Евтини самолетни билети

Елиф Шафак е родена през 1971 година в Страсбург като Елиф Билгин. Израства в Мадрид, където майка и е дипломат в Турското посолство. Елиф завършва Международни отношения в Анкара и продължава следването си в САЩ. Там изучава политически науки. Артистичният си псевдоним избира като съчетава своето име и името на майка си Шафак, което означава „зора“.

Тя е номад по душа, световноизвестен белетрист, автор на вдъхновяващи истории за любовта и живота. Едни от най-известните ѝ книги са „Любов“, „Колелото на Истанбул“, „Чест“, „Дворецът на бълхите“ и „Черно мляко“. Представяме ви няколко завладяващи цитата за любовта и живота от Елиф Шафак.

1. Изток, запад, север, юг – все едно е.

Накъдето и да си поел, просто се увери, че всяко пътуване е пътуване навътре в теб. Ако пътуваш навътре към себе си, ще обиколиш надлъж и нашир света и ще стигнеш отвъд него.


2. Постарай се да не се съпротивляваш на промените, които изникват на пътя ти.

Вместо това остави живота да живее чрез теб. И не се плаши, че животът ти се преобръща с главата надолу. Откъде знаеш, че онова, с което си свикнал, е по-добро от нещата, които ще дойдат?

3. Истинската мръсотия е вътре в нас.

Останалото просто се отмива. Има само една мръсотия, която не може да се махне с чиста вода и това е петното на омразата и фанатизма, заразило душата. Можеш да пречистиш с въздържание и пост тялото си, но сърцето се пречиства само с любов.

4. Искаш ли да промениш начина, по който другите се отнасят към теб, първо промени начина, по който ти самият се отнасяш към себе си.

Не се ли научиш да се обичаш искрено докрай, няма как да бъдеш обичан. След като достигнеш този етап обаче, бъди признателен на всеки бодил, който другите може би ще хвърлят по теб. Това е знак, че скоро ще вървиш под дъжд от рози.

5. Животът ни е даден за кратко и този свят не е нищо друго освен повърхностна имитация на Действителността.

10 цитата за любовта и живота от Елиф Шафак

Само малко дете ще сбърка и ще помисли играчката за истинското нещо. Въпреки това хората или са заслепени от играчката или без всякакво уважение я чупят и я изхвърлят. В този живот стой по-далеч от всякакви крайности, защото те ще разрушат вътрешното ти равновесие.

6. Адът е тук и сега. Раят също.

Престани да се плашиш от ада и да мечтаеш за рая, защото и едното, и другото е заложено в настоящия миг. Всеки път, когато се влюбим, се въздигаме в рая. Всеки път, когато мразим, завиждаме или се опълчваме срещу някого, падаме право в адския огън.

7. Всемирът е едно.

Всичко и всички са свързани помежду си чрез невидима плетеница от истории. И да го знаем, и да не го знаем всички водим безмълвен разговор. Не причинявай зло. Проявявай състрадание. И недей да злословиш зад гърба на другите – не отправяй дори наглед безобидни нападки! Думите, които излизат от устата ни, не изчезват, а постоянно се трупат в безграничното пространство, за да се върнат при нас, когато му дойде времето. От болката на един ще ни заболи всички. От радостта на един ще се усмихнем всички.

8. Бог е изкусен часовникар.

Толкова точен е Неговият ред, че всичко по земята се случва, когато му дойде времето. Нито минута по-късно, нито минута по-рано. И за всички, без изключение, часовникът върви вярно. За всеки има време да обича, и време да умре.

9. Живот без любов не е живот.

Не се питай към каква любов се стремиш – духовна или материална, божествена или земна, източна или западна. Започнеш ли да делиш нещата, възниква ново и ново делене. Любовта няма етикети, няма определения. Тя просто е това, което е. Любовта е жива вода, а влюбеният е душа от огън! Светът се върти по друг начин, когато ОГЪНЯТ обикне ВОДАТА!

10. Умът и любовта са от различно тесто.

Умът привързва човека и не се излага на никакви опасности, докато любовта разплита всички възли и излага на опасност всичко. Умът винаги е предпазлив и съветва: „Пази се от прекалено въодушевление!“, докато любовта казва: „О, карай! Престраши се!“. Умът не се прекършва лесно, докато любовта може в миг да се превърне в отломъци. Но именно сред развалините са скрити съкровища. Едно разбито сърце крие несметни богатства.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.