Има хора, които с лекота усвояват математиката и с удоволствие решават математически задачи. Има и такива, които я ненавиждат още от времето, прекарано в училище и никога не успяват да я разберат и харесат.

Всички ние се раждаме с различни дарби и таланти, които определят живота и развитието ни в бъдеще. Математиката обаче присъства неизменно навсякъде около нас. Дори и да се определяте като абсолютни хуманитаристи и да не разбирате нищичко от математика, следващите 10 факта ще ви заинтригуват, обогатят и забавляват.

1. Откритието на концепцията за нулата е направено в Древна Индия. Това е революция в областта на математиката. Най-старата препратка към цифрата нула е намерена в индийски ръкопис от трети век. В руската математика и литература нулата не се отнася към редицата с естествените числа. На Запад обаче нулата присъства в много такива числа.

2. Известната София Ковалевска – първата жена член-кореспондент на Академията на науките на Санкт Петербург, се сблъскала с математиката още като дете. В нейната стая нямало тапети, а само лекции и изчисления на учения Михаил Остроградски.

3. Абрахам дьо Моавър е английски математик. Той бил на преклонна възраст, когато забелязал, че всяка нощ продължителността на съня му се увеличава с 15 минути. Така решил да състави аритметична прогресия и пресметнал точната дата, когато би достигнала 24 часа. Датата била 27 ноември 1754 година – деня на неговата смърт.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

4. В математиката на религиозните евреи по всякакъв начин се избягва християнската символика и знаци, приличащи на кръст. Това е причината учениците в някои училища в Израел да използват обърната буква „т”, на мястото на знака „плюс”.

5. Серийният номер на евробанкнотите е съставен от 11 цифри предхождани от буква. За да проверим автентична ли е банкнотата е нужно да използваме елементарна математика. Просто трябва да заменим буквата с числото, на което съответства в английската азбука и да съберем всички цифри до получаването на едно число. Ако полученото число е 8, то банкнотата е истинска.

10 интригуващи факта за математиката

6. Съществуват различни предположения защо Алфред Нобел не е включил математиката в списъка с научни дисциплини, които са отличени с награда. Една от версиите е, че при създаването на Нобеловите награди вече е имало признание за математика, което било под егидата на шведския крал. Друго предположение е, че тази наука е чисто теоретична и не създава важни за човечеството изобретения.

7. Джордж Данцинг е един от най-добрите американски математици. По времето, когато бил студент, той закъснял за една от лекциите и помислил, че задачите написани на дъската са за домашно. Те му се сторили малко по-трудни от останалите, но в крайна сметка успял да ги реши. Когато занесъл решените задачи на преподавателя си, разбрал, че това са две нерешени дотогава статистически уравнения, над които много учени се трудили години наред.

https://www.10te.bg/zabavlenie/10-lyubovni-pisma-shte-spechelyat-nagradi-za-sveti-valentin/

8. В Азия числото 4 носи нещастие. В държави като Китай, Виетнам, Корея, Тайван и Япония, произнесено на висок глас това число звучи като „смърт“ и затова 4 се избягва по всякакъв начин. В Сингапур производител на луксозни автомобили променя името на „Алфа Ромео“ модел 144, за да може да има купувачи. Ако посетите Япония, няма да видите 4-ти етаж в домовете им, нито празник отбелязан на 4-ти. И ако си мислите, че азиатците са просто суеверни – статистиката сочи, че хората в Япония и Китай умират най-често на четвърто число от месеца.

9. През 1897 година в щата Индиана бил изготвен законопроект, в който било посочено, че числото Пи е равно на 3,2. За щастие университетски преподаватели взели отношение по темата и след намесата им законопроекта бил отменен и не достигнал до статута на закон.

10. Ако съберем всички числа на рулетка в казиното ще получим сума равна на „Числото на дявола” – 666.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *