Кърт Кобейн, Джанис Джоплин, Джим Морисън, Димитър Воев, Ейми Уайнхаус… Какво е общото между всички тези имена? Музиката! Милионите фенове по целия свят! И „Клуб 27“ – зловещият факт, че умират на една и съща възраст. При различни обстоятелства, но всички на 27 години.

През 2015 година австралийският професор по психология и музика Даяна Тиодора Кени публикува серия статии, в които разглежда връзката между смъртта и музиката. Кени проучва кончината на над 12 000 музиканти, отишли си завинаги в периода между 1950 и 2014 година, като установява доста интересни закономерности.

Данните ѝ показват, че ако си музикант, е много вероятно да умреш не от естествена смърт. Най-честите причини за ранния край на хората, свързани с музиката, е самоубийство, убийство или инцидент.


Даяна Кени разглежда и мита за „Клуб 27“ (в оригинал „Forever 27 Club“ или „The 27 Club“). Тя установява, че една голяма част музиканти са починали след навършване на 28 години, а друга – след навършване на 56. Митът обаче съществува и днес!

10 музиканти, членове на зловещия "Клуб 27"

Няколко са основните теории за „Клуб 27“. Според някои крайни конспиратори, членовете на клуба са изверги, сключили сделка със сатаната. Привърженици на астрологията обаче намират връзка с влиянието на Сатурн, започващо да се усеща още към 27-ата година. Нумерологията също дава обяснение – 27, т.е. 2+7=9, е символ на края на цикъла. За скептиците пък 27 е пределната възраст, до която организмът може да издържи на системно предозиране с алкохол и наркотици.

Отброяването на зловещата поредица започва на 3 юли 1969 г. със смъртта на един от основателите на бандата Rolling Stones – Брайън Джоунс. Брайън е открит да лежи неподвижен на дъното на басейн. Все още има съмнения, че е бил убит, но причината за смъртта му така и до днес тъне в неизвестност.

Към Брайън Джоунс в зловещия списък по-късно са добавени още много имена, а едно от последните големи величия, което попадна в „Клуб 27“ е определяната за доста скандална, но изключително талантлива британска джаз, соул, поп и рок певица Ейми Уайнхаус.

Днес, на 27.07, поглеждаме към списъка с членовете на „Клуб 27“. И макар той вече да е доста дълъг, решихме да си припомним 10 от тях и да им отдадем почит с музика. Защото животът е кратък, но музиката е вечна!


1. Робърт Джонсън

Макар смъртта на Брайън Джоунс да се смята за официално начало на „Клуб 27“, зловещата серия стартира много по-рано – през 1938 година. Тогава Робърт Джонсън, откривателят на модерния блус, умира на 27 години. След флирт с някаква жена на забава в Грийнууд, Мисисипи, съпругът на дамата му сипва отрова в уискито. Мястото на гроба на Робърт Джонсън и до днес е неизвестно.

2. Брайън Джоунс

Китарист, мениджър и първи солист на група Rolling Stones. След издаването на първия им албум „Let It Bleed“ през 1969 г. славата сякаш го погубва. Злоупотребата с наркотици, множеството арести и бурният му живот стават основна причина за изгонването му от рок групата само месец след основаването ѝ. На 3 юли 1969 г. е открит мъртъв. Приятелите му твърдят, че е убит от ремонтиращ къщата му работник заради пари. Официалната версия и до днес обаче си остава тази на лекарския екип, намерил тялото на музиканта – „Смърт по невнимание“.


3. Джими Хендрикс

Повлиял на стотици китаристи с експлозивно-хипнотизиращата си музика, Джими Хендрикс поставя началото на цяла школа в рокендрола, позната като Сиатълската сцена, развита и популяризирана през годините от имена като Nirvana, Alice in Chains, Soundgarden, Sonic Youth. В четирите си албума, издадени приживе, Джими разчупва всички граници на представите за рок музиката, вплитайки в нея различни блус, соул и ритъм енд блус елементи. На 18 септември 1970 г., след погълнато голямо количество сънотворни в комбинация с алкохол, Джими Хендрикс заспива завинаги.

4. Джанис Джоплин

Хриптящият ѝ и въздействащ глас, както и разкрепостеното поведение на сцената ѝ носят прякора Великата. За величието ѝ говори и поставянето ѝ под номер 28 в списъка на „Стоте най-велики изпълнители за всички времена“ на сп. Rolling Stone от 2008 г. Отчаяно търсеща любов през целия си живот, тя умира сама в хотелската си стая в Холивуд на 4 октомври 1970 г. – само няколко дни след Джими Хендрикс. Официалната версия за смъртта ѝ – свръхдоза наркотици. В завещанието си Джанис оставя 2500 долара за погребален купон, на който раздават шоколадови кексчета с хашиш.


5. Джим Морисън

На 3 юли 1971 г. издъхва и вокалистът на Doors Джим Морисън. Причина за смъртта: инфаркт. Говори се, че освен връзката Клуб 27, с Джанис Джоплин ги свързва и пиянски секс. Намерен е мъртъв във ваната на парижки апартамент. Полицията установява, че не става въпрос за насилствена смърт и вписва в акта „сърдечен удар“. Съдържателят на нощен клуб в Паржи обаче твърди, че Джим е бил открит бездиханен с кървящ нос в тоалетната на клуба, а двама наркопласьори да го отнесли у тях. В апартамента му го метнали във ваната с надеждата, че ще се съживи.

6. Кърт Кобейн

Преследван от малък от чувство за обреченост, вокалистът на Nirvana Кърт Кобейн често повтарял: „Аз съм прокълнат от дете и няма да доживея 30-те“. Безнадеждност и депресия носи и музиката му, а като отдушник на неговата свръхчувствителност в живота му се появява и дрогата. Задържан е няколко пъти за притежание на наркотици и след поредица от опити за самоубийство, на 5 април 1994 г., заминава за родния Сиатъл, където с един изстрел в главата слага край на живота си. Оставя дълго предсмъртно писмо, в което пише: „От 7-годишен ненавиждам хората. В мен няма повече страст и затова по-добре мигновено да изгоря, отколкото бавно да тлея.“


7. Кристен Пфаф

Два месеца след самоубийството на Кърт Кобейн умира още един от близките хора на Къртни Лав. Кристен Пфаф е басист в групата на Къртни Hole от 1993 до 1994. Преди това е басист и бек вокал в Janitor Joe. На 16 юни 1994 година е намерена мъртва в апартамента си. До нея на пода има сак, пълен със спринцовки и медикаменти. Смъртта ѝ се дължи на „остра интоксикация с опиати“.

8. Ричи Едуардс

Легендарният китарист и текстописец на Manic Street Preachers изчезва на 1 февруари 1995 година, когато бе едва на 27 години. Тогава заедно с певеца на групата – Джеймс Дийн Брадфилд, Ричи е трябвало да пътува за САЩ на промоционално турне, но така и не заминава. Официално е обявен за мъртъв през 2008 година, макар през годините неведнъж фенове на бандата да твърдят, че са го виждали на различни места. Трупът му така и не е намерен. Това, което се знае, че е страдал от жестоки депресии.


9. Ейми Уайнхаус

Британската звезда добива популярност със специфичния си стил на пеене. Проблемите на певицата с наркотиците и алкохола, също така и самоунищожителното ѝ поведение, се превръщат в редовна тема за таблоидите. На 23 юли 2011 г. Ейми е открита мъртва в апартамента си в Лондон. Певицата е починала в съня си, а причината за смъртта ѝ според официалната информация е алкохолно натравяне.

10. Димитър Воев

Димитър Воев е български поет, композитор, вокалист и баскитарист, най-известен като основател на култовата българска група Нова генерация, създадена през 1987 г. и съществувала в различни състави до 1992 г. След смъртта на Митко е издаден албумът „Отвъд смъртта“, в който са и последните записи на Воев и Нова генерация. През 1996 г. е издаден сборник с негови стихове „Поздрави от мен боговете“. Една от най-популярните песни на група Атлас – „Кукла“, е по негов текст, написан през 1983 г., когато е едва 18-годишен. Димитър Воев умира заради тумор в мозъка на 5 септември 1992 г.Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.