Няколко седмици след официалното отриване на ски сезона у нас и малко преди същинския му разгар, днес ви предлагаме да си припомним кои са добрите родни зимни курорти.

Ако още не сте направили своята резервация за ски ваканция тази година, то определено този материал ще ви е от полза.

1. Банско (Област Благоевград)

View this post on Instagram

A post shared by Bansko Instagram Account (@bansko)


Първият курорт, който изскача в главата на всеки българин, когато използваш в едно изречение думите „ски“, „зима“ и „България“. Да, не можем да отречем, че има защо да е така. Това е единственият български зимен курортен комплекс, който е действащ домакин на кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини – както при мъже и жени, така и за юноши! Едно голямо признание от страна на ФИЗ към пиринския град.

В тази връзка Банско е и един от най-добре поддържаните ни курорти по отношение на ски съоръжения и оборудване – разполага с 1 кабинков лифт, 9 седалкови лифта и 5 ски влека. Откъм писти с различна трудност за каране също предлага богато разнообразие – 6 сини, 11 червени и 2 черни писти. Както се казва „Има за всекиго по нещо“. Остава само да направите своята резервация и да се убедите… с очите и ските си.

2. Боровец (Софийска област)

Още през далечната 1898 г. княз Фердинанд усеща приятния дух на земята в тогавашната „Чамкория“ (сегашния „Боровец“) и заповядва да му бъде построен за отдих и почивка дворецът „Царска Бистрица“. По примера на княза, заможни българи също започват също да строят свои почивни вили там и малко по малко се формира първият курорт в България – Боровец. До днес той два пъти е бил домакин на състезания от Световната купа по ски алпийски дисциплини и веднъж е бил домакин на Световно първенство по биатлон.

Курортното селище предлага на своите гости общо 58 км, разпределени между различни по сложност писти за каране. До тях стига посредством 1 кабинков, 4 седалкови лифта, а по пистите има 6 ски влека. Също 8 от пистите са оборудвани с осветление за нощно каране. Курортът предлага също условия за ски бягане, съоръжения за биатлон, възможности за фрирайд и ски туринг. Красотата и добрите условия за зимни спортове на Боровец ви очакват – стегнахте ли вече багажа?


3. Пампорово (Област Смолян)

Пампорово е най-слънчевият ни ски курорт – средно през зимата туристите му се радват на около 120 слънчеви и ясни дни в ски календара. В допълнение към това ски зоната му разполага с 2 зелени, 7 сини, 5 червени и 4 черни писти, до които се стига посредством 7 лифта и 6 ски влека. Така Пампорово се явява чудесен избор за компании, в които има както напреднали, така и начинаещи скиори.

А за не спортистите, изкачването на връх Снежанка, както и стигането до най-високата точка на едноименната кула, също е незабравимо и вълнуващо преживяване. В близост до пистите има множество малки и китни чайни, които примамват гостите на зимния курорт, да оставят ските за момент и да се насладят на купа топла пилешка супа или чаша хубаво червено родопско винце. Все пак трябва да се наслаждаваме на малките неща в този живот и на благинките, които той ни предлага, нали? Не всичко е работа, сметки и притеснения.

4. Чепеларе (Област Смолян)

Малко преди да стигнете Пампорово, минавате през малкия, китен град Чепеларе. Сгушен в полите на Родопите, този град е заснежен почти през цялата астрономическа зима. Това дава изключително благоприятни условия за успешното развитие на зимните спортове в България. Не един или двама сред най-добрите ни спортисти, изявяващи се в дисциплини, изискващи наличие на сняг, са родени именно тук. За пример можем да дадем както първата ни златна олимпийска шампионка в биатлона – Екатерина Дафовска, така и действащият ни сноубордист – Радослав Янков.

Старт на своите ски умения местните, пък и туристите, дават на намиращата се в непосредствена близост до града ски зона „Мечи чал“, която разполага с най-дългата ски писта в България. Предлага на вниманието на своите посетители червена и зелена писта, до които се стига с 1 седалков лифт, а на място има 2 ски влека. Зимният курорт има още трасе за биатлон, ски бягане и кънтри крос. Условията, които ви очакват, вече ги знаете. Остава само да отидете и да ги изпробвате!


5. Мальовица (Софийска област)

В близост до Боровец, разположен в подножието на втория по височина връх в Рила, се намира курортен комплекс Мальовица. На него пада най-много сняг през зимния сезон, отколкото във всички други родни курорти. Тези благоприятни условия и няколкото писти, които предлага районът, са един чудесен вариант за ски любителите, които не харесват местата с тълпи от хора. Тук има по-малко на брой трасета, но за сметка на това качествено обработени и поддържани – 1 зелена, 2 сини, и три писти за напреднали и професионалисти скиори.

Активни през целия сезон са и са и 5-те ски влека. В съчетание с прекрасната заобикаляща природа опцията и за нощно каране по всички писти, Мальовица не отстъпва по комфорт на най-добрите ни зимни селища. Елате и се убедете сами, ако все още не сте го направили!

6. Витоша (Област София)

На ръка разстояние от столицата ни, Витоша е често избирана, предимно от столичани, за бързо уикенд ски приключение. А понякога дори и за едно нощно каране след работа – когато зимният спорт е не просто за поддържане на кондиция, а страст! Условията, които Витоша предлага, са 15 писти, различни по трудност, но еднакво атрактивни както за навлизащите в спорта, така и за ветераните в него.

Обща дължина на ски пистите в зоната са 29 км. Оборудвана е с 1 кабинков лифт, 4 седалкови и достатъчно ски влекове, които да успяват да поемат количеството желаещи скиори и сноубордисти в сезона. Ако сте близо до София, определено не се колебайте и си подарите поне ден спускания по „Витошко лале“ или „Ветровала“.


7. Добринище (Област Благоевград)

Ако не успеете да се вредите за лифта в най-посещавания ни курорт – Банско, или пък просто искате да покарате ски/сноуборд в по-спокойна атмосфера, Добринище е вашият най-добър вариант за Пирин планина. Да, пистата тук е само една, но пък е с дължина 5 км, като в горната си част е по-скоро подходяща за начинаещи, но в средната е доста стръмна и си изисква по-умели познания в спорта.

Пистата е винаги добре обработена и се намира по слънчевите склонове на планината, което обещава предимно добри метеорологични условия през по-голямата част на активния ски сезон. От долната до горната част се стига посредством седалков лифт, който е добре поддържан. Необходимите условия за зимен спорт тук ги има, остава само се възползвате от тях!

8. Картала (Област Благоевград)

Това е един от сравнително новите ни и не толкова познати курорти – открит е официално през 2009 г. На територията на туристическия комплекс има 6-километрова ски писта. Тя е оборудвана с кабинков лифт и два ски влека. В близост има удобни и приятни хотелски комплекси, предлагащи уютни условия за отдих.

А за по-запалените любители на планината – от горната станция на лифта се разкрива спираща дъха гледка към Рила и Пирин. Една чудесна дестинация, която предлага по малко и за душата, и за поддръжка на тялото в кондиция. Добър вариант е, ако искате да разнообразите добре познатите вече ски курорти у нас.


9. Паничище (Област Кюстендил)

Друго място, предлагащо възможност за ски и сравнително близо до столицата – на около 80 км, е Паничище или Рилските езера. Предлага добри условия за начинаещи и не толкова опитни скиори и сноубордисти. Ски пистите в този регион са 7 – колкото са и Рилските езера, намиращи се в близост. На всяка писта има и по един ски влек. Тук на разположение е и писта за биатлон – оборудвана с мишени за стрелба и необходима дължина за бягане. Не рядко се забелязва и практикуването на free-ride от страна на по-опитните скиори.

Изкачването до най-горната точка на ски зоната става чрез седалков лифт. На територията на курорта има множество хотели; ски центрове, предлагащи нужното оборудване под наем; ресторанти, барове и чайни, в които човек може да поседне, да похапне и да се наслади на зимната приказка, която го заобикаля. И на вас ли вече ви се приходи там? Не губете време, а тръгвайте!

10. Узана (Област Габрово)

Това е местността, бележеща идеалния географски център на България, в самото сърце на Стара планина. Тук, в подножието на връх Исполин, има 8 писти за каране на ски и сноуборд. Те са снабдени с 8 ски влека от два типа – „паничкови“ и такива със захват. Пистите са с различна сложност за каране. Най-дългата сред тях е малко повече от километър. Средната им надморска височина е около 1300-1400 м и са разположени предимно по северните склонове на Балкана. Най-широката билна поляна на Стара планина предоставя идеални условия за практикуване на кайт-бординг.

Узана е притегателно място за спортисти, но и за любителите на планината – със своя чист въздух и вековни букови гори. В близост има и доста приветливи места за настаняване, сред които хижи, семейни къщи за гости и по-големи хотели. Те са готови да приютят и нагостят с автентични месни гозби своите посетители. Време е вече да прегледате офертите им за тазгодишния зимен сезон, не мислите ли?
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *