Арест, арест, арест. Може би напоследък това е най-популярната дума в България. Тук ще разгледаме 10-те най-грандиозни ареста. И под “грандиозни” не разбирайте 10 часа времетраене, отразяване във всички медии и броене на белязани пари на улицата. В историята съществуват доста по-значими залавяния.

Те са оставили белег не само в съзнанието на свидетелите им, но и са променили бъдещето на много хора. Те не засягат само брутални престъпници, но и хора без капка криминално минало. Заслужава да си спомните за някои от тях. За други ще научите за първи път.

1. Арестът на Исус Христос

10 най-грандиозни ареста

Няма друг по-известен процес от древността. Четири евангелия от Библията са посветени на ареста, осъждането и убийството на Исус Христос.

Исус бил арестуван от своите религиозни врагове сред юдеите, но бил убит от римляните. Неговата проповедна дейност толкова пречела на религиозните водачи в онези дни, че те решили да го убият. По време на ареста на Исус нямало повдигнато обвинение срещу него. Свещениците и Синедрионът – юдейският върховен съд, започнали да търсят свидетели едва след като той бил заловен.

Исус бил невинен. Но той знаел, че смъртта му била необходима за спасението на смирените хора. Любовта му към справедливостта била толкова голяма, че той понесъл най-отявлената проява на несправедливост, извършвана някога. Той дал живота си, в името на цялото човечество.

2. Арестите на рицари от Ордена на тамплиерите

10 най-грандиозни ареста

Тамплиерите, известни още като Бедните рицари на Христа и Соломоновия храм, са духовно-рицарски орден, основан в Светите земи през 1119 година, след Първия кръстоносен поход. Великата одисея на тамплиерите продължава почти две столетия. Тяхната история както в периода на разцвет, така и в периода на упадък, е част от златния век на феодализма, епохата на Кръстоносните походи и Църковните събори.

Тамплиерите имат зад себе си близо два века неспирен възход. Богатствата, които притежават, изградените от тях замъци и командории, в средата на Средновековието ги прави не само обект на възхищение, но и на огромна завист. Те са крачки напред във всяка сфера: религия, корабоплаване, политика, финансиране и банкиране. И това им струва всичко.

В ранната утрин на един петъчен ден, 13 октомври 1307 година, в резултат на впечатляващо организирана полицейска акция тамплиерите във Франция са задържани. Пред алтернативата да бъдат заловени, осем тамплиери скачат от бойниците и умират, падайки на плочника пред кулата на Храм. На 13 май 1310 година 54 тамплиери са изгорени живи в Париж. На 18 март 1314 година Жак Бернар дьо Моле – двадесет и вторият Велик магистър на „Ордена на Тамплиерите“, Жофроа дьо Шарне – командор на Ордена в Нормандия, а вероятно и още един, трети висш сановник на Храма, са изгорени на клада.


3. Арестът на Васил Левски

10 най-грандиозни ареста

Това е може би един от най-противоречивите моменти в българската история. Споровете и интерпретациите около това скръбно събитие са безброй. А с течение на годините, сигурно ще стават още повече. Мистерия за нас остава фактът, че след години успешни прикрития, Апостолът е заловен просто така. Може би е жертва на предателство. Може би – на лошо стечение на обстоятелствата. Може би… никога няма да разберем.

След Арабаконашкия обир, извършен на 22 септември 1872 година от група революционни дейци, начело с Димитър Общи, са задържани голям брой членове на революционните комитети в Тетевен, Ботевград Етрополе, Ловеч и близките край тях села.

На 26 декември 1872 година вечерта Васил Левски пристига в Къкринското ханче, откъдето възнамерява да тръгне на другия ден за Търново и Букурещ. На 27 декември 1872 година турските заптиета обграждат Къкринското ханче и след кратка схватка залавят Васил Левски. Първоначално е отведен в Търново, а след това изправен пред специален съд в София.

Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на революционната организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. Осъден е на смърт и е обесен край София.

4. Арестът на Чарлз Менсън

10 най-грандиозни ареста

Чарлз Менсън е един от най-известните серийни убиици в света. Почти неграмотен, но със завидни манипулативни умения. Мистерия за криминалисти, следователи и психолози. Безименният Мадокс, както Менсън е бил познат в началото на живота си, е роден на 12 ноември 1934 година. Майка му е била 16-годишната Катлийн Мадокс, която ражда своя син без да е омъжена.

Тормозен от майка си и роднините си, познат от малък на полицията, Менсън прекарва по-голямата част от живота си в институции и затвори. Приема за своя философия микс от сциентология, хипарски анти- авторитаризъм, текстове на Beatles, Новия завет и творчеството на Хитлер. Набира множество млади жени и мъже за последователи, които по-късно стават известни като семейство Менсън. Открито заявявал омразата си към чернокожите и вярвал, че когато “Хелтър Скелтър” настъпи, черните ще унищожат белите.

На 9 август 1969 година Чарлс Менсън изпраща последователите си в имение в Бенедикт Кениън, обитавано по това време от семейството на Роман Полански и 26-годишната му съпруга Шарън Тейт. Групата напада и убива Тейт и още трима нейни гости. По това време младата актриса е бременна, като ѝ остават броени дни до раждането. Тейт е намерена мъртва с 16 прободни рани и знак “Х”, разрязан върху корема ѝ.

Менсън е арестуван два месеца след касапницата заради дребни престъпления. Обвинен е в 40 убийства. Процесът му е един от най-скъпите в историята на САЩ – побран е в 209 тома. На 20 ноември 2017, култовият психопат умира на 83 години, излежавайки доживотната си присъда в Коркоран.


5. Арестът на Дон Вито

10 най-грандиозни ареста

Вито Дженовезе е роден в покрайнините на Неапол през 1897 година. На 16 години той се премества в САЩ. Джо Валачи, първият мафиот в Америка, който се превръща в информатор, характеризира Вито Дженовезе така: „Ако отидеш при него и му кажеш, че някой от хората му е направил нещо нередно, той ще нареди да убият този човек и после ще нареди да убият и теб, задето си го предал.”

Той отдавна копнеел да поеме контрол над синдиката и да стане capo di tutti capi, непрекъснато маневрирайки за тази позиция, чакайки да настъпи точният момент, в който да направи своя ход. На 14 ноември 1957 година, само 20 дни след опита за покушение над Франк Костело, 58 мафиоти от цялата страна се събират в провинциалното градче Апалачин, в горната част на щата Ню Йорк. По-късно става ясно, че инициатор на Конференцията в Апалачин е бил Вито Дженовезе, който възнамерявал да се провъзгласи на нея за Бос на всички босове. Гангстерите, поканени на Конференцията в Апалачин, повечето от които били поддръжници на Дженовезе, се събрали в едно каменно имение, собственост на местния бизнесмен Джоузеф Барбара, който изпратил жена си да купи пържоли, достатъчни да нахранят цяла една малка армия. Алеята пред 58-акровото имение на Барбара се запълнила от лъскави, луксозни коли.

Внезапно орда от нюйоркски полицаи нахлула в къщата. Мафиотите хукнали панически да се спасяват, през полетата около имението, в отчаян опит да стигнат до гората, откъдето смятали, че ще успеят да се измъкнат. Други, като самият Дженовезе, скочили в колите си и потеглили с висока скорост само, за да бъдат спрени на пътните барикади устроени от полицията. Били арестувани десетки бивши затворници и познати на полицията престъпници. Според мнозина заслугата за тази акция се падала на бдителния щатски полицай Едгар Кросуел, който забелязва подозрителните коли пристигащи в района.

Вито Дженовезе умира от сърдечен удар на 14 февруари 1969 година във федералния медицински център в Спрингфийлд, Мисури.

6. Арестите на лидерите на Кали

10 най-грандиозни ареста

След убийството на Пабло Ескобар, през 1993 година, умира и цялата структура на картела от Меделин. Идва епохата на нарко-федерациите и на малките картели. Картелът от Кали е създаден от братята Родригес Орейоуела – Жилберто и Мигел. Групата е известна още като “джентълмените от Кали”. Новосформираната групировка бързо се прехвърля от трафика с марихуана към по-доходоносен наркобизнес – кокаина.

Картелът Кали действа като групировка, състояща се от независими криминални организации. В пиковия си период, картелът е притежавал над 90% от световния пазар на кокаин. Бил e пряко свързан с растежа на пазара на кокаин в Европа, контролирайки 90% от пазара в Стария континент. Към средата на 90-те години империята за наркотрафик на картела в Кали е могла да се сравни с една огромна международна корпорация.

През лятото на 1995 година Жилберто Родригес е арестуван в дома си. Месец по-късно Мигел Родригес е заловен по време на акция. Братята Родригес са екстрадирани през 2006 година в Съединените щати и се признават за виновни в Маями, Флорида, за обвинения, свързани с незаконно внасяне на кокаин в Съединените щати. При признаването им се съгласяват да загубят свои активи от 2,1 милиарда долара. Споразумението обаче не изисква от тях да сътрудничат при други разследвания.

https://mustak.bg/

7. Арестът на Садам Хюсеин

10 най-грандиозни ареста

Саддам Хусейн Абд ал-Маджид ал-Тикрити или само Саддам Хюсеин е иракски политик. Президент на страната от 1979 до 2003 година. От малък жадува за власт и бързо влиза в политиката. Миналото му е изпъстрено от събития: участия в заговори, битов скандал на политическа основа, атентати и преврати. Има задочна смъртна присъда, задочна сватба с втората си, по-голяма братовчедка, двама сина и една дъщеря. Лежи два пъти в затвор.

През 1979 година застава на мястото на Ахмед Хасан ал-Бакър и поема Ирак. Започва да налага култ към личността си. Чрез брутални издевателства, убийства на водещи политически фигури и елиминация на всички други партии успява да контролира държавата.

Свален е от власт на 9 април 2003 година при превземане на Багдад от американските войски. Той е в неизвестност до 13 декември, когато е заловен близо до родния си град Тикрит. Открит е в подземие, в неузнаваем вид – гладен, изтощен и мръсен. Направен е ДНК тест, за да бъде установена самоличността му.

На 30 декември 2006 е изпълнена смъртната присъда на Саддам Хюсеин. Той е обесен в иракската военна база Camp Justice. По времето на екзекуцията Саддам отказва да носи качулка. Преди да бъде обесен, му е прочетена ислямска молитва и той я повтаря. В интернет изтича видеозапис от мобилен телефон на неговото обесване.

8. Арестът на Ратко Младич

10 най-грандиозни ареста

„Границите се прокарват само с кръв, а държавите се създават с гробове.“

Тези думи се приписват на един човек, смятан за масов убиец – генерал Ратко Младич. През 1996 г. Младич заедно с няколко други сръбски водачи е обвинен от Международния наказателен трибунал в Хага за бивша Югославия в извършване на военни престъпления, геноцид и престъпления срещу човечеството.

Той е в неизвестност близо шестнайсет години, до 26 май 2011 година, когато е арестуван от сръбската полиция в град Лазарево, Сърбия. Издирваният за военни престъпления Младич е ползвал фалшиви документи на името на Милорад Комадич. Къщата, в която е бил заловен, е собственост на негов роднина и е била наблюдавана няколко седмици.

Арестът на Ратко Младич е едно от условията за присъединяването на Сърбия към Европейския съюз. Сръбската полиция е арестувала Младич по анонимен сигнал. Самоличността му се е потвърдила след ДНК анализ. Макар многото спекулации дали изобщо е имало арест или Ратко Младич се е предал сам, неговото залавяне остава в историята.


9. Арести във ФИФА

10 най-грандиозни ареста

На 27 май 2017 година два дни преди началото на изборния конгрес на ФИФА, швейцарската прокуратура арестува четиринадесет делегати в петзвезден хотел в Цюрих. Сред арестуваните са Едуардо Ли – президент на футболната федерация на Коста Рика, Джефри Уеб – президент на футболната асоциация на Каймановите острови и вицепрезидент на ФИФА, Еухенио Фигередо от Уругвай – вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка, както и Джак Уорнър – президент на Карибския футболен съюз и бивш вицепрезидент на ФИФА, високопоставените служители Хулио Роха, Костас Такас, Рафаел Ескуивел, Хосе Мария Марин и Николас Леос.

Световният футбол е разтърсен от корупционния скандал. Операцията е част от мащабно разследване в САЩ за корупция във ФИФА през последните 20 години. Според американските власти във ФИФА са били уговаряни злоупотреби за милиони срещу медийни, маркетингови и спонсорски права за турнири в Латинска Америка. Претърсват се офиси на КОНКАКАФ в Маями. Обвиненията на американските власти са за взимане на подкуп в размер на повече от 150 милиона долара.

В замяна членовете на ФИФА трябвало да осигуряват доходоносни рекламни договори и телевизионни права за големи футболни турнири. Няколко месеца по-късно, в същия хотел в Цюрих, са арестувани още високопоставени служители на ФИФА. Задържаните са президентът на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) Хуан Анхел и президентът на Конфедерацията по футбол на Северна и Централна Америка и страните от Карибския басейн (КОНКАКАФ) Алфредо Хавит. Повдигнати са с обвинения за рекет и финансови злоупотреби.

10. Арести на принцове от Саудитска Арабия

10 най-грандиозни ареста

През 2017 81-годишният крал Салман сочи за свой наследник едно от 13- те си деца – Мохамед бин Салман. Той е сочен за любимец на краля и възкачването му на престола е въпрос на време. Младият престолонаследник е амбициозен и смел. Той си е поставил за задача да преструктурира икономиката, която е силно зависима от петрола, и да реформира из основи обществото, в което властват силен консерватизъм и стриктно тълкуване на исляма.

Принцът показа, че може да действа брутално срещу онези, които му се противопоставят. През ноември 2017 година, под предтекст, че води борба срещу корупцията, Мохамед бин Салман нарежда да бъдат арестувани много богати бизнесмени и министри, но и някои принцове и високопоставени чиновници и ги затваря в луксозен хотел в Рияд. С тази вълна от арести Мохамед бин Салман цели на първо място да се отърве от конкуренти като принц Митеб бин Абдулах – началник на всемогъщата Национална гвардия и един от синовете на починалия през 2015 година крал Абдулах. Присвоените държавни средства от някои от арестуваните принцове и инвеститори се изчисляват на най-малко 100 милиарда долара.

Някои от принцовете в Саудитска Арабия са освободени, след като са сключили антикорупционни споразумения, включващи тежки финансови глоби.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *