понеделник, август 19


10 причини никога, никога, никога да не посетите Исландия

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

10 причини никога, никога, никога да не посетите Исландия

Исландия! Земя с високи планини, ледници, гейзери и вулкани. Страна, захвърлена в северната част на Атлантическия океан, някъде между Гренландия и Шотландия. Държава без армия, военноморски сили и въздушен флот.

Националният специалитет в Ислания е разложено месо от акула, което в продължение на половин година стои заровено в земята, докато ферментационният процес приключи. Местните обичат да похапват още полусурови овчи глави, овнешки тестиси, мариновани в млечна саламура, и месо от чайка.

Според последните проучвания 80% от исландците вярват в съществуването на елфи. Затова и специално държавно звено се грижи за опазването на митичните същества. Местните жители и днес избягват цели зони, които смятат за „свърталище на елфи“.

Исландците нямат фамилии. Затова се обръщат един към друг единствено с малките си имена. Правят го дори и към президента! Все пак, за да се различават, добавят към собствените си имена и тези на бащите си, като им закачат наставка -sson (син) и -dottir (дъщеря).

Средната продължителност на деня през зимата е едва 4 часа. В столицата Рейкявик, по Коледа например, слънцето изгрява около 11.30 и залязва към 15.30 часа. За сметка на това през лятото изгревът е около 3 часа през нощта, а залезът – в полунощ.

В Исландия нямат влакове. Там предпочитат да пътуват на стоп. И въпреки високия стандарт на живот, в страната почти липсват 5-звездни хотели. Местните са категорични, че щом един турист е дошъл във „викингска“ страна, целта на посещението му едва ли е да се наслаждава на лукса.

Ако все още изпитвате желание да посетите Исландия и да се убедите лично във всичко изброено дотук, ето още 10 много сериозни причини никога, никога, никога да не посетите тази островна държава.

КЪМ СПИСЪКА


Коментари

1 2 3 4
Сподели

Коментари