Шиндзо Абе мечтае да стане режисьор, но историята на рода му го тласка към политиката. Става най-младият премиер на Япония за цялото ѝ съществуване и ръководи кабинета най-дълго в следвоенната история на страната.

Той е и първият японски премиер, посетил България. Бил е член на „Nippon Kaigi“ – най-голямата крайнодясна, ултраконсервативна, ултранационалистическа и реакционна неправителствена организация в Япония.

Често е наричан „шогунът в сянка“ поради дълбокото му влияние върху японската политика през живота му, а и след него. Днес трябваше да стане на 68 години, а ние се постарахме да открием най-интересното от преждевременно прекъснатото му житие.


1. Корените

Фамилията Абе произхожда от западната част на остров Хоншу. През ХІХ век стават голям производител на оризовата алкохолна напитка – саке. От другата страна е родът Киши, в който са политиците. Сред тях е Йосуке Мацуока – външен министър на имперска Япония между 1940 и 1941 г. и един от архитектите на Тристранния пакт. Прачичото – Ейсаку Сато, е министър-председател от 1964 до 1972 г. и е носител на Нобелова награда за мир.

2. Дядовците

10 любопитни факта за Шиндзо Абе

Дядото по майчина линия – Нобусуке Киши, бил наричан „икономически крал“ на окупиран Китай и Манджоу-Го, японска марионетна държава в Северен Китай. След войната американските окупатори го хвърлят в затвора като военнопрестъпник. Освободен е без да има процес срещу него, сформира партия и става премиер на Япония. Дядото по бащина линия – Кан Абе, бил земевладелец от Ямагучи, който служил в Камарата на представителите по време на Втората световна война.

3. Родителите

10 любопитни факта за Шиндзо Абе

Бащата – Шинтаро Абе, служил в Камарата на представителите от 1958 до 1991 г. Бил е главен секретар на кабинета, министър на международната търговия и промишлеността и министър на външните работи. По време на Втората световна война, се записва доброволно като камикадзе, но войната приключва преди той да завърши обучението. През 1951 г. Шинтаро сключва политически брак с Йоко Киши.


4. Раждането

Шиндзо Абе се ражда на 21 септември 1954 г. в Токио. Има един по-голям брат – Хиронобу Абе, и един по-малък – Нобуо Киши.

5. Образованието

Посещава начално училище „Seikei“, след това „Seikei Junior and Senior High School“. Има бакалавърска степен по политически науки от университета „Seikei“. От 1978 до 1979 г. посещава Университета на Южна Калифорния, където учи английски като гост-студент. Посещава курсове по история, международни отношения и политически науки в продължение на три семестъра и напуска университета. През април 1979 г. започва работа за „Kobe Steel“. Изоставя кариерата в частната компания през 1982 г., за да се отдаде на истинското си призвание – политиката.

6. Политиката

Политическата си кариера започва като секретар на баща си, който тогава е министър на външните работи. Става член на Либерално-демократическата партия на Япония. От 1993 г. е депутат в японския парламент. От 2000 г. работи в правителството на Мори и Коидзуми.

От 2003 до 2004 г. е генерален секретар на партията си и главен секретар на кабинета от тогавашния министър-председател Джуничиро Коидзуми. Три години след това сменя Коидзуми като лидер на Либерално-демократическата партия на Япония и поема премиерския пост.

7. Съпругата

През 1987 г. Шиндзо Абе се жени за Акие Мацузаки – радио DJ и светска личност, работеща в една от най-големите рекламни агенции в Япония. Баща ѝ е главен изпълнителен директор на японска компания за производство на шоколад. Акие не се страхува да изразява мнението си, дори когато то противоречи на това на съпруга ѝ. Това ѝ печели прозвището „домашната опозиция“. Тя дълго, но и безуспешно, е лекувана от безплодие и двамата не успяват да се сдобият с деца.


8. Оттеглянето

Само година след като е избран за премиер, здравословен проблем и поредица от скандали, сред които загубата на пенсионни досиета, засягащи около 50 милиона искове, принуждават Абе да подаде оставка. Политикът получава медицински усложнения от улцерозен колит, малко след като партията му губи парламентарните избори.

9. Завръщането

Пет години по-късно той отново се завръща на премиерския пост. Стартира своята тристълбова стратегия „Абеномика“, която цели съживяване на икономическия растеж в Япония. Значително увеличава разходите за отбрана и се обръща към други азиатски нации, противопоставяйки се на агресивната външна политика и желанието за доминация на Китай.

Използва контрола си, за да прокара закон, позволяващ на военните сили правото да се притекат на помощ на съюзник, дори когато самата Япония не е атакувана. Опитва се да промени пацифистката следвоенна конституция на Япония.

Друг основен акцент от управлението му е признанието, че в страната жените се дискриминират на работните си места по отношение на заплащане и заемане на високи длъжности. Абе управлява до есента на 2020 г, но здравето му отново се влошава и подава оставка.

10. Смъртта

Прострелян е два пъти в гръб от около 3 метра на 8 юли 2022 г. по време на предизборно събитие в град Нара, докато изнася предизборна реч за Либерално-демократическата партия. За стрелбата е задържан 41-годишният Тецуя Ямагами – ветеран от военноморските сили на Япония. Той използва самоделна пушка, дълга около 40 см с две метални цеви, прикрепени към дървена дъска. Малко след като Шиндзо Абе е откаран в болница, умира от масивна кръвозагуба.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.