10 полезни факта за епилепсията

Епилепсията е едно от най-често срещаните сериозни неврологични разстройства, което засяга около 65 милиона души по света – 1% от хората до 20-годишна възраст и 3% от хората до 75-годишна възраст. Среща се по-често при мъжете, отколкото при жените, но разликата е изключително малка. Повечето от хората, страдащи от заболяването (80%), живеят в страни от развиващия се свят.

Епилепсията е сериозно неврологично заболяване, което се проявява в резултат на прекомерна и анормална мозъчна активност, придружена от гърчове и припадъци. Пристъпите могат да причинят проблеми с мускулния контрол, движението, речта, зрението или съзнанието.

Заблудите, свързани с това заболяване, са много и се ширят по целия свят от десетилетия. Епилепсията категорично не е заразна, не е психическо заболяване и не се дължи на умствена изостаналост. Всички тези митове говорят, колко малко знаем за заболяването всъщност. Надяваме се, че следващите 10 факта за епилепсията, ще ви бъдат наистина полезни.

1. За първи път епилепсията е описана от „бащата на медицината“ Хипократ. Това се случва около 400 г. пр. Хр. Той пръв защитава схващането, че епилепсията не е с божествен произход, а е лечим медицински проблем, чието предполагаемо огнище е в мозъка.

2. Учените са на мнение, че ако епилептичният припадък продължи повече от 5-10 минути, съществува сериозен риск от увреждане на мозъчните клетки. Всъщност по-големият риск се крие във вероятността от нараняване на главата при пристъп.

3. През XIX век хората, страдащи от тежка форма на епилепсия често били задържани в психиатрични болници. Лекарите обаче ги отделяли от психично болните пациенти, тъй като се смятало, че конвулсиите са заразни.


4. Всеки човек се ражда с определена склонност към епилепсия. Липсата на сън, стресът, системната злоупотреба с алкохол, хормонален дисбаланс и някои заболявания могат да провокират симптомите на епилепсията.

5. В 30% от случаите на епилепсия лекарите могат да определят точните фактори, обуславящи заболяването. Когато обаче обстойното изследване не установи причините, се говори за идиопатична епилепсия.

10 полезни факта за епилепсията

6. Според статистиката 1 от 20 епилептици е силно чувствителен към трептяща и ярка светлина. Подобни светлинни дразнения дори могат да предизвикат епилептичен пристъп у такива хора.

7. До началото на ХХ век в някои американски щати все още били в сила закони, които забраняват на епилептиците да сключват брак, да имат деца, а някои дори били стерилизирани.


8. Епилептичният припадък е разделен на три етапа: начало, среда и край. Обикновено човек усеща настъпващата атака – околният свят, миризмите, цветовете и звуците се променят. След това настъпва самият припадък, който е с различна сила и симптоми. В последния етап работата на мозъка се възстановява, което отнема от няколко минути до часове.

9. Правилните действия при епилептичен припадък са доста различни от това, което гледаме по филмите (обикновено няколко души държат пациента със сила). Как да постъпим? Първо, обърнете внимание на продължителността на припадъка, след това се опитайте да отстраните всички предмети, които могат да наранят човека. Трето – обърнете главата на припадналия настрани, за да не се задави. В никакъв случай не се опитвайте да разтворите зъбите му, нито да му правите изкуствено дишане. Ако припадъкът трае повече от пет минути, извикайте линейка.

10. Формите на епилепсията, както и епилептичните припадъци, които медицината познава, са повече от 40. Интересно е, че някои епилептици могат да получат пристъп изключително рядко или дори само веднъж в живота. Има и такива, които получават пристъп само насън. Между другото, около 25% от епилептиците са се научили да предусещат и контролират своите припадъци.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *