6 в кръвта с очните състояния, които блокират вените, свързани с ретината.

10 ползи от витамин В6

9. Подпомага за лекуване възпаление, свързано с ревматоиден артрит

Високите нива на възпаление в организма, в резултат на ревматоиден артрит, могат да доведат до ниски нива на витамин В6. Не е ясно обаче дали добавката с В6 намалява възпалението при хора в това състояние. Въпреки че изглежда, че високите дози добавки с витамин В6 могат да осигурят противовъзпалителни ползи за хората с ревматоиден артрит с течение на времето, са необходими повече изследвания.

10. Добавки и храни богати на витамин В6

Настоящото препоръчително дневно количество за В6 е 1,3–1,7 мг за възрастни над 19 години. Повечето здрави възрастни могат да получат това количество чрез балансирана диета, която включва храни, богати на витамин В6 като пуйка, нахут, риба тон, сьомга, картофи и банани.

Изследванията, които подчертават използването на витамина за предотвратяване и лечение на здравословни проблеми, се фокусират върху добавките, а не върху хранителните източници.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.