Рембранд Харменсон ван Рейн е смятан за един от най-великите европейски художници за всички времена. Художникът е роден през 1606 година в град Лайден, по това време част от Съединените провинции на територията на днешна Нидерландия.

До средата на XX век се смята, че Рембранд е автор на повече от 600 картини, около 400 гравюри и 2000 рисунки. През 60-те години на миналия век е създаден Проект за изследване на Рембранд, обединяващ голям брой учени, които изследват обстойно неговото наследство и ограничават броя на картините със сигурно авторство на около 300. Вероятно през живота си Рембранд създава много повече от 2000 рисунки, но до наши дни оцеляват много малък брой – изследванията в тази област продължават.

През 1634 година Рембранд се жени за заможната Саския ван Ойленбург. Значителните доходи в семейството на Рембранд обаче не предотвратяват поредицата от лични трагедии – три от децата му умират малко след раждането им. Само четвъртото им дете Титус, роден през 1641 година, доживява до зряла възраст. Съпругата му умира от туберколоза през 1642 година, малко след раждането на Титус.

Любовница на Рембранд става бавачката на единствения му син. По-късно в живота му се появява и неговата нова муза – Хендрике Стофелс. От връзката им се ражда дъщеря. Рембранд надживява както сина си Титус, така и любимата му Хендрике. Умира в нищета на 4 октомври 1669 година. Погребан е в необозначен гроб в гробището на църквата „Вестеркек“ в Амстердам.

През 2009 година на името на художника е кръстен кратер на планетата Меркурий, един от най-големите в Слънчевата система.

10. Яков благославя синовете на Йосиф

10-те най-известни картини на Рембранд

Картината изобразява Йосиф, любимият син на Яков, който довежда своите синове Ефрем и Манасия при своя умиращ баща, за да им даде благословията си. Но за разлика от библейската история, в която Яков благославя Ефрем и Манасий едновременно, в платното на Рембранд той благославя само по-младия Ефрем. Рембранд добави и Асенат, съпругата на Йосиф, която не присъства в библейския разказ за благословията на Яков на синовете на Йосиф. Шедьовърът е изложен в музея „Хесен Касел“, Германия.

9. Завръщането на блудния син

10-те най-известни картини на Рембранд

Платното е сред последните произведения на известния нидерландски художник, завършено малко преди смъртта му. Живописната картина изобразява библейската история за блудния син в момента, в който се завръща при баща си, молещ за опрощение на греховете си. И до днес няма категорично съгласие по въпроса кои са останалите фигури в картината. Платното е едно от най-ценните в колекцията на Санк-Петербургския Ермитаж.

8. Синдиците

10-те най-известни картини на Рембранд

Също така наричана „Членовете от гилдията на Драпер“, тази картина е групов портрет на амстердамския синдикат, който оценявал качеството на тъканите, предлагани от тъкачите на членовете на гилдията. Изключение е човекът в дъното, който бил прислуга. Картината е поръчана за сградата, в която се помещавала гилдията. Днес „Членовете от гилдията на Драпер“ е сред най-големите съкровища на музея на изкуствата в Амстердам.


7. Заговорът на Клавдий Цивилис

10-те най-известни картини на Рембранд

Последната картина на Рембранд на светска тематика. На платното е изобразен лидерът на Батавианския бунт (69-70 г.) Клавдий Цивилис и началниците на Батави, обещаващи да се присъединят към въстанието срещу Римската империя. Картината е била поръчана за новопостроената сграда на кметството в Амстердам, но не била одобрена и в последствие почти напълно унищожена. През XVIII век картината е придобита от Кралската шведска академия на изкуствата, която по-късно я е депозирала в Националния музей в Стокхолм, където е и до днес.

6. Даная

10-те най-известни картини на Рембранд

Изображението на голата Даная е не само една от най-хубавите картини на Рембранд, но и един от най-великите шедьоври на известния художник. Даная е дъщеря на царя на Аргос – Акрисий и неговата съпруга Евридика. Според древногръцката митология тя била заключена, за да не роди син, но Зевс, бащата на всички богове се влюбил в Даная, превърнал се в дъжд и така дошъл в стаята ѝ. Двамата се любили, а от този съюз Даная родила Персей. Картината се помещава в Ермитажа в Санкт Петербург.

5. Батсеба в банята си

10-те най-известни картини на Рембранд

Картината изобразява красавицата Батсеба, която била забелязана от Давид от покрива на неговия дворец. Според библейската история Давид толкова много искал Витсавее, че изпратил да я доведат в двореца му. Нейният съпруг – войникът Урия, тогава бил далече на война. Давид се любил с нея и по-късно тя разбрала, че ще има бебе. Давид се изплашил и изпратил заръка до военачалника си Йоав да сложи Урия в предните редици на войската, за да го убият там. Когато Урия загинал, Давид се оженил за Батсеба.

4. Урок по анатомия на д-р Тюлп

10-те най-известни картини на Рембранд

Едно от най-големите постижения в творчеството на Рембранд е картината „Урок по анатомия на д-р Тюлп“. На платното е изобразен д-р Тюлп, обграден от своите ученици. Лекарят води лекция за мускулатурата на човешката ръка и демонстрира върху тялото на екзекутирания престъпник Арис Китт. През XVII век в Нидерландия имало традиция веднъж годишно да се извършва публична аутопсия върху тялото на екзекутиран престъпник. Картината, поръчана от Амстердамската гилдия на хирурзите, днес се помещава в музея на изкуствата в Хага.


3. Автопортрет с два кръга

10-те най-известни картини на Рембранд

Един от многобройните автопортрети на Рембранд изобразява художника в работна обстановка. Рембранд държи своята палитра и четки на фона на два загадъчни кръга. Има редица теории за значението на тези окръжности – от закодирана карта до различни символни значения. Вероятно никога няма да разберем защо Рембранд рисува двата кръга и какво се опитва да ни каже с тях, но е факт, че този автопортрет се счита за един от най-великите шедьоври в годините от по-късното творчество на художника. Картината е рисувана в периода 1665-1669 година.

2. Буря в Галилейско море

10-те най-известни картини на Рембранд

Това е единственият морски пейзаж на Рембранд. Картината представя чудото на Исус, укротяващ буря в Галилейско море, както е описано в четвърта глава на Евангелието от Марко в Новия завет. Смята се, че Рембранд е нарисувал себе си в картината – на нея са изобразени Исус, 12-те му ученици и още един моряк, който гледа към зрителя. Именно за този образ се счита, че е автопортрет на художника. Картината е в неизвестност от 18 март 1990 година, когато преоблечени като полицаи крадци отмъкват 12 картини от музея Стюърт Гарднър в Бостън, Масачузетс. Празните рамки на картините стоят на същите места и до днес.

1. Нощна стража

10-те най-известни картини на Рембранд

Без съмнение най-известното произведение на Рембранд. Истинското име на платното е „Ротата на капитан Банинг Кок“. Тъй като картината престояла дълги години в мазе, почерняла, и когато я открили, решили че заради тъмния ѝ фон се нарича „Нощна стража“. Макар в момента това да е една от най-известните картини в света, в миналото тя не била одобрена от поръчителите – те очаквали да бъдат нарисувани в редица, като портрет, какъвто бил обичаят по онова време. Картината е известна и с колосалните си размери: 363 см х 437 см.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *