Хормонът допамин, който влияе върху центровете на удоволствието, е наречен още „хормонът на щастието“.

Играе важна роля за целия организъм, тъй като липсата му може да отключи различни заболявания.

Ниските нива на допамин намаляват и радостта, която изпитваме към света и това може да бъде фактор за депресия и дори агресивност. Предлагаме ви 10 начина да си набавим допамин по естествен път.


1. Храни, богати на протеини

Протеините са изградени от 20 аминокиселини, като един от тях играе ключова роля в изграждането на допаминовата молекула. Можем да си ги набавим като консумираме повече банани, яйца, говеждо месо, кафе, шоколад, бадеми. Тук може да направим връзката и със студентите, които се подготвят за изпит и се препоръчва приема на изброените по-горе продукти. Именно така стимулират образуването на повече допаминови молекули.

2. Приемане на по-малко храни, богати на мазнини

Обратно на протеините, мазнините потискат образуването на допаминовата молекула. Такива храни са например свинското месо, палмовото олио, кокосовото олио.

10 начина да си набавим допамин по естествен път

3. Приемане на пробиотици

Според проучвания червата и мозъка са взаимно свързани, което означава, че пробиотиците ще помогнат за доброто храносмилане и съответно за отделяне на повече допаминови молекули.

4. Консумиране на кадифени зърна

Прекурсорът на допамина е Л-допамин, а той се съдържа именно в тези зърна. Трябва да се има предвид обаче, че кадифените зърна са токсични като се приемат в по-големи количества.

5. Правене на упражнения

Знаем, че когато спортуваме или правим някакво физическо упражнение, след това се чувстваме по-добре. Това е така, защото се образуват повече допаминови молекули и ни кара да се чувстваме щастливи.


6. Достатъчно сън

Нормалния дневен сън, който трябва да бъде около 8 часа, ни кара да се чувстваме бодри и щастливи и виновника затова е допаминът, който се е синтезирал достатъчно добре, докато спим.

7. Слушайте музика

Слушането на приятна за ушите музика, увеличава допаминовите молекули в мозъка. Ето защо музиката е добър вариант за разпускане от тежки дни и освобождаване на негативни емоции.

8. Почивка на мозъка

Спокойствието е едно от най-важните неща за нашето здраве. В деня трябва да отделяме 15-20 минути без да мислим за нищо, да се изолираме от света и това отново ще предизвика повишаване на допаминовите молекули.

10 начина да си набавим допамин по естествен път

9. Излагане на слънчева светлина

Всички знаем, че в дните, когато е мрачно, настроението ни пада, тъй като мозъкът ни не синтезира допамин. Затова през слънчевите дни е изключително важно да се излагаме на слънце, за да бъдем усмихнати и щастливи.

10. Приемане на витамини

Когато имаме недостиг на витамини, тялото ни се чувства изтощено, уморяваме се бързо, изтръпват ни крайниците и също така тялото ни се нуждае от витамини, за да се изгражда нормално допаминът. При недостиг на дадени витамини като витамин D, витамин B6, желязо е препоръчителен техният прием.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.