Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър

Преди да се отправите на мечтаното пътешествие към Япония, имайте предвид някои от забраните, валидни в страната на изгряващото слънце. Добре е да знаете, че там ще трябва да носите боклука със себе си, някои от вас вероятно ще имат проблем да отидат на обществен басейн или сауна, а също и да си набавите определени лекарства.

Въобще, оказва се, че японските закони поразяват не по-малко от културата им. Следващите 10 забрани са абсолютното доказателство за това.

1. Забрана за лекарства

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Повечето лекарствата, които се продават напълно свободно по света, в Япония може да закупите само с рецепта. Това се отнася за инхалаторите и някои лекарства против алергии.

2. Името на детето

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В Япония са в сила строги правила за това как може да кръстите детето си. Тъй като японците вярват във влиянието на името върху съдбата на човека, родителите нямат право да избират имена, чието значение може да е двусмислено или да носи отрицателна енергия. Така например, през 1993 година новородено японче е кръстено Акум, което се превежда като „демон“. Родителите са осъдени, а на детето е дадено ново „положително“ име.

3. Забрана на надебеляването

10 безумни забрани, валидни само в Япония

От 2008 година в страната на изгряващото слънце действа т.нар. „метаболитен закон“. Така японските власти решиха да се борят с наднорменото тегло в страната. Според закона размерът на талията на хората между 40 и 75 години трябва да отговаря на определени норми – не повече от 85 см при мъжете и 90 см при жените. При превишаване на този размер, на затлъстелите се оказва специална медицинска помощ за контролиране на теглото. За щастие, без глоби и наказания.


4. Парите

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Една от най-странните японски забрани е тази за изхвърлянето на пари или тяхното повреждане. Нарушителите са изправени пред две възможности – година затвор или 2 хиляди долара глоба.

5. Забрана за танци

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В японското законодателство е записано, че в помещения с площ по-малка от 66 квадратни метра танците са забранени. За да отворите клуб пък, освен всички останали разрешителни, ще ви трябва и лиценз, който разрешава танците.

6. Забрана за риболов

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Това правило важи само за улов на рибата фугу. Въпросът е, че тя е смъртоносна, ако бъде приготвена по грешния начин. Ето защо, право да я ловят и приготвят имат само японците, притежаващи специално разрешително. Те са длъжни да познават всички разновидности на рибата и вариантите за нейното приготвяне.

7. Боклукът

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В Япония няма да срещнете кошчета за смет по улиците. Затова ще се наложи да си приберете боклука в пликче и да си го отнесете вкъщи или в хотела, както правят и самите японци. Още от деца те са възпитавани в грижа за природата, затова всички събират разделно отпадъците си. Боклукът се изхвърля по график – определен ден, за опреден вид смет.


8. Имаш татуировка – без басейн

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Формално никъде в японското законодателство няма забрана на татуировките. Въпреки това на много обществени места има плакати, които забраняват на хората с рисунки по телата да посещават басейни и сауни. Това неписано правило се отнася както за самите японци, така и за туристите.

9. Забрана на войната

10 безумни забрани, валидни само в Япония

В член 9 на японската Конституция е разписано, че в стремежа си за постигане на световен мир, страната се отказва да участва във военни конфликти, както и да има собствена армия.

10. От жените се изисква да носят сутиен

10 безумни забрани, валидни само в Япония

Жените в Япония задължително трябва да носят сутиен в сгради, в които има климатик. Законът е измислен, за да се избегнат случаите на сексуален тормоз на работното място.


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *