В разгара на лятото сме, а това е сезон, който почти всеки свързва с морето.

На ръка разстояние ни е Черно море. Какво друго знаем за него извън развлекателните атракции, които предлага за туристите и лечебните свойства, които има при белодробни заболявания?

Не се сещаш? Сега ще ти подскажем! Ето 10 интересни факта за Черно море.


1. Местоположение

Едно от най-големите вътрешноконтинентални морета, Черно море е заобиколено от не 1 или 2 държави, а от цели 6. Това са България, Румъния, Украйна, Русия, Грузия и Турция. То е преходът от Европа към Азия. Своеобразна делителна линия между два различни свята, както по обичаи, така и по езици. Но и обединяващо звено за различните култури от двата континента, каращо ги въпреки всичко да се усещат, че все пак имат нещо общо. Че са побратими.

2. Размери

За да добиеш ясна представа, нека го кажем така – 4 пъти по-голямо е от България – 436 402 кв. км. А все пак не сме сред най-малките държави по площ. Дълбочината, която максимално достига, е 2212 м – точно толкова, колкото е висок първенецът на планина Славянка – Гоцев връх и със 713 м по-нисък от първенеца на Балканите – връх Мусала.


3. Името

Теории много покрай възникването на името му. Едни казват, че в самото начало се е наричало само „море“. След време обаче гърците започнали да го наричат „негостоприемно море“ или „черно море“. Други твърдения сочат, че след множество дадени жертви в морето, турците започват да го наричат Кара море, което преведено от турски, означава „Черно море“. В наши дни, с леко намигване към историята, можем да кажем, че е Черно, защото няма как да идеш на почивка на Черноморието и да не почернееш (да хванеш тен).

4. Вода

10 интересни факта за Черно море

Една от най-интересните особености на нашето море е, че водата му е безкислородна. Така става възможно дългогодишното (да не кажем „вековното“) запазване на предмети, потънали в Черно море. Един вид своеобразна „капсула на времето“. Поради несмесването на различните слоеве вода в морето, т.е. сероводородът не позволява проникване на кислород по-надолу от 200 метра, което от своя страна, не води до гниене на материали като дърво и въже. Според професионални водолази, стигне ли се на по-голяма дълбочина в морето, обезателно ще се достигне до находки, които може и да пренапишат историята. Тази особеност на водата превръща Черно море в най-големия меромиктичен басейн (с разделение на водата на слоеве). С този факт те изненадахме, нали?


5. Нивото на водата

Ето още нещо впечатляващо и уникално за Черно море – нивото на водата му не се променя. То няма високоамплитудни приливи и отливи и поради тази причина нивото на водата в него остава винаги едно и също.

6. Сладководно езеро

Солидна група морски геолози се обединяват около твърдението, че преди 12 000 години Черно море е било просто сладководно езеро, в което са се вливали множество реки. Носело е името Новоевксинско езеро. Тогава то нямало връзка със Средиземно море, както сега. Били са два отделни водни басейна, като Европа и Азия са имали сухоземна връзка именно там. Преди около 7 000 години поради промени в климатичните условия, нивото на световния океан се покачва и водите на Средиземно море разбиват стените на Босфора. Така естествено се свързва със сладководното езеро. Водите, навлезли от Средиземно море в Новоевксинското езеро, повишават и неговото ниво с почти 100 м и натурално преминало метаморфозата си от езеро в море.


7. Ноевият Ковчег

Съществува научно недоказано твърдение, че именно преходът от езеро към море е онзи „потоп“, за който се говори в Библията. Същият, заради който Ной е събрал по една двойка от вид на своя ковчег. Смята се, че след края на Великия потоп, Ноевият ковчег е акостирал по бреговете на Арарат – планина в Източна Турция. Тази теория остава без стабилно подкрепящи я факти към днешна дата. Но това не пречи тайничко всеки от нас да предполага, ако някой ден се стигне до солидна черноморска дълбочина, дали няма да се попадне именно на останки от Ноевия ковчег. Оставяме това на морските археолози.

10 интересни факта за Черно море

8. Островите

На акваторията на Черно море няма много острови – едва 10-тина са. Но за сметка на това са дом на много и все разнообразни представители както на флората, така и на фауната. От своя страна пък тези малки островчета са разпръснати из териториите на 3 различни държави.


9. Животът в Черно море

Като споменахме животът по островите, нека обърнем внимание и на този в самото море. То е обитавано от близо 2500 различни вида животни, повечето от които предимно миди, стриди и мекотели. На по-малка дълбочина се срещат два вида делфини, морска свиня и белокоремен печат – от бозайниците. Сред по-опасните животни в Черно море са бодливата акула „Катран“ и морският дракон (заради отровните бодли по перки им), както и черноморските скорпиони и скатове (заради отровните бодли на опашките им).

10. Круизите

Добре, де, все пак ще споменем и най-предпочитаният атракцион във водите на Черно море – круизите! Най-разпространени са сред туристите в Турция или Гърция, но и останалите Черноморски държави предлагат доста привлекателни оферти за добро преживяване. Преди години може и да е било наричано „неблагоприятно море“, но към днешна дата се оформя като магнит за туристическите групи. Явно има защо да е така!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.