Плутон е замръзнал безжизнен свят в покрайнините на Слънчевата система. Първоначално се смята за деветата и най-малка планета от Слънчевата система, но през 2006 година, заради размера си, както и ексцентричната му орбита, заради която той понякога е по-близко до Слънцето от Нептун, Международният астрономически съюз му отне тази привилегия.

Промяната на статуса му обаче се дължи най-вече на това, че наскоро бяха открити 3 небесни тела подобни на него, които претендираха за десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети. Решението разбуни научните духове и спорове по въпроса се водят и до днес.

1. Планетата е открита през 1930 година. Кръстен е на римския бог на подземния свят. Името е предложено от 11-годишната ученичка от Оксфорд Венеция Бърни.

10 любопитни факта за Плутон

2. Плутон обикаля около Слънцето за приблизително 248 години. Това означава, че от откриването на небесното тяло досега, тя не е изминала дори половината от пътя на орбитата си.

3. Едно денонощие на тази планета се равнява на 6 земни дни, 9 часа и 17 минути – за толкова време той прави пълна обиколка около оста си. По-бавна от Плутон е единствено Венера.

10 любопитни факта за Плутон


4. Слънцето на Плутон изгрява от запад и залязва на изток. Това се дължи на ретроградната ротация на планетата. Такива са само Венера, Уран и Плутон.

5. Толкова е малък, че дори Австралия го надминава по площ. Планетата-джудже е с диаметър от 2370 км. За сравнение разстоянието между Сидни и Пърт е 3274 км.

10 любопитни факта за Плутон

6. Плутон има 5 луни – Харон, Никта, Хидра, Цербер и Стикс. Тъй като Харон е с размери, почти като на самата планета, астрономите понякога ги разглеждат като двойна планета.

7. В астрологията планетата се свързва със силата на сътворението, прераждането, както и с унищожението и смъртта.

10 любопитни факта за Плутон


8. Докато беше със статут на пълноценна планета, Плутон беше най-студената от всички в Слънчевата система – средната температура там е -229 градуса.

9. Анимационният герой на Disney – кучето Плуто, е създаден в същата година, когато е открит Плутон. Заради истерията по откритието, Уолт Дисни решава да нарече анимационния герой на небесното тяло.

10 любопитни факта за Плутон

10. Човек, който тежи 90 килограма на Земята, ще бъде най-лек на Плутон – едва десетина килограма. Най-тежък ще бъде, ако отиде на Юпитер – повече от 200 кг.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *