Нека поговорим за парите. Известна сентенция гласи, че те не могат да купят щастие, но е добре да ги имаме, нали? Всъщност тези уж обикновени хартийки са способни да предизвикат цяла гама от човешки емоции – от радост, гордост и щастие, до завист, тъга и разочарование. В същото време малцина остават безразлични към тях.

Знаем ли откъде произлизат хартиените пари, кои са най-разпространените банкноти в света и има ли някаква истина в израза „мръсни пари“? Ето 10 интересни факта за парите, които ще дадат отговор на тези въпроси.

10. Първите хартиени пари се появяват в Китай през VII век. В Европа това се случва доста по-късно – чак през 1660 година, когато шведската банка Стокхолмс Банк ги пуска в обръщение.


10 интересни факта за парите

9. Банкноти, изработени от пластмаса отдавна са в обръщение в държави като Австралия, Канада, Нова Зеландия. Полимерните пари са по-устойчиви и по-трудни за фалшифициране от книжните, затова и Великобритания предприема стъпки за подмяна на хартиените платежни средства с пластмасови.


8. Първият банкомат в света се появява на 27 юни 1967 година в клон на банка Барклис в Лондон. Той е бил първата такава машина от общо шест, поръчани от институцията. Машината за теглене на пари в брой е дело на шотландския изобретател Шепърд Барън.

10 интересни факта за парите

7. В САЩ най-използвани са банкнотите от 1 и 20 долара, докато в света това са 100 доларовите банкноти. А знаете ли, че знакът „$“ е създаден през 1788 година от бизнесмена Оливър Полък.

6. Най-тежката златна монета в света е изработена от Канадския кралски монетен двор. Монетата тежи 100 килограма и има диаметър 50 сантиметра.

10 интересни факта за парите

5. В Канада през 2012 година бяха изработени 25 000 уникални монети. На едната им страна има изображение на динозавър от вида Pachyrhinosaurus, който свети в тъмното. Средствата от продажбата на нестандартните монети бяха дарени за изграждането на палеонтоложки музей в района Пайпстоун-Крик, където са открити останките на този вид динозавър.


4. Вероятно всички деца по света събират монети и като правило спестяванията се харчат за щедри количества лакомства. В Япония обаче, монетите, събрани от децата, са използвани за отливането на камбана на мира, която е инсталирана в сградата на Обединените нации в Ню Йорк.

10 интересни факта за парите

3. За да се износи една банкнота, тя трябва да премине от ръка на ръка 4 000 пъти. Средната продължителност на живот на една банкнота е около 8 години.

2. Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лева, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата от 1885 година, представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

10 интересни факта за парите

1. Проучванията показват, че най-мръсното нещо са парите. По повърхността им живеят вируси и микроби, които издържат до 48 часа, а някои от най-опасните и повече. И не само това – по голяма част от американската валута съдържа следи от кокаин, останали от пристрастените към наркотика.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *