Евтини самолетни билети

Учебната година започва. В различна среда и при различна реалност. С маски или без, с кабини за изолация на евентуално болни деца или без. Присъствено или дистанционно. Споровете са много, но едно е факт: от днес децата се връщат в училище. Поне засега.

А с началото на учебната година повечето позагубили тренинг родители е добре да не забравят няколко важни неща, за да са щастливи и те, и децата им. Британският вестник „Daily Telegraph“ предлага списък с 10 полезни съвета за родители относно учебната година в условия на пандемия.

1. Отделете време за разговор

Лавирането между домашното обучение, работата от вкъщи и карантината принуди много родители да се чувстват стресирани от връщането на присъственото обучение, защото почти бяха свикнали всичко да им е вкъщи и под ръка. И докато някои деца са радостни от срещата със съучениците, то други може да се стресират, затова поговорете с детето си дали нещо го притеснява.


2. Вкусотии в кутията за обяд

Вероятно са минали месеци, откакто за последен път сте приготвили опакован обяд. Освен да подадете на детето си кутията му, помнете да сложите здравословна закуска, която трябва да включва свежи плодове или зеленчуци, месо, протеини и въглехидрати.

3. Върнете се плавно към режима

За да не е толкова стресиращо ранното ставане за детето, поне седмица му давайте малко повече сън. Да, така цялото бързане преди тръгването за училище ще падне върху вас, но ще намалите шока за детето си. И все пак говорим само за седмица. Настройвайте алармата с по 10 минути по-рано всеки ден, докато стигнете желания час.

10 полезни съвета за родители: училище в условията на пандемия

4. Безопасността на първо място

Вероятно в училището на детето ви ще има цяла гама от нови насоки и процедури за безопасност, които да помогнат за намаляване на риска от разпространение на Ковид-19. Затова запознайте задължително както себе си, така и детето с тях, за да знаете какво се очаква от вас.

5. Създайте добра обстановка за учене вкъщи

Проверете дали столовете и бюрото му са удобни за възрастта му, дали седи в правилна поза. Премахнете ненужните хартии, счупените моливи, старите учебници и тетрадки, играчки, комикси.


6. Пригответе още едно хапване за деня

Вероятно по време на онлайн обучението отрочето ви е свикнало да наднича в хладилника по-често, затова не го оставяйте гладно и по време на уроците в училище.

7. Купете му нови дрехи и обувки

Това е ясно. Така със сигурност ще повишите самочувствието му сред съучениците му.

10 полезни съвета за родители: училище в условията на пандемия

8. Дайте му свобода

Днес е ден за първи срещи и последни приготовления. Ако все още не сте се сдобили с всичко необходимо, направете го заедно. Мол или квартална книжарница… изборът е ваш, но дайте свобода на детето си, когато купувате.

9. Вечерята има значение

Вечерите и споделянето на случилото се през деня вкъщи след училище са нещо, което децата наистина очакват с нетърпение, и от което се нуждаят след дълъг ден на учене и игра. Много семейства започнаха както да готвят, така и да се хранят заедно по време на карантината. И е чудесно, ако това продължи.

10. Бъдете разбиращи

Връщането в училище след месеци отсъствие е изцяло нова ситуация за всички – учители, родители и деца. По пътя непременно ще има спънки или непредвидени предизвикателства. Бъдете до детето и изслушвайте всяка негова емоция.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.