Лято е. Температурите са се фиктирали около и над 30-те. Горещините в градовете трудно се понасят и много от нас са изправени пред една и съща дилема всяка седмица.

„Къде да избягаме за уикенда?“

Затова и днес ви представяме 10 интересни места, които да посетите това лято в горещите уикенди.


1. Крушунските водопади

Крушунските водопади (Маарата) се намират в близост до село Крушуна, община Летница, област Ловеч. Това е най-голямата водна каскада в страната. Екопътеката започва от най-ниската част на каскадата, като постепенно се изскачвате към най-горната ѝ част и ви разхожда край повечето водопадчета, извори и бързеи. Определено разходката край водопадите би запълнила един цял следобед, така че да се чувствате пълноценни през уикенда и със сигурност ще ви спаси от лятната жега.

2. Лещен и Ковачевица

Двете селца се намират едно до друго, предлагащи ви възрожденско-селски туризъм, ще успеят да ангажират вниманието ви за целия уикенд. Живописните калдъръмени улички, тракийското светилище „Кози камък”, ждрелото на река Канина заедно с водопада „Сини вир” и населението, наброяващо общо 46 души, са само част от изненадите, които ви е подготвил този район на страната ни. Гарантирано ще успеете да се измъкнете от забързаното ежедневие и да се заредите с приятни емоции, поне за месец напред.

3. Боженци, Трявна и Габрово

Малкото селце Боженци ще ви пренесе в миналото със възрожденската си архитектура, свежия планински въздух и безбройните места за посещение в близост. Боженци е архитектурно-исторически резерват, запазил в себе си богата история с население под 50 човека. На 6 км се намира Трявна с многообразието си от музеи, а Етъра е само на 9 км и ако още не сте го посещавали, то наистина има причина да тръгнете още този уикенд. И ако все пак искате да избягате от градската обстановка напълно, то винаги можете да поемете по екопътеката от Боженци, водеща до Дряновския манастир.


4. Кръстова гора

Наричат я едно от най-магичните места в България и то напълно заслужено. Разположен в централните Родопи, в местността Градище, манастира „Света Троица“ има какво да ви предложи и с какво да ви изненада. Непосредствено преди манастира, пътят минава през селцето Борово, чието население не надвишава 90 души и може да ви предложи красиви панорамни гледки към цялата местност, множество малки параклисчета, екопътеката „Пътят на сърцето“ и скалния мост Шапран дупка.

5. Екопътека Струилица-Калето-Лъката

Ако вече сте били в Девин и сте видели всичко важно в града, то си струва пак да тръгнете в тази посока само заради тази екопътека. Тя започва от паркинга на комплекса Струилица, разположен близо до Девин, и ще успее да ви разходи в едноименната местност Калето и Лъката. Ще ви ви покаже и няколко водопада, сред които Самодивското пръскало, който е и най-високият в Родопите. Целият маршрут е около 5 км и спокойно може да запълни един ваш почивен ден, за да ви зареди с красиви гледки и чист въздух.

6. Етрополски манастир и водопад

Намира се на 5 км от град Етрополе, който от своя страна е на няма и час път от София. Манастирът, със своята над 8-вековна история, е известен още с името „Варовитец“ заради варовиковия камък, от който е изграден, а през годините на османското робство е бил най-значимият книжовен и просветен център в северната част на България. На 5 минути пеша от манастира ще откриете и едноименния водопад, а на само 15 км от манастира се намира и село Ямна с кратката пътека, водеща до водопада Врана вода.

7. Екопътека Искър-Панега

Отново дестинация на час път от София, която в последните години стана изключително популярна в социалните мрежи. Геопаркът Искър-Панега се намира преди входа на град Луковит, а екопътеката минава изцяло покрай реката Златна Панега. Целият преход е добре обозначен с табели. Общо не надвишава 6 км и освен гледките на реката, която криволичи под мостчетата, който преминавате, ще се натъкнете и на една пещера. За нея ви съветваме да си носите джобно фенерче. А преди пътеката да се разклони в посока карлуковския карстов комплекс, ще се натъкнете на голямо пространство, пригодено за пикник. Така че спокойно може да си отделите един цял ден за тази местност.


8. Райското пръскало

Най-високият постоянно течащ водопад на Балканския полуостров е идеална дестинация за всички авантюристи, които са готови за наистина дълга разходка. Маршрутът започва от местността Паниците на 4 км от Калофер, където може да оставите колата си. Оттам нататък се подгответе за близо 4-часов преход (в едната посока), с не малко изкачвания в началото. Непосредствено преди да стигнете до водопада, ще се озовете до хижа Рай, откъдето имате само още 20 минути по маркирана пътека до водопада. През летните месеци водопадът е най-пълноводен, заради това си струва да отделите един летен уикенд за разходка.

9. Шкорпиловци

Ако не искате да излизате от шумния град и да си подарите изглед към морето, то това предложение е само за вас. Най-дългата плажна ивица, с ширина до 100 метра, на Българското черноморие. Освен с красив и чист плаж Шкорпиловци ще ви изненада и с красиви горски гледки. А в близост може да се насладите на Черни нос (Караборун) и резерватът Лонгоза. Самото село се намира на 40 км южно от Варна, а районът е известен и с термалните си извори, чиито води са особено ефективни при лечение на множество заболявания.

10. Вазова екопътека

На 50 км от София, в района на Искърското дефиле, ще откриете екопътеката, кръстена на Иван Вазов, който многократно е изкачвал това трасе, вдъхновило го и за един от най-прочутите му разкази – „Дядо Йоцо гледа“. Препоръчваме ви да тръгнете от село Бов, като още в самото начало ще ви направи впечатление малка пещера, наречена Козарска. 20 минути по-късно ще стигнете и до водопад Бовска скакля, висок 85 метра и нареждащ се сред най-високите в България. Крайната точка на екопътеката е село Заселе, а целият преход (отиване и връщане) е малко над 2 часа. Ако искате да запълните целия си ден в районна, в близост е Черепишкият манастир, който има какво да ви предложи с историята си.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.