10 причини да отидете на ски в Капрун, Австрия

Зимният сезон наближава (колкото и да не ни се вярва) и спомените за гладки снежни писти, топли шоколади и басейни с гледка към планината започват бавно да се прокрадват. Днес, на чаша чай от освежаваща мента, купчина кърпички за нос и няколко апетитни мандаринки, умът ми реши да се спаси от домашния затвор и да отпътува обратно към Капрун в австрийските Алпи от една незабравима мартенска екскурзия.

Беше рано сутринта, да не кажа късно през нощта. Натоварихме багажа си с известна трудност, заради ските и обемните екипировки. Не чакахме много по границите и си почивахме на глътка кафе в крайпътните бензиностанции (не знам защо този туристически ритуал буди такъв сантимент у мен). Пътят беше хубав, но, честно казано, доста изтощителен и дълъг. Пристигнахме в Капрун по тъмно и онова, което виждахме най-ясно бяха заснежените върхове на планината. Не мога да ви опиша какъв респект вдъхват тези гиганти. Не мога да обясня и как точно се заражда онова чувство за свобода при такава гледка. Широко ти е на душата и въздухът има вкус на сняг, борчета и мокра земя…

Всички следващи дни бяха вълшебни, макар да не успях да усетя удоволствието от пускането по пистите (бях твърде пресен и потенциално опасен за себе си и за другите скиор). Останалите от компанията обаче караха през цялото време и останаха повече от доволни. Затова пък аз успях да се разходя, да се повозя на изцяло остъклен лифт, да прекарам време в уютния апартамент с френски прозорци и лекуваща емоционални терзания гледка.

Прекрасни и безкрайни гладки писти, чудесни нови съоръжения, уютни заведения, вкусна храна и спокойствие. Това са само някои от нещата, които предлага австрийското градче, за което ви разказвах допреди малко. Вероятно има хиляди причини да се спрете на Капрун за следващата си ски почивка. Аз обаче ви предлагам скромно ето тези 10.

1. Можете да пътувате със собствен транспорт

Ако тръгвате с кола от София, разстоянието до Капрун е около 1200 км. Изминава се за един ден, но ако не бързате, по-добре разделете пътя на две. Изберете си град някъде в средата на пътуването и си починете. Наистина е доста изтощително да пътуваш 14 или повече часа, а все пак има граници за преминаване, които не може да предвидите колко от времето ви ще „изядат“.

До ски курорта можете да се доберете и със самолет до Залцбург и после влак, но казват, че няма разлика във времето. Вариантът да отидете с автомобила си се явява по-евтин обаче. Пренасянето на голям багаж със самолет… е, няма да е изгодно. А после идва и моментът с пренасянето на дисагите на ръка. В крайна сметка, зависи за какво отивате и дали няма да изберете да си наемете екипировка на място. Тогава и двата варианта ви устройват.

10 причини да отидете на ски в Капрун, Австрия

2. Можете да посетите и Залцбург

Залцбург е на около 100 км. от Капрун. Пътят дотам е приятен, с леки, но поносими завои. Има и влак, така че не е нужно непременно да сте с колата. С влак, разбира се, може да се окаже по-бавно (кого залъгвам, със сигурност ще се окаже по-бавно). Зависи какво изживяване търсите. Градът от своя страна заслужава да се види. Има достатъчно исторически забележителности, прилична част от които можете да разгледате дори за ден. Ако харесвате Моцарт, ще намерите доста неща свързани с него, защото той е роден там. Това може да включва и гумени патета с глава на композитора, но какво да се прави – време е да премахнем думата „нормално“ от речника си, живеем в модерен век.


3. Цените са съвсем прилични за австрийско курортно градче

Валутата е евро, както се досещате. Цените са прилични, сравнени с тези във Виена или Прага, например. За седмица каране, безплатен транспорт и ползване на влекчета и лифтове, картата ще ви струва около 265 евро. За сравнение, дневните карти в някои наши курорти възлизат на стойност от около 50-60 лв., което прави около 400 лв. за седмица. Вие си направете изводите. Храната в заведенията излиза по-скъпичко, но поносимо, а това е нормално за курортно градче.

Навсякъде обаче можете да намерите добре снабдени супермаркети с нормални цени и да си напазарувате и сготвите. За целта трябва да сте си наели съответното подходящо място – апартамент или къща. Хотелите почти винаги излизат по-скъпо, а и рискувате да попаднете в стая точно над дискотеката. Повярвайте, на такова място тишината е едно от удоволствията, с които не бихте искали да се простите.

4. Ски сезонът е много дълъг и можете да карате през март, април и дори май месец

Ако имате търпение, можете да отидете след пика на сезона. Тогава цените падат чувствително и това също ще допринесе за свиване на бюджета. А ако имате възможност, отидете повече от веднъж. В близост има и други зимни курорти, можете да се възползвате и от техните писти.

5. Можете да карате по различни по трудност и дължина писти

По нашите ширини сме свикнали сякаш с къси и по-тесни писти. Поне така казват феновете на зимните спортове. В Капрун ще видите всичко друго, но не и тесни, къси или неравни писти. Има сини, червени, черни, зелени… Има и учебни писти. Един приятелски съвет – ако решите да ходите да карате на Алпите, отделете си един цял сезон за обучение в случай, че сте начинаещ. И започнете с инструктор. Мащабите са съвсем различни и наистина, без да ги види човек, не може да си ги представи дори.

6. Да карате по глетчер

Глетчерите на Кицщайнхорн са популярна ски дестинация и са разположени на 3203 метра надморска височина. По-високо е от Мусала, точно така. Няма нужда да говорим за гледки, ясно е какво ще видите оттам и няма спор, че ще е незабравимо. Карането също.

7. Да се насладите на нови и удобни съоръжения

Лифтовете просто ще ви очароват. Изцяло остъклени кабинки позволяват да се насладите на панорамната гледка на покритите с пухкав бял сняг върхове. Навсякъде из града има карти и упътвания за пистите. Поинтересувайте се предварително кой лифт къде води, защото има някои внушителни наклони, които е възможно да не понесат и на някои опитни сноубордисти или скиори.

10 причини да отидете на ски в Капрун, Австрия

8. Можете да отседнете в къщи от приказките

Не сте ли си мечтали да попаднете в пейзаж от реклама на млечен шоколад? Алпи и красиви спретнати къщурки, от които Хайди се показва, за да извика „айларипиии“. Ако се върнем към моята лична история, ще разберем, че такъв сценарий не е чак толкова невъобразим. Бяхме посрещнати не точно от Хайди, но от един много любезен Гюнтер в една уютна къща с прекрасни апартаменти и гледка към пистите. И ни се дояде шоколад…


9. Можете да посетите Мюнхен

Мюнхен не е толкова близо до Капрун, колкото е Залцбург. Тук разстоянието е около 200 км. Не е непоносимо голямо, но всичко зависи с колко време ще разполагате. Нашата компания не успя да се добере дотам, защото не можеше да се откъсне от карането и не остана време. В този ред на мисли, добре е, ако има такъв вариант, да си вземете десетдневна отпуска, за да имате време да почивате между каранията и през това време да разглеждате близките градове.

10 причини да отидете на ски в Капрун, Австрия

10. Да се полюбувате на исторически забележителности

Замък от дванадесети век, който силно напомня на онези, които сме гледали във добрите фентъзита. Музеи, които предлагат различни експонати, включително и такъв с ретро автомобили. Имайте предвид, че музеите не работят именно през уикенда. Отделете си време за тях през седмицата.

Надявам се този материал да ви е бил полезен в избора на зимна почивка. В крайна сметка, където и да решите да прекарате отпуската си, най-важните неща са нагласата и добрата компания. Все пак винаги има вариант времето рязко да се затопли и по пистата да цъфнат маргаритки, а вие не искате да понесете този удар на съдбата неподготвени, нали?

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *