Думите са средствата, чрез които ние най-ясно и отчетливо материализираме нашите вътрешни желания и преживявания. И въпреки че във всяка точка на света хората имат собствен език, диалект и думи, някои далеч непознати за нас, но смисълът, който влагаме в тях, е един същ, независимо от начина. А това до голяма степен предполага сходство между разговорите ни.

Днес ще ви представим 10-те най-използвани думи по света, които съм сигурна, че и вие изговаряте стотици пъти на ден. Ще се дистанцираме от необходимите ни, за какъвто и да е тип реч, т.нар. кратки думи или предлози като „под“, „над“, “пред“, “и“, “но“, защото с тях класацията щеше да изглежда доста по-различно.

10. Какво/Как/Къде/Кой и всички производни

Животът ни със сигурност би бил не дотам интересен и лесен, ако не можехме да питаме и въпросите ни не бяха толкова разнообразни. Дали искаме да получим информация, да затвърдим това, което знам или чисто емоционално не можем да скрием учудването си („Какво?! Честно ли?“), то все опираме до тези въпросителни думички и за всички е ясно, че няма разговор, в който поне няколко от тях да присъстват.


9. Това

Какво е това? Никой не знае. Причината е една. Думата „това“ е идеална за всичко – предмет, човек, храна, животно и какво ли още не. Тя е възможен заместител и средство за избягване на повторенията, без каквито и да е условности.

8. Имам

Хубав глагол, нали? И доста смислово разнообразен също. Освен за притежание на вещи, ние ползваме този глагол за емоции, предчувствие и състояния, които са „наши“.

7. Дано

Думата и както израз на желание за сбъдването на бъдещо събитие, така и за недоверие към нещо. Според специалисти тя може да бъде разчетена и като липса на контрол и оставяне на случайността. Надеждата обаче води до действие, затова влагайте правилния смисъл в нея, но я оплътнявайте и с постъпки. Защото само те могат да бъдат двигател на желаното бъдеще. Тогава честата ѝ употреба ще бъде не само оправдана, но и насърчавана.

6. Любов/Обичам те

Това са едни от най-положителните думи на света. Толкова е лесно да накараш човек да се усмихне, когато ги чуе. Те правят невъзможното възможно. Това е израз на емоция, на състояние и на чувства. Е, радваме се, че тези думи са в класацията. Въпреки че наглед тези думи са съвсем прости за дефиниция, оказва се, това съвсем не е така. Всеки човек усеща любов, тя сякаш е заложена в нас, но различните култури разграничават любовта и всяка от тях влага нещо свое в нея. Има страни и религии, които използват различни думи за интимната любов, за братската любов и т.н. Има места пък, където любовта се материализира чрез фигури от културата на страната. Но какво пък? Независимо от думите, които използваме, важно е любовта да присъства между хората и да се изразява.

10-те най-използвани думи по света

5. Благодаря

Каквото и да се случи, е хубаво да сме благодарни. Точно това ни учат мама и тате от малки. “Благо“ и „дарявам“ – това са корените на думата и на нейния смисъл. Именно заради своето чудодейно съдържание, на тази дума се отделя специален смисъл в културата на всеки народ, но навсякъде то се свърза с позитивни емоции. И както Цицерон е казал: „Нито едно качество не бих искал да притежавам в такава степен, както умението да съм благодарен. Това е най-високата добродетел!“. Не случайно специален ден от годината е отделен на благодарността.

4. Добре

Думата добре е изключително гъвкава и се използва в много и разнообразни значения. Тя е отговор на въпроса „Как си?“, за да изрази доброто ни състояние, но освен това може да означава и съгласие, разбиране, приемане на инструкции и какво ли още не, а и на всеки се е случвало да казва „добре“ с единствената цел да сложи край на разговора. Независимо от ситуацията или човека, който стои срещу нас, думата винаги е уместна.

3. Защото

За никой не е изненада, че я виждаме в тази класация. Тази дума за първи път е използвана през 14 в. Във всякакъв тип разговор тя ни помага да постигнем почти максимално съответствие на изложените ни мисли и разбиране с човека отсреща. Интересен факт доказан от учените е, че тази думи има доста манипулативно въздействие върху нас. Независимо колко нелогична е причината, щом присъства такава, хората са по-склонни да се съобразят с това, което сме им казали, и да повярват в истинността. Може би това е и една от основните причини, думата „Защо“ да е една от водещите в класните стаи.

2. Глаголът „съм“

Е, и това едва ли ви изненадва. Под всяка своя форма глаголът присъства във всяко второ изречение на нашата реч. Искаме или не, това е една от думите, за които синоними няма и употребата ѝ е неизбежна. Само за няколко часа се опитайте да не ползвате глагола и ще видите колко беден ще ви се стори българският език в този момент.

1. Здравей/Здрасти

Коя друга дума да е на първо място? Дали по телефона, на живо или във Viber, това е думата, с която всеки от нас ежедневно започва десетки разговори. Дали, за да ги поздравим, дали защото така сме възпитани или просто това е нашият начин да привлечем вниманието на някого, тази дума изпълнява всички функции перфектно. Противно на очакваното, че тя е по-стара от света, в сегашния си смисъл думата започва да се използва около 1800-та година и се свързва с изобретяването на първия телефон. Дотогава тя е рядко употребявана и то главно по повод привличане на нечие внимание, стопиране на разговор или изненада. Поздравителният израз „Здравей“ (на англ. език – „Hello“), който е наложен от самия Томас Едисън, измества предложеното от Александър Греъм Бел „Ахой“ и така столетия по-късно ние продължаваме да се възползваме от тази дума.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.