Климатични промени, разрушителни бедствия, масов улов – причините за изчезването на даден животински вид могат да бъдат много. Несъмнено и за съжаление за повечето от тях е виновен човекът. Така бавно, но сигурно продължаваме да превръщаме нашата планета в гробище за изчезнали видове. И ХХ век не прави изключение.

През изминалото столетие на съвестта на хората ще тежи вината за пълното унищожаване на много интересни и уникални представители на световната фауна. Ето списък с 10 животни, които изчезнаха през последния век на миналото хилядолетие.

1. Странстващ гълъб

Най-голямата загуба на века – Странстващият гълъб, който гнезди в Америка. Птицата е била най-разпространеното пернато на Земята! За съжаление и една от най-вкусните. Странстващият гълъб изчезва напълно през 1914 година. Тогава умира Марта – последният представител на този вид.

2. Балийски тигър

Най-малкият тигър в света – теглото му е между 65 и100 кг. Счита се, че последното животно е убито през 1937 година. Тигрите, които са обитавали остров Бали, на практика живели безпроблемно в горите на острова, тъй като местните се страхували от хищниците. Масовото им изтребване започнали белите ловци от Стария свят.


3. Тасманийски вълк

В природата последният торбест или тасманийски вълк е убит през 1930 година, а шест години по-късно умира и последният екземпляр, живеещ в зоопарк. Основната причина за изчезването на вида в природата е масираната ловна кампания, организирана от правителството на Тасмания, след като торбестият вълк е обявен за сериозна заплаха за овцете.

4. Тарпан

Тарпанът или Евразийският див кон изчезва напълно в началото на ХХ век. Също като тасманийските вълци, те са набедени, че причиняват загуби на земеделците, поради което били масово преследвани и убивани от фермерите.


5. Кенайски вълк

Огромен вид, обитавал полуостров Кенай в Южна Аляска. С внушителните си размери от 90 кг и 110 см височина, този вълк нямал проблеми да ловува едри животни, включително лосове. Разбира се, когато попадал на домашни животни, той предпочитал тях. Резултатът не закъснял – до 1910 година вълците били напълно изтребени.

6. Гуадалупска каракара

„Най-жестокото хвъркато в Гуадалупе“ – така местните земеделци описвал тази птица от семейството на сокола. Каракарите от Гуадалупе често нападали домашните кози, затова овчарите започнали системното им унищожаване. До началото на XX век на практика всички птици от вида били избити. И местните съжалили – необезпокояваните диви кози почти напълно унищожили местната растителност. Това нанесло сериозни щети на екосистемата на острова.


7. Китайски бял делфин

Един от малкото речни делфини. Белият делфин или Байджи живее във водите на река Яндзъ, Китай. Той е най-скорошният вид, паднал жертва на човешката цивилизация. Основен фактор за изчезването му е нарушаването на екосистемата, която обитава. Според учените последният представител от този вид е изчезнал през 2006 година.

8. Пустинен кенгуров плъх

Това интересно двуутробно животинче е обитавало отдалечените райони на Мексико и САЩ. Едно от малкото животни, изчезнали без човешка намеса. Счита се, че те са станали жертва на хищниците, обитаващи районите, където живеят плъховете.


9. Каролински папагал

Единственият папагал, които гнезди в Северна Америка. За изчезването му през 1918 година допринася унищожаването на естествените му местообитания, както и поголовния им лов, след като са набедени за врагове на земеделската реколта.

10. Австралийската грижлива жаба

Австралийската грижлива жаба е единственият в света вид, който проявява странна грижа за децата си: веднага след снасянето на яйцата си, женската ги поглъща като превръща стомаха си в инкубатор. След като поповите лъжички достигнат почти пълна зрялост, жабата ги „ражда“ отново през устата си. Грижливата жаба е била открита през 1973 година. В следващите няколко десетилетия увеличаващото се ниво на замърсеност и масовият им улов за продажба, довели до пълното изчезване на този вид в дивата природа.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *