Основните нужди на човек за оцеляване са: вода, храна, въздух и подслон. Задоволяването на тези потребности означава, че можем да съществуваме, но отнема повече, за да придадем смисъл на живота.

Приятелството, сигурността и признателността не могат да бъдат докоснати, но могат да бъдат почувствани. Те са също толкова ценни, колкото и храната. Отношенията между партньорите в живота са стабилни, когато и двамата успяват да задоволят емоционалните потребности един на друг.

Въпреки че всяка връзка има своите собствени тайни, тези 10 емоционални нужди са добра отправна точка за преценка дали всеки от нас и нашите партньори получаваме това, от което се нуждаем.


1. Привързаност

Привързаността ни помага да бъдем по-близки и по-свързани един с друг. Не всеки я проявява по един и същи начин, но партньорите обикновено свикват с уникалните подходи един към друг. Някой, който не казва „Обичам те“, изразява своята привързаност по друг начин.

Ако в даден момент чувството намалее, можем да започнем да се притесняваме. Много проблеми във връзката започват точно тогава. В този случай разговорът е добро начало. Никога не можем да сме сигурни какво знаем, че се случва, преди да сме попитали.

2. Приемане

В една връзка двама души трябва да се приемат такива, каквито са и това много помага. Този процес не винаги е лесен, защото включва близки и приятели, общите занимания, мечтите за бъдещето , съветите, които са готови да си дават.

Някои хора не се отпускат лесно или имат други причини да не ни допускат в живота си. Липсата на усещане за принадлежност може да ни затрудни да видим себе си в дългосрочна връзка.

10 емоционални потребности, на които се крепи една връзка

3. Утвърждаване

Според проучвания, повечето двойки намират за важно да бъдат на една и съща дължина на вълната. Когато нашият партньор не разбира напълно гледната ни точка, със сигурност ще се почувстваме неразбрани. Ако партньорът ни не ни приема сериозно, един разговор може да доведе до приемлив и за двамата резултат.


4. Автономия

Със задълбочаването на връзката, партньорите често започват да споделят интереси, дейности и други аспекти от ежедневието си. Без значение колко силна става тя, от съществено значение е да съхраним себе си.

Въпреки че може да имаме много общи неща, ние сме различни личности с уникални цели, хобита, приятели и ценности. В действителност, поддържането на индивидуални интереси, може да подхрани любопитството един към друг, което да укрепи връзката. Ако губим себе си от поглед, нека отделим малко време, за да се свържем отново с приятели или да рестартираме старо хоби.

5. Сигурност

Сигурността в една връзка е от изключително значение и е важна. Добри признаци в отношенията са съобразяването с личното пространство:

  • знаем, че уважават нашите граници;
  • чувстваме се в безопасност да споделим чувствата си;
  • чувстваме се физически в безопасност;
  • вярваме, че подкрепят избора ни;
10 емоционални потребности, на които се крепи една връзка

6. Доверие

Доверието и сигурността често вървят ръка за ръка. Трудно е да се чувстваме физически или емоционално сигурни с някой, на когото не можем да се доверим. Когато се доверим на някого, знаем, че той се грижи за нас, както и за себе си.

Доверието не се изгражда веднага. То идва с течение на времето, но може да го загубим и за миг. Разрушеното доверие понякога може да бъде поправено, но това изисква усилия от двамата партньори и често подкрепа от терапевт.

7. Съпричастност

Да имаме чувство за съпричастност означава, че можем да си представим как се чувства някой друг. Тази способност е от съществено значение за романтичните отношения, тъй като помага на хората да се разбират и изграждат по-дълбоки връзки.

Ако забравят рождения ви ден, се чувстваме ядосани и наранени. След 5 години заедно, как може? Но след първоначалния ни прилив на разочарование и гняв, започваме да обмисляме отсрещната страна.

Напоследък се борят за работа и това се отразява дори и на съня им. По-голямата част от емоционалната им енергия е влязла в планирането на голям проект.

Като имаме предвид всичко това, стигаме до извода, че не е умишлено. Разбирането на ситуацията ни помага да приемем случилото се и да предложим помощ за справяне със ситуацията.


8. Приоритети

Нормално е да искаме партньорът ни да ни направи приоритет в живота си. Искаме да знаем, че сме на първо място и че след като задоволят собствените си нужди, нашите са следващите на опашката.

Разбира се, повечето хора имат няколко (или повече) значими взаимоотношения. От време на време може да се наложи някой друг в живота им да е на първо място, като например приятел, преминаващ през криза, или член на семейството, който е в тежък период.

Като цяло обаче, ако не се чувстваме като приоритет в живота им, вероятно се чувстваме така, сякаш те не ценят наистина нашето присъствие.

10 емоционални потребности, на които се крепи една връзка

9. Общуване

Добре е да не правим всичко заедно. Всъщност поддържането на отделни интереси и приятелства може да бъде полезно както за индивидуалното емоционално здраве, така и за здравето на връзката ни (вижте автономията по-горе).

Вероятно искаме да се чувстваме свързани. Това е напълно разбираемо. За какво са взаимоотношенията, ако не споделяте живота си? Без общуване можем да се чувстваме самотни, дори когато прекарваме по-голямата част от времето си заедно.

Може да изглежда така, сякаш сме само двама души, които случайно споделят жизнено пространство или прекарват време заедно понякога. Шансовете са добри, това не е начинът, по който искаме връзката ни да продължи.

10. Пространство

Общуването е важно, но пространството също. В една връзка то означава, че и двамата имаме свободата да правим своето, когато искаме. Чувстваме се подкрепени, но знаем, че можем да направим свой собствен избор.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.