Дълга черна коса в интересна фризура, дебела черна очна линия, ярко червено червило и глас колкото красив, толкова и тъжен.

Живот, белязан от постоянната борба с пороците в стремеж за внимание, за любов, за живот. И ако са верни твърденията, че наркотиците карат хората не да се чувстват по-добре, а по-малко зле, то колко зле трябва да се е чувствала тя?

Спомняме си за Ейми днес, навръх рождения ѝ ден. Ето 10 любопитни факта за звездата, която остана завинаги на 27.

1. Корените

Еврейското имигрантско семейство Уайнхаус пристига от Беларус в Лондон в края на XIX век.

2. Раждането

Ейми Джейд Уайнхаус е родена на 14 септември 1983 година в Лондон. Тя е дъщеря на фармацевтката Джанис и таксиметровия шофьор Митчъл. Има по-голям брат – Алекс.

3. Разводът

Родителите ѝ се разделят, когато Ейми е на девет. Митчъл си хваща любовница. Момичето остава да живее при майка си. Расте с травмата, че не е достатъчно обичана.


4. Бабата

Синтия Уайнхаус е образец за подражание на момичето и неин ангел-хранител. Нарича внучка си “лъвица” и я обича безрезервно, а Ейми татуира името ѝ на ръката си. Жената се счита за медиум и научава внучка си на гадания с карти таро. Синтия харесва джаз, пее в кабаре и се среща с легендарния джаз музикант Рони Скот. Виждайки една от старите снимки на баба си с бял кичур в косите, Ейми си прави същия. Синтия умира от рак на гърдата.

5. Мечтата

Ейми Уайнхаус първоначално не си и помисля да става певица. Вместо това иска да бъде сервитьорка. Идеята ѝ хрумнала след като гледала трагикомедията от 1973 година “Американски графити” на Джордж Лукас. Във филма има сцена на сервитьорка с бели ролери.

6. Татуировките

Първата си татуировка – героинята Бети Бууп на дупето, Ейми прави на 15 и оттогава не спира. На дясната ѝ ръка стои изправено момиче с червена блуза и черни шорти, а до нея е името на баба ѝ – “Cynthia”. В краката на първото момиче седи друга гола дама с отворено ветрило. Сред другите татуировки на Ейми са голяма конска подкова на горната част на лявата ѝ ръка, ангел на гърба ѝ, перо и светкавица от вътрешната страна на лявата ръка и пееща птичка с нотички от вътрешната страна на дясната. Над сърцето ѝ стои предно джобче, а над него надписът “Blake’s” – посветен на съпруга ѝ.

7. Булимията

Нещастията в семейството ѝ отключват у Ейми не само бунтарския нрав, но и една страшна болест. Тя страда от булимия. Джанис разказва как навремето 15-годишната ѝ дъщеря споделя с нея за някаква страхотна нова диета, която ти позволява да ядеш каквото искаш. Същността ѝ е проста – ако се натъпчеш, предизвикваш повръщане. Болестта така и не отминава. Според някои твърдения дори е причина за ранната смърт на певицата.


8. Музата

След като придобива слава, Ейми се превръща в модна икона за много дизайнери. Карл Лагерфелд проектира своята колекция “Есен-Зима” 2008/2009 въз основа на естетиката на шейсетте години. В много свои ревюта моделите му са със същите прически, а в много интервюта той нарича певицата своя “муза”. Жан-Пол Готие също е повлиян от Уайнхаус. Той ѝ отдава почит година след нейната смърт на Седмицата на модата в Париж, посвещавайки ѝ колекцията си “Пролет-Лято”. Манекените дефилират на музиката на певицата, всички са стилизирани в обемни кокове, а за още по-голяма идентичност някои от моделите пушат цигара.

9. REHAB

Една от най-популярните песни на Ейми Уайнхаус – “Rehab”, е плод на една шега. Тя върви по улицата с продуцента си Марк Ронсън и просто си припява толкова популярния днес припев на глас. Марк харесва чутото и я насърчава да го превърне в песен. Тя излиза на 23 октомври 2006 година изцяло с помощта на Ронсън. Изкачва се на седмо място във Великобритания, а след това и на девето място в Billboard Hot 100, малко след като Ейми я изпълнява на наградите на MTV. Списание “Time” я обявява за една от “Десетте най-добри песни за 2007”, като я поставя на първо място.

10. Смъртта

Краткият живот на Ейми приключва на 23 юли 2011 година, когато бодигардът ѝ я открива мъртва в дома ѝ в Камдън, Лондон. След аутопсията не са дадени причини за смъртта. На 23 август 2011 година излизат резултатите от направените токсикологични тестове. Според тях в кръвта на певицата няма следи от наркотици, а от алкохол. На 26 юли 2011 година тленните ѝ останки са кремирани в Лондон.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *