© 10-те най© 10-те най© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за ноември 2023
    10-те най-горещи световни хита за ноември 2023
    03.12.2023
    10-те най-горещи БГ хита за ноември 2023
    10-те най-горещи БГ хита за ноември 2023
    02.12.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за ноември 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за ноември 2023
    01.12.2023
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2023
    10-те най-горещи световни хита за октомври 2023
    04.11.2023
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2023
    10-те най-горещи БГ хита за октомври 2023
    03.11.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
Търсене
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова 17.04.2013
Сподели във:
10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Разделното хранене не е забравена мода, а начин на живот за лекия и свободен дух. Не е нужна неземна воля, за да се приложи, тъй като то позволява да се храниш в нормални дози, а и не е нужно да се отказваш от каквато и да е любима храна. Не е необходимо да хапеш устни и да “забърсваш лигичката” на петия ден от започването, защото коремът ти се е превърнал в бурен симфоничен оркестър.

С помощта на разделното хранене стоиш далече от принципа “гладен и дебел”, а реалните резултати се виждат още в първите седмици след започването на “диетата“. Това е приятен начин да освободиш организма от спазми, а е и доста вкусен. В този ред на мисли за всички, които не постят, ето 10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене.

1. Зелена салата с бекон и портокал

Необходими продукти:
2 ч.ч. листа накъсан спанак
4 ч.ч. листа накъсана маруля
1 ч.ч. пресни печурки, нарязани на филийки
1/2 ч.ч. нарязан на шайби червен лук
1/2 ч.ч. бекон
лимонов сок
зехтин
сол на вкус
4 – 5 парченца портокал
Начин на приготвяне:
Запечете бекона на скара или го запържете без мазнина в тиган, докато стане хрупкав. Смесете го с останалите продукти в купа за салата. Овкусете на вкус. Портокалът използвайте само за украса.

2. Прегръдката на Стефани – рецепта с пиле

Необходими продукти:
1 пиле
500 г овкусена кайма
4 моркова
2 малки глави лук или 6-7 главички арпаджик
4 кисели краставички
200 г гъби
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват и се сваряват. Каймата се омесва с гъбите. Пилето се обезкостява, осолява се отвътре и отвън и в него се слага един пласт кайма. Върху каймата се слагат морковите – без да се нарязват, целите глави лук, целите краставички и се покриват с още един пласт кайма. След това пилето се зашива. Отгоре се намазва със смесени олио и червен пипер и се пече във фурна до готовност.

3. Рагу – рецепта с телешко

Необходими продукти:
100 г телешко месо
1 с.л. олио
по 1 с.л моркови и целина, нарязани на кубчета
тиквичка
грах
2-3 главички арпаджик
1-2 домата
1 с.л. лимонов сок
1 к.ч. цветно или прясно зеле (нарязано)
магданоз
черен и червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязаното месо се задушава в малко масло и вода. Прибавят се червеният пипер и пасираният домат, залива се с горещ бульон или вода, посолява се и се вари на тих огън. В останалото масло последователно се задушават нарязаните на кубчета моркови и целина. Поставят се към месото. След това се запържват грахът, накъсаното зеле, арпаджика и тиквичката. Накрая се добавя останалият пасиран домат. Задушените зеленчуци се прибавят към месото и се доваряват на тих огън. Добавя се ситно смлян черен пипер и лимонов сок на вкус. Рагуто може да се приготви и като се прибавят 2-3 гъби към зеленчуците.


4. Пържола Стартер – рецепта със свинско

Необходими продукти:
2 свински вратни пържоли
за марината:
1 голяма глава кромид лук
сок от 1 лимон
2 с.л. зехтин
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В йенски съд се смесват изцеденият лимонов сок, зехтинът и нарязаният на филии лук. Пържолите се начукват добре, овкусяват се с марината, разбъркват се и се оставят да престоят около час. Пържолите се вадят от марината, поставят в предварително загрята до температура 220 градуса фурна и се пекат около 10 минути. Заливат се отново с марината и температурата се намалява на 180 градуса. Печенето продължава до пълната готовност на месото.

5. Рибна кавърма Бали – рецепта с риба

Необходими продукти:
филе от шаран
филе от сом
филе от пъстърва
домати
моркови
чушки
чесън
дафинов лист
лимон
магданоз
лют червен пипер
лук
Начин на приготвяне:
Рибните филета се нарязват на кубчета, овкусяват се с лимонов сок и черен пипер и се оставят да престоят. След това филетата се отцеждат и се запържват в дълбок тиган с предварително сгорещено олио. Морковите се настъргват и се изсипват в тигана, в който е пържена рибата. Заливат се с виното, подправят се с дафинов лист и се задушават. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, след това се изсипват наситнените лук, чесън и домати. Зеленчуците се овкусяват с подправките и когато са готови, се прибавя запърженото филе. Ястието се оставя на огъня, докато водата изври. Сервира се обилно поръсено с магданоз.

6. Чомлек от заек – рецепта със заешко

Необходими продукти:
1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч.ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязва на едри шайби. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа.

7. Агнешко със зелен фасул по арабски – рецепта с агнешко

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
1 ч.л. сол
30 г краве масло
3-4 с.л. слънчогледово олио
300 г агнешко месо от плешка
150 г кромид лук
3 пресни домата
1 ч.л. сол
1 щипка канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар
3-4 щипки смлян джинджифил
1 стрък пресен чесън (или 3-4 скилидки стар)
3-4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия. Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото. Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул. Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути. Чесънът се накълцва на ситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.


8. Мусака Маги – рецепта с кайма

Необходими продукти 4 порции:
400 г кайма
1 глава лук
4 с.л. смлени домати
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л. стрит босилек
3-4 стръка магданоз
1 ч.ч. зеленчуков бульон
300 г гъби
3 моркова
2-3 тиквички
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Задушете в 2 с.л. олио нарязания на ситно лук, прибавете каймата и разбъркайте. Задушавайте до готовност. Към готовата кайма прибавете доматения сос, черния пипер, нарязания магданоз и босилека. Нарежете на дълги ивици морковите, гъбите също на ивички, а тиквичките на кръгчета. Задушете морковите и гъбите в 3 с.л. олио, прибавете 1/2 от зеленчуковия бульон. Добавете 200-300 г вода и оставете зеленчуците да се задушават до пълна готовност. Тиквичките задушете отделно в 1 с.л олио и останалия зеленчуков бульон. Разделете каймата,тиквичките и зеленчуковата смес на 2 части. В по-дълбока тавичка наредете половината от тиквичките. Отгоре зеленчукова смес, кайма, пак зеленчукова смес, кайма и най-отгоре подредете останалите тиквички. Печете в средно силна фурна, докато се запекат тиквичките до златисто.

9. Песто де ла манча – рецепта с колбас

Необходими продукти:
100 г шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол
черен пипер
50 г зехтин
Начин на приготвяне:
В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка, лук и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета и чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите (предварително попарени, обелени и нарязани) и магданозът. Ястието се оставя на тих огън още 30 мин. Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати. Може да се консумира както топло, така и студено.

10. Ашуре с ябълки и стафиди – десертът е лесен и бърз и е добре да остане без месо, нали?

Необходими продукти:
1 ч.ч. пшеница
2 с.л. препечено брашно
1 к.ч. смлени орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. мед
канела
Начин на приготвяне:
Пшеницата се сварява в малко вода, отцежда се и с горещата вода се разбъркват останалите съставки. Сместа се изсипва върху отцеденото жито и всичко отново се разбърква. Накрая се поръсва с канелата.

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова

Сабина Димитрова е дипломиран филолог, възпитаник на СУ “Свети Климент Охридски”. Обича морето, котките, хубавата музика, стойностната литература, но най-много – страхотната си дъщеричка.


Коментари

Свързани: диета, здраве, храна
Сабина Димитрова 16.04.2023 17.04.2013
Предишна 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве
Следваща 10 български паметника на културата от световно значение 10 български паметника на културата от световно значение
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

10 традиции, свързани с Никулден

10 традиции, свързани с Никулден

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

10 оригинални кулинарни идеи за Никулден

10 от най-страшните филми за любителите на ужаси

10 от най-страшните филми за любителите на ужаси

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 традиции, свързани с Никулден
10 традиции, свързани с Никулден
06.12.2023
10-те най-добри игри от Wohoo
10-те най-добри игри от Wohoo
06.12.2023
10 известни българи, празнуващи на Никулден
10 известни българи, празнуващи на Никулден
06.12.2023
10 литературни злодеи, които не искаме да срещаме в реалния живот
10 литературни злодеи, които не искаме да срещаме в реалния живот
05.12.2023
10 традиции, свързани с празника на Свети Сава
10 традиции, свързани с празника на Свети Сава
05.12.2023

Последвай ни

Facebook Like
Twitter Follow
Instagram Follow

Времето

loader-image
София
temperature icon 4°C
Humidity 88 %
loader-image
Варна
temperature icon 5°C
Humidity 93 %
loader-image
Пловдив
temperature icon 4°C
Humidity 100 %
loader-image
Бургас
temperature icon 6°C
Humidity 87 %

Виж още

10 вкусни идеи за празника Никулден

10 вкусни идеи за празника Никулден

05.12.2023
10 причини да избереш хижа пред хотел

10 причини да избереш хижа пред хотел

04.12.2023
10 от най-популярните ястия от корейската кухня

10 от най-популярните ястия от корейската кухня

04.12.2023
10 психологически хватки, полезни за всеки

10 психологически хватки, полезни за всеки

01.12.2023
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят.
© 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg
  • Mustak.bg
  • Huligankata.bg

Lost your password?