Всички знаем, че по цял свят сме популярни с нашите народни хора, а българите сме едни от най-добрите танцьори.

Няма българин, които да не заиграе, когато чуе българска народна музика.

Народните танци в България са винаги разпознаваеми и разнообразни, това идва от седемте фолклорни области в страната. Ние ви предлагаме 10 от най-популярните български народни хора, които се играят и знаят от всички.


1. Право хоро

Правото хора е може би най-популярното хора в България. Играе се в умерено бързо темпо, в тактов размер 2/4. Характерно е за Тракийската фолклорна област.

2. Дунавско хоро

Дунавско хоро е най-популярното хоро на композитора Дико Илиев. Играе се в такт 2/4 и е характерно за Северняшката фолколкорна област. Хорото се изпълнява при посрещне на новата година след химна, както и в края на различни мероприятия.

3. Дайчово хоро

Хорото е характерно за Северняшката фолклорна област, но се играе в цяла България. Размера на хорото е 9/8. Играе се високо и ръцете се люлеят в такт с музиката.


4. Чичовото хоро

Това е едно от най-интересните и забавни хора. Характерно за Северняшката фолколорна област и в тактов размер 2/4, Чичовото хора винаги създава празник в душата на всеки един, който играе.

5. Еленино хоро

Еленино хоро или “Елено моме” е едно динамично и вихрено хоро. Характерно за Северняшката фолклорна област в размер 7/8.

6. Ганкино хоро

Хорото е характерно за Северняшката фолклорна област и се играе в размер 11/16. Темпото на хорото е бързо.

7. Пайдушко хоро

Хорото е едно от най-старите играни хора от българи. В размер 5/16 и произлизащо от Северна България, това е едно най-сложните хора.


8. Граовско

Граовското хора е характерно за Шопската фолклорна област и е в размер 2/4.

9. Трите пъти

Хорото е характерно за Тракийската фолклорна област в размер 2/4. Обикновено се играе само от мъже, което допринася за голям ефект при изпълнението му.

10. Джангурица

Джангурицата е характерна за Пиринската фолклорна област и се играе в тактов размер 9/8.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *