Райна Княгиня или Райна Футекова е една от много смела жена, с която се гордее всеки българин.

Тя е възпявана в песни, описвана в стихове и разкази, и винаги е будела чувство на възхищение, примесено с лека тъга.

Като малка тя е била отлична ученичка, винаги на първо място в класа си. От дете Райна мечтае да стане учителка, без да подозира, че съдбата ѝ е отредила една от най-важните роли в Освобождението на България.


1. Райна Футекова е родена на 18 януари 1856 г. в Панагюрище в дома на свещеник.

2. Райна Княгиня е на 20 години, когато Георги Бенковски ѝ предлага да ушие знамето за Априлското въстание. На 22 април, в деня на освещаването му, Райна му пришива приготвени през нощта пискюли.

3. След Априлското въстание тя е заловена и измъчвана. Спасява се, благодарение на европейски дипломати.

4. Райна Княгиня е първата дипломирана акушерка в България. Тя учи 3 години медицина в Москва.

10 интересни факта за Райна Княгиня

5. Рожденото ѝ име е Райкя, като са известни няколко документа, които доказват този факт. Става известна с името Райна след завръщането си от Русия.

6. Омъжва се за Васил Дипчев, кмет на Панагюрище. Те имат петима синове, четирима от тях стават офицери в Българската армия. Имат и осиновена дъщеря на име Гина.

7. Райна работи като акушерка в София, предимно в квартал Орландовци, където днес има читалище кръстено на нея.


8. По случай 25 години от Априлското въстание, Райна ушива три нови знамена, които са копия на оригиналното. Запазени са само две от тях – във Военноисторическия музей в София и в родната ѝ къща в Панагюрище. Третото изгаря по време на Втората световна война.

9. Последните си години Райна Футекова прекарва в квартал Банишора, София. Тя умира от туберкулоза, в голяма бедност на 29 юли 1917 г., на 61 годишна възраст.

10. На 2 май 2006 г. е открит неин паметник, близо до родната ѝ къща в град Панагюрище, на площада срещу църквата „Свети Георги.“ Друго признание на нейната личност е това, че на остров Ливингстън, Антарктика, има връх, кръстен на нея.

10 интересни факта за Райна Княгиня


Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.