Севиля е малко познат, но ужасно очароващ град в Испания, който сякаш пуска върху посетителите си някаква магия… И тя трудно те напуска след почивката там. Елегантните сгради, старомодните улички, красивите паркове и спокойните алеи създават вълшебна атмосфера, а забележителностите са толкова зашеметяващи, колкото атмосферата. Казват, че е град, който жените повече оценяват от мъжете, защото е изключително романтичен.

Катедралата на Севиля е най-голямата готическа църква с величествена кула, която някога е била минарето на голяма джамия. Друга реликва от мавританското минало – Алкасар, заслепява с пищния си декор и буйни градини, използвани за снимачна площадка на „Игра на тронове“.

Открийте очарованието на този андалуски град в спокойните дворове и криволичещи алеи на средновековния барио (квартал) Санта Крус. Разходете се из красивия парк Мария Луиза и се попечете на слънце на Плаза де Еспаня – най-изящния площад на Севиля. Може да гледате изпълнения на фламенко по улиците или да участвате в известните фестивали в града. Ако решите да планирате пътуване до този омагьосващ град, се надявам списъкът с места, които ви предлагам да посетите, да ви е полезен.


1. Катедралата на Севиля

Катедралата в Севиля е най-голямата готическа катедрала за християните, ненадмината по впечатляващия си мащаб и изобилие от съкровища. Част е от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Построена е между 1402 и 1506 г. на мястото на главната джамия в града. Кулата на Хиралда първоначално е била минарето на джамията, построена през XII век от мавританските владетели на Алмохад. Тази 93-метрова кула на катедралата все още е емблема на Севиля.

2. Алкасар

10 места, на които да отидеш, ако си в Севиля

Също част от списъка на ЮНЕСКО за световно наследство, Алкасар първоначално е бил средновековна крепост на мавританските владетели, а по-късно и на християнските крале. Дворецът е построен през X век за мавритански владетели. През XI век той е управляван от легендарния мавритански владетел и поет Ал-Мутамид. След Християнската реконкиста през 1360-те, мавританските архитекти създават сградите в стил Mudéjar/ Мудехар за крал Педро Жестокия.

3. Плаза де Еспаня

Плаза де Еспаня е една от най-впечатляващите забележителности на Севиля заради мащаба и величието си. Монументален фонтан, който нощно време свети в различни цветове, е се намира в парка Мария Луиза и е център на площада, докато спокойният канал, заобикалящ мястото, е пресечен от четири моста. Туристи могат да наемат гребна лодка, за да изживеят Севиля все едно са по каналите на Венеция, или да изберат романтична разходка с карета, водена от коне през парка. Интересно е, че един огромен кръг от каменни постройки, които изобразяват цветно всяка една от провинциите на Испания, обгражда целия площад.


4. Паркът Мария Луиза

10 места, на които да отидеш, ако си в Севиля

Това просторно и красиво зелено пространство е създадено от Мария Луиза Фернанда де Борбон. Площите са изпълнени с екзотични палми, портокалови дървета, брястове и средиземноморски борове. Прекрасни исторически сгради и цветни пейки създават спокойната и вълшебна атмосфера на парка. Мястото разполага и с декоративни цветни лехи, сенчести алеи, мавритански фонтани и декоративни басейни.

5. Квартал Санта Крус

Изпълнен със старомоден чар, el Barrio de Santa Cruz е един от най-вълшебните за разглеждане квартали в Севиля. Свързва се с Юдерия (еврейския квартал), който е създаден още през Средновековието, по време на мавританското владичество, когато много от църквите са били синагоги. И се намира между катедралата и Алкасар.

6. Триана

10 места, на които да отидеш, ако си в Севиля

Този исторически квартал на Севиля има свой собствен чар и идентичност. Отвъд реката на Севиля, далеч от основните туристически забележителности, кварталът има такава атмосферата, че те кара да се чувстваш сякаш си в друг свят… или поне в друг град. El barrio de Triana е лабиринт от тесни калдъръмени улички и алеи, водещи до красиви площади. Това, което отличава Триана, е наследството му като традиционен грънчарски квартал, както и неговата циганска общност. От векове хората от този квартал използват глината от бреговете на река Гуадалквивир, за да създадат автентична андалуска керамика.

7. Златната кула

Вижда се, от който и да е от централните мостове на Севиля. Кулата от XIII век, известна като Torre de Oro или „Златната кула“, е построена от владетелите на Алмохад в Севиля между 1220 и 1221 г. и е претърпяла няколко реставрации през векове, най-новата от които е през 2005 г. В наши дни там се помещава малкият, но интересен морски музей на Севиля, който изследва значението на река Гуадалквивир и Атлантика за историята на столицата на Андалусия.


8. Бар Бодега Санта Круз

Тази оживена кръчма е една от най-добрите в централната част на Севиля и е чудесно място да започнете вашето приключение из романтичния и интригуващ квартал Санта Крус. Поради недостига на външни места за сядане, винаги изглежда, че навън се провежда спонтанно улично парти, където ядящите и пиещите заемат целия тротоар пред бара. Особено вълнуващо е през ранните вечери, когато атмосферата е радостно хаотична.

9. Гъбите

Една от най-популярните и необичайни атракции на Севиля е метрополитният чадър, известен като Las Setas или „Гъбите“, заради отличителната форма на огромните си дървени сенници и опорни стълбове. Когато през 2005 г. започват работа по Гъбите, под Плаза Енкарнасион са намерени римски останки, което прави строителството дълъг и противоречив процес. За да се запазят останките, които днес могат да се видят на долния приземен етаж, огромните дървени гъби се поддържат само на няколко елегантни бели стълба над площада. На покрива има криволичеща пътека, която осигурява невероятна гледка към града, особено по залез слънце.

10. А защо да не се отдалечите малко от града?!

10 места, на които да отидеш, ако си в Севиля

Когато отиваме на почивка в даден град, не сме длъжни да седим само в него. Ако не поразчупим екскурзията, ще изпуснем възможностите да опознаем повече от страната, в която сме отишли. В този ред на мисли, мога да препоръчам, когато сте в Севиля, но искате да видите и повече от Андалусия, да се качите на някой от автобусите, които можете да хванете за не-много-пари от гарата, и да посетите прекрасния и морски Кадис, огромните плажове на курорта Маталасканяс (съвет – ако отидете извън летния сезон, ще сте сами из прекрасните му плажове и ще можете да се насладите на пясъка и водите, без да ви пречи изобилието от хора), старинния град Кордоба, величествената Гранада или пък да посетите дивите маймунки на Гибралтар. А ако имате паспорт, защо да не тръгнете и на още по-голямо приключение и да се отбиете в Сеута и Мелиля, испанските градове в Северна Африка, срещу Гибралтар?!

Каквото и да изберете да посетите в Андалусия, няма да сбъркате!
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *