Исландия! Земя с високи планини, ледници, гейзери и вулкани. Страна, захвърлена в северната част на Атлантическия океан, някъде между Гренландия и Шотландия. Държава без армия, военноморски сили и въздушен флот.

Националният специалитет в Ислания е разложено месо от акула, което в продължение на половин година стои заровено в земята, докато ферментационният процес приключи. Местните обичат да похапват още полусурови овчи глави, овнешки тестиси, мариновани в млечна саламура, и месо от чайка.

Според последните проучвания 80% от исландците вярват в съществуването на елфи. Затова и специално държавно звено се грижи за опазването на митичните същества. Местните жители и днес избягват цели зони, които смятат за „свърталище на елфи“.


Исландците нямат фамилии. Затова се обръщат един към друг единствено с малките си имена. Правят го дори и към президента! Все пак, за да се различават, добавят към собствените си имена и тези на бащите си, като им закачат наставка -sson (син) и -dottir (дъщеря).

Средната продължителност на деня през зимата е едва 4 часа. В столицата Рейкявик, по Коледа например, слънцето изгрява около 11.30 и залязва към 15.30 часа. За сметка на това през лятото изгревът е около 3 часа през нощта, а залезът – в полунощ.

В Исландия нямат влакове. Там предпочитат да пътуват на стоп. И въпреки високия стандарт на живот, в страната почти липсват 5-звездни хотели. Местните са категорични, че щом един турист е дошъл във „викингска“ страна, целта на посещението му едва ли е да се наслаждава на лукса.

Ако все още изпитвате желание да посетите Исландия и да се убедите лично във всичко изброено дотук, ето още 10 много сериозни причини никога, никога, никога да не посетите тази островна държава.


1. Местните названия тук са непроизносими! Ейяфят… Ейяфятла… накратко вулканът!

2. В Рейкявик няма дори една сграда, която поне малко да прилича на небостъргач.

3. Местните птици изглеждат доста странно…


4. … а ледът тук е син!

5. Изобщо… това е страната на синия цвят!

6. За сметка на това обаче, небето в Исландия е зелено.

7. Освен това няма как да разгледате местните пещери без лодка.


8. Всъщност… няма как да оцелеете без лодка тук.

9. Исландските скали приличат на дървета. Или обратното? Е, и ние сме объркани!

10 причини никога, никога, никога да не посетите Исландия

10. И най-голямата опасност – да се влюбите в Исландия и да поискате да останете тук завинаги!

10 причини никога, никога, никога да не посетите Исландия
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *