Чарли Чаплин е един от най-добрите актьори в епохата на нямото кино. Освен това е сценарист, режисьор и композитор.

Роден е през 1889 година в Лондон, в семейството на вариететни артисти. Детството му е трудно, а животът му е изпълнен с много драматизъм. Ето и 10 интересни случки от неговия жизнен път.

1. Първи прояви на сцената

Кариерата на майка му като певица приключва, когато по време на изпълнение загубва гласа си. Тогава малкият Чарли излиза на сцената, за да я замести. По средата на изпълнението внезапно на сцената заваляват монети. Чаплин спира да пее и обявява, че ще продължи, след като събере парите, а публиката избухва в смях.

2. Най-известният му костюм

По време на първия му комедиен филм от него се изисква импровизация. Чарли отива да се приготви и тогава му хрумва нещо гениално: провиснали панталони, големи обувки, бомбе и бастун, които ще станат най-известният му костюм.

3. Смях през сълзи

Във филма „Новият портиер“ героят на Чарли Чаплин е баща на много деца и предстои да бъде уволнен от шефа си. С пантомимата си той показва, че в никакъв случай не иска да загуби работата си. Когато го вижда на екран, актрисата Дороти Дейвънпорт започва да плаче „Знам, че искаше да се разсмея, но успя да ме накараш да плача“, му казва тя.

4. Инцидент в Япония

По покана на министър-председателя Чаплин заминава за Япония на 14 май 1932 година. Няколко млади морски офицери застрелват премиера на следващия ден. Първоначалният им план е да убият Чарли Чаплин по време на визитата му в резиденцията и така да предизвикат война в Япония, но планът им се осуетява и убиват само министър-председателя.

5. Първият брак на Чарли Чаплин

10 интересни случки от живота на Чарли Чаплин29-годишният Чарли се влюбва в Милдред Харис, която е на 16. Тя го лъже, че е бременна и се женят. След сватбата тя забременява наистина, но бебето умира малко след раждането и бракът им се проваля.

6. Последната жена на Чаплин

След много на брой любовни връзки Чарли Чаплин остава сам до 54 годишна възраст. Тогава среща Уна О‘Нийл и остава с нея до края на живота си. Заедно стават родители на 8 деца, последното от които се ражда, когато Чаплин е на 73 години.

7. Сводното време на Чарли

Докато е млад, Чарли е непрекъснато обграден от жени, но никога не пие и не пуши. Свободното си време прекарва в четене на книги, намира време да свири на цигулка, да играе бокс и борба. Любимият му спорт обаче е тенисът. Така се разтоварва от напрежението. Всяка неделя следобед кани приятели и професионалисти на тенис с изобилие от чай и сандвичи в почивките.

8. Студио в Холивуд

Чарли Чаплин се превръща в истинска сензация, след като става режисьор. Първият му игрален филм е страхотен хит. На 27 години Чаплин прави собствено студио в Холивуд.

10 интересни случки от живота на Чарли Чаплин

9. Чаплин проговаря

Първият филм, в който се чува гласът на Чарли Чаплин е „Великият диктатор“. В първия си говорещ филм той избира да изиграе Хитлер. Това, което ги свързва е, че и двамата са родени на една и съща дата и в една година, а също така се говори, че Хитлер копира мустаците на Чаплин.

10. Изгнанието на филмовия гений

В Европа филмите на Чарли Чаплин имат огромен успех. В САЩ обаче тяхното разпространение е забранено, защото той успява да настъпи консерваторите по мазола. Това е първият голям провал в кариерата на филмовия гений. Заради социалистическата си дейност става обект на настървено преследване, така заминава за Швейцария със семейството си, където прекарва и последните си дни.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *