Джейми Лий Къртис била пристрастена към болкоуспокояващите и алкохола. Чиста е от над 20 години, а успехът ѝ в тази борба определя като най-голямото постижение в живота си.

Краката ѝ са сред най-известните и най-красивите в Холивуд и са застраховани за 2 млн. долара. Наричат я “Кралицата на писъка”, защото участва в едни от най-хитовите филми на ужасите.

Отличена е с почетен “Златен лъв” за цялостно творчество. Когато става на 50, се появява чисто гола на корицата на списанието на Американската асоциация на пенсионерите, за да докаже, че възрастта няма значение. 14 години по-късно, тя все още изглежда зашеметяващо, а в следващите редове ще разберете още любопитни факти от живота ѝ.


1. Корените

Сред предците ѝ са унгарски евреи, имигранти от Матесалка. Двама от нейните прадядовци по майчина линия са датчани, а друга част от корените ѝ са немски и шотландско-ирландски.

2. Родителите

Бащата – Тони Къртис, е актьор с номинация за “Оскар”, най-известен с ролята си в “Някои го предпочитат горещо”, определян за най-великата комедия на всички времена. Израснал по улиците на Бронкс в изключителна бедност. Той е сред суперзвездите в Холивуд и плейбой номер едно.

Майката – Джанет Лий, е актриса, носителка на “Златен глобус” и с номинация за “Оскар”. Става популярна като жертвата на изкормвача-психопат в “Психо” на Алфред Хичкок, а сцената на убийството ѝ с огромен нож в банята е призната за “най-добрата” смърт в киното. Джанет също е израснала бедно, това я сближава много с Тони и двамата се превръщат в една от златните двойки на Холивуд. Тя е първата му жена, а той е третият ѝ съпруг.

3. Раждането

Джейми Лий Къртис е родена на 22 ноември 1958 г. в Санта Моника, Калифорния. Има по-голяма сестра – Кели, която също е актриса.


4. Разводът

Тони и Джанет се развеждат през 1962 г., след 11 години брак. Но не остават за дълго сами. Къртис се жени за актриса, 17 години по-млада от него, а Джанет – за предприемача Робърт Бранд, с когото остават заедно до края на живота си. След развода, Джейми остава да живее с майка си и Робърт.

5. Грозното пате

Зъбите ѝ са сиви по рождение, защото майка ѝ е пила антибиотици, докато е била бременна с нея. Затова се стремяла да не се усмихва или да прикрива с ръка усмивката си. От там развива и своята усмивка без зъби на показ, което се превръща в нейна запазена марка. Косата ѝ е рядка и има кръгове и торбички под очите от съвсем млада, тъй като кожата ѝ е изключително фина. Точно тези кръгове и торбички ще се окажат причина за най-трудната ѝ борба в живота.

По време на снимки на филм със силна флуоресцентна светлина, режисьорът отказва да я снима, защото очите ѝ са твърде подпухнали. Къртис напуска снимките и отива директно в болницата, за да коригират проблема ѝ. След операцията, лекарите ѝ предписват “Викодин”, а тя не успява да се измъкне от хватката му цели десет години.

6. Мъжът

Един ден в списание “Rolling Stone” вижда снимка на привлекателен мъж и казва на приятелка, че ще се омъжи за него. Приятелката ѝ я информира, че мъжът се казва Крис Гест, актьор е и то в агенцията, в която е и Джейми. И само 4 месеца след първата им среща, двамата се женят. Освен всичко, Крис се оказва със синя кръв и има благородническа титла.

Единственото, което помрачава брака им, е невъзможността да имат свои деца. Но те бързо решават и този проблем. Скоро след като сключват брак, осиновяват първото си дете – дъщеря си Ани. Познават лично рождената ѝ майка и Джейми присъства на раждането на бебето. 10 години по-късно осиновяват и сина си Томас.

7. Патентът

Звездата успява да изобрети и да патентова модификация на памперси през 1987 г. Целта на подобрението ѝ е да направи по-лесна смяната на памперсите. Тя ги модифицира, като им добавя водоустойчив джоб, съдържащ мокри кърпички, които могат да бъдат извадени и използвани с едната ръка. Нарича ги „Dipe ‘N’ Wipe“. Отказва изобретението ѝ да влезе в търговската мрежа, докато компаниите не започнат да продават биоразградими памперси, макар патентът да изтича на 20 февруари 2007 г. и вече да е достъпен за всички.


8. Книгите

Започва да пише истории за своите деца, но после разбира, че те могат да бъдат интересни и на други хора. Първата ѝ книга се казва „When I Was Little“. Тя излиза през 1993 година и жъне огромен успех. Изданията от 1998 г. „Other Moods That Make My Day“ и „Today I Feel Silly“ влизат в списъка на бестселърите на „New York Times“. Книгите ѝ вече са над 10.

9. Хобитата

Актрисата е фен на комиксите, запален геймър е и обожава да играе „World of Warcraft“. Обича да се вмъква на различни комикс събития и събития за игри, облечена в различни костюми, за да скрие личността си.

10. Благотворителността

В началото на 1990 г. Къртис и нейният баща подновяват интереса си към унгарското еврейско наследство на семейството си и помагат за финансирането на възстановяването на „Голямата синагога“ в Будапеща, Унгария. Помагат и за обновяването на синагогата в Матесалка. През 2003 г. е активен участник в набиране на средства за организация с нестопанска цел, предлагаща рехабилитация на жени в нужда.

Участва в работата на Фондацията за деца, засегнати от СПИН. Играе ръководна роля при откриването на ново стационарно съоръжение за Детската болница в Лос Анджелис. Участва в набиране на средства за Американската фондация за равни права и Кампанията за правата на човека през 2016 г.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *