Хората ходят по Камино де Сантяго по много различни причини: религиозни, приключенски, духовни, за спорт или просто да направят нещо специално през празниците и малкото отпуска, която имат…

Камино може да означава много различни неща за различните хора, но има едно, което свързва всичките му пилигрими заедно: това е едно уникално изживяване, което не можем да получим от нищо друго в живота.

Това са моите 10 страхотни причини да се разхождате по Камино де Сантяго (и не се колебайте да споделите своите, ако сте били част от него).


1. Почивка

10 причини да преминем Камино де Сантяго

Не е нужно да ходите на море, на село или на спа, за да си починете. Камино е една ходеща почивка. Независимо дали ще изберете да ходите целия месец или ще започнете приключението си от някъде из Испания за седмица-две. Ще си починете най-вече психически от натоварването на града и ще се потопите в красивата и свежа андалуска природа.

2. Спорт

10 причини да преминем Камино де Сантяго

Всъщност, този път си е и една много добра тренировка. На ден ще ви се налага да правите по поне 20-30 хиляди крачки (може и повече, ако сте ентусиасти и искате да стигнете първи до края) и ще изгорите почти всички ненужни мазнини по тялото ви. А после сами ще се изненадате колко силни са станали краката ви.

3. Културата и историята по пътя

10 причини да преминем Камино де Сантяго

Докато вървите по Камино ще преминете големи и малки градове и села с изумителни църкви, паметници и други културни и исторически забележителности. Пътят се използва от поклонници от векове, така че самият маршрут има дълга история и традиция.


4. Невероятната природа

От френските Пиренеи (ако изберете Френския път) до буйните хълмове и гори от Галисия или крайбрежните пътеки на Камино дел Норте, Камино де Сантяго води пешеходците си из много различни пейзажи, всичките красиви и уникални. Можете дори да изберете пътя от Португалия и да се насладите и на нейната природа.

5. Лесно и подходящо за всички ходене

Ако можете да ходите, можете да преминете Камино. Пешеходните пътеки са добре маркирани (особено по протежение на Френския път) и повечето от тях са подходящи за всички фитнес нива. Освен това е гъвкава почивка, така че ако имате нужда от повече дни, за да завършите пътуването си, просто адаптирайте пешеходното разстояние, което искате да покриете ежедневно, към вашите възможности.

6. Ще си упражните езиците

Ще имате възможност да усъвършенствате чуждите езици, които знаете, не само с някои от местните жители, но и с колегите ви по ходене, които ще срещнете по пътя. Ще срещнете много различни националности и, разбира се, езици: френски, немски, италиански, испански, руски, португалски, баски, галисийски…

7. Храната

Задължително пробвайте местната кухня по пътя. Всеки маршрут и всеки регион си има своите вкусове, традиционни ястия и специалитети. Моят съвет? Опитайте ги всичките! Определено няма да съжалявате.


8. Ще създадете приятели

10 причини да преминем Камино де Сантяго

Не бива да се връщате вкъщи от вашето приключение, без да сте си създали поне едно ново приятелство. Социалният елемент прави пътя чудесен празник за хората, които пътуват сами. Особено по последния участък от Френския път никога няма да се почувствате самотни.

9. Може да го превърнете в семейно приключение

10 причини да преминем Камино де Сантяго

Не е нужно приключенията ви да спират, когато родите или се ожените. Пътят на Сантяго може да бъде фантастична семейна почивка, която ще ви подари страхотни моменти, сближаване със семейството и качествено време заедно: независимо дали ходите пеша или карате колело.

10. Всички пътища водят до Сантяго

Има седем утвърдени маршрута на Камино де Сантяго – Camino Frances (Френският път), Camino Portugués (Португалският път), Camino del Norte (Северният път), Camino Primitivo (Оригиналният/Примитивният път), Via de la Plata (Сребърният път), Camino Inglés (Английският път) и Камино Финистер-Мусия. Всички те са различни и всички носят със себе си своите уникални забележителности и пътеки. Имате буквално седем възможности да преминете пътя и най-хубавата част е, че можете да минете всичките, ако искате.

Приключението ви, който и път да изберете, ще приключи пред величествената катедрала на Сантяго де Компостела – Свети Яков. Където ще осъзнаете, че цялото това ходене си е заслужавало напълно и ще поискате следващата година да го повторите.

10 причини да преминем Камино де Сантяго

А, ако сте още по-големи приключенци и искате да ходите, докато буквално ви свърши пътят, не забравяйте да се отбиете на нос Финистер (около 2-3 дни повече път), за да видите най-красивия залез на „края на света”.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *