Първият крак на европеец стъпва на бразилска земя през 16 век, когато кораби от Португалия акостират на север от Рио де Жанейро. Историята на страната обаче започва хиляди години по-рано. Заемайки половината от сушата на Южна Америка, Бразилия е „гигантът“ на континента – както по големина, така и по население. Историята на страната е изпълнена с редица икономически сътресения, а културата ѝ традиционно привлича милиони хора по света като гореща вана.

Бразилия е една от най-развиващите се икономики в света, водещ производител на кафе. Страната успешно развива селскостопанския, производствения, минния и туристическия бизнеси. Въпреки че тази перла е предпочитана дестинация за пътуване, тя е изправена пред сериозни въпроси по отношение на бедността, неравенството, управлението и околната среда. Днес ще насочим вниманието си към Бразилия, за да се приближим с макар и само с 10 стъпки до нея.

1. Доказателства, открити сравнително наскоро, предполагат, че заселването на хора в Бразилия е започнало преди повече от 30 000 години.

2. Името на Бразилия идва от pau-brasil, португалско наименование на бразилското дърво, национален символ на страната и природен ресурс, който играе важна роля в икономическото развитие на нацията.

10 любопитни факта за Бразилия

3. Бразилия граничи с всички страни на южноамериканския континент, с изключение на Чили и Еквадор.

4. Бразилия е петата по големина държава в света по площ и шеста по брой на население.

5. Бразилия е последната държава в Америка, която премахва робството през 1888г.

6. Футболът е най-популярният спорт в страната, а мъжкият национален отбор печели рекордните пет първенства в Световната купа (1958, 1962, 1970, 1994, 2002).

7. Най-голямото количество пари, откраднати от банка, се е случило на 6-7 август 2005 г. във Форталеза, Бразилия според Книгата на световните рекорди на Гинес. Банда от около 10 души прокопава тунел с дължина 78 метра, за да изземе пет контейнера с валута, оценени на близо 70 милиона долара.

8. Бразилия е дом на седем природни и 14 културни обекта от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

9. Бразилците обикновено са от три етнически групи: америнци, африканци и европейци.

10. Рио де Жанейро е домакин на най-големия карнавал в света, който се провежда ежегодно през първата седмица на март. Събитието привлича повече от 6 милиона души.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *