© 10-те най© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
    HITSВиж още
    10-те най-горещи световни хита за май 2023
    10-те най-горещи световни хита за май 2023
    03.06.2023
    10-те най-горещи БГ хита за май 2023
    10-те най-горещи БГ хита за май 2023
    02.06.2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2023
    10-те най-горещи поп-фолк хита за май 2023
    01.06.2023
    10-те най-горещи световни хита за април 2023
    10-те най-горещи световни хита за април 2023
    03.05.2023
    10-те най-горещи БГ хита за април 2023
    10-те най-горещи БГ хита за април 2023
    02.05.2023
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© 10-те най© 10-те най
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
  • ЖИВОТЪТ
  • ЛЮБОПИТНО
  • АРТ
  • HITS
  • ОБЩЕСТВО
  • ЛИЧНОСТИ
  • TΞCHNO
  • НАЧАЛО
  • ЗАБАВЛЕНИЕ
    • КИНО
    • ТВ
    • МУЗИКА
    • СПОРТ
    • СТИЛ
    • МРЕЖ@ТА
    • СМЯХ
  • ЖИВОТЪТ
    • СЕМЕЙСТВО
    • ТЯ & ТОЙ
    • ДОМ
    • ВКУС
    • ЗДРАВЕ
    • COVID-19
    • ЛИЧНО
    • ЛУКС
    • НА ПЪТЯ
  • ЛЮБОПИТНО
    • НАУКА
    • МЕСТА
    • ПРИРОДА
    • СЛУЧКИ
    • ЕЗИК
    • МЪДРОСТИ
  • АРТ
    • ЛИТЕРАТУРА
    • 10 ИЗРЕЧЕНИЯ = ИСТОРИЯ
    • ИЗКУСТВО
    • АРХИТЕКТУРА
    • ФОТОГРАФИЯ
  • HITS
    • ПОП-ФОЛК ТОП 10
    • БГ ТОП 10
    • WORLD ТОП 10
  • ОБЩЕСТВО
    • ОБРАЗОВАНИЕ
    • РАБОТА
    • РЕСУРСИ
    • СВЕТЪТ ДНЕС
    • ИСТОРИЯ
    • ТРАДИЦИИ
  • ЛИЧНОСТИ
    • ФАКТИ
    • СЛАВА
    • [НЕ]ОБИЧАЙНО
    • 10 ВЪПРОСА, 10 ОТГОВОРА
    • ДОХОДИ
    • R.I.P.
    • МИСЛИ
  • TΞCHNO
    • ДЖАДЖИ
    • СКОРОСТ
    • ТЕХНОЛОГИИ
    • GAMING
© "Меломан БГ" ЕООД
ВкусЖивотът

10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова 17.04.2013
Сподели във:
10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене

Разделното хранене не е забравена мода, а начин на живот за лекия и свободен дух. Не е нужна неземна воля, за да се приложи, тъй като то позволява да се храниш в нормални дози, а и не е нужно да се отказваш от каквато и да е любима храна. Не е необходимо да хапеш устни и да „забърсваш лигичката“ на петия ден от започването, защото коремът ти се е превърнал в бурен симфоничен оркестър.

С помощта на разделното хранене стоиш далече от принципа „гладен и дебел“, а реалните резултати се виждат още в първите седмици след започването на „диетата“. Това е приятен начин да освободиш организма от спазми, а е и доста вкусен. В този ред на мисли за всички, които не постят, ето 10 рецепти с месо, подходящи за разделно хранене.

1. Зелена салата с бекон и портокал

Необходими продукти:
2 ч.ч. листа накъсан спанак
4 ч.ч. листа накъсана маруля
1 ч.ч. пресни печурки, нарязани на филийки
1/2 ч.ч. нарязан на шайби червен лук
1/2 ч.ч. бекон
лимонов сок
зехтин
сол на вкус
4 – 5 парченца портокал
Начин на приготвяне:
Запечете бекона на скара или го запържете без мазнина в тиган, докато стане хрупкав. Смесете го с останалите продукти в купа за салата. Овкусете на вкус. Портокалът използвайте само за украса.


2. Прегръдката на Стефани – рецепта с пиле

Необходими продукти:
1 пиле
500 г овкусена кайма
4 моркова
2 малки глави лук или 6-7 главички арпаджик
4 кисели краставички
200 г гъби
Начин на приготвяне:
Морковите се почистват и се сваряват. Каймата се омесва с гъбите. Пилето се обезкостява, осолява се отвътре и отвън и в него се слага един пласт кайма. Върху каймата се слагат морковите – без да се нарязват, целите глави лук, целите краставички и се покриват с още един пласт кайма. След това пилето се зашива. Отгоре се намазва със смесени олио и червен пипер и се пече във фурна до готовност.

3. Рагу – рецепта с телешко

Необходими продукти:
100 г телешко месо
1 с.л. олио
по 1 с.л моркови и целина, нарязани на кубчета
тиквичка
грах
2-3 главички арпаджик
1-2 домата
1 с.л. лимонов сок
1 к.ч. цветно или прясно зеле (нарязано)
магданоз
черен и червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Нарязаното месо се задушава в малко масло и вода. Прибавят се червеният пипер и пасираният домат, залива се с горещ бульон или вода, посолява се и се вари на тих огън. В останалото масло последователно се задушават нарязаните на кубчета моркови и целина. Поставят се към месото. След това се запържват грахът, накъсаното зеле, арпаджика и тиквичката. Накрая се добавя останалият пасиран домат. Задушените зеленчуци се прибавят към месото и се доваряват на тих огън. Добавя се ситно смлян черен пипер и лимонов сок на вкус. Рагуто може да се приготви и като се прибавят 2-3 гъби към зеленчуците.


4. Пържола Стартер – рецепта със свинско

Необходими продукти:
2 свински вратни пържоли
за марината:
1 голяма глава кромид лук
сок от 1 лимон
2 с.л. зехтин
10 зърна черен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
В йенски съд се смесват изцеденият лимонов сок, зехтинът и нарязаният на филии лук. Пържолите се начукват добре, овкусяват се с марината, разбъркват се и се оставят да престоят около час. Пържолите се вадят от марината, поставят в предварително загрята до температура 220 градуса фурна и се пекат около 10 минути. Заливат се отново с марината и температурата се намалява на 180 градуса. Печенето продължава до пълната готовност на месото.

5. Рибна кавърма Бали – рецепта с риба

Необходими продукти:
филе от шаран
филе от сом
филе от пъстърва
домати
моркови
чушки
чесън
дафинов лист
лимон
магданоз
лют червен пипер
лук
Начин на приготвяне:
Рибните филета се нарязват на кубчета, овкусяват се с лимонов сок и черен пипер и се оставят да престоят. След това филетата се отцеждат и се запържват в дълбок тиган с предварително сгорещено олио. Морковите се настъргват и се изсипват в тигана, в който е пържена рибата. Заливат се с виното, подправят се с дафинов лист и се задушават. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, след това се изсипват наситнените лук, чесън и домати. Зеленчуците се овкусяват с подправките и когато са готови, се прибавя запърженото филе. Ястието се оставя на огъня, докато водата изври. Сервира се обилно поръсено с магданоз.

6. Чомлек от заек – рецепта със заешко

Необходими продукти:
1 заек
4 глави лук
2 глави чесън
1 чаша бяло вино
1/2 кг арпаджик
1/2 ч.ч. олио
10 зърна черен пипер
5-6 зърна бахар
3 дафинови листа
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Арпаджикът се попарва, за да се изчисти по-лесно. Чесънът се измива, но не се бели (за да не се разпадне при варенето). Лукът се нарязва на едри шайби. Заекът се нарязва на порционни парчета и се запържва в силно загрято олио. При запърженото месо се налива бялото вино. Кипва, прибавя се лукът и се задушава 5-6 минути. Пресипва се в глинен гювеч и се подправя с необходимите подправки. Слагат се чесънът и арпаджикът. Налива се вода, колкото да покрие продуктите. Гювечът се запечатва с тесто. Пече се в умерено загрята фурна при температура 140 градуса около 2 часа.

7. Агнешко със зелен фасул по арабски – рецепта с агнешко

Необходими продукти:
1 кг зелен фасул
1 ч.л. сол
30 г краве масло
3-4 с.л. слънчогледово олио
300 г агнешко месо от плешка
150 г кромид лук
3 пресни домата
1 ч.л. сол
1 щипка канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч. л. бахар
3-4 щипки смлян джинджифил
1 стрък пресен чесън (или 3-4 скилидки стар)
3-4 с. л. зехтин
Начин на приготвяне:
Отделя се необходимото количество месо от плешката и се нарязва на кубчета. Ребрата и джоланът може да се използват за други ястия. Почистеният и измит зелен фасул се реже на парченца и се сварява за 3-4 минути без капак в подсолена вода, за да се отстрани характерният вкус. След това се отцежда, тенджерата се изплаква, подсушава се и се слагат олиото и маслото. Месото се запържва в силно загрятата мазнина за около 10 минути, като се разбърква. Лукът се реже на полумесеци, поставя се при месото и се запържва до златисто за около 5 минути. Доматите се обелват, настъргват се на ренде и също се слагат при месото. Накрая се добавя и зеленият фасул. Ястието се подправя с канелата, джинджифила, настърганите индийско орехче и бахар, посолява се, налива се 1 ч. ч. гореща вода и се оставя да къкри около 40-50 минути. Чесънът се накълцва на ситно, смесва със зехтина и малко преди гозбата да се отнеме от котлона, се поръсва с получената смес.


8. Мусака Маги – рецепта с кайма

Необходими продукти 4 порции:
400 г кайма
1 глава лук
4 с.л. смлени домати
1/2 ч.л.черен пипер
1/2 ч.л. стрит босилек
3-4 стръка магданоз
1 ч.ч. зеленчуков бульон
300 г гъби
3 моркова
2-3 тиквички
5-6 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Задушете в 2 с.л. олио нарязания на ситно лук, прибавете каймата и разбъркайте. Задушавайте до готовност. Към готовата кайма прибавете доматения сос, черния пипер, нарязания магданоз и босилека. Нарежете на дълги ивици морковите, гъбите също на ивички, а тиквичките на кръгчета. Задушете морковите и гъбите в 3 с.л. олио, прибавете 1/2 от зеленчуковия бульон. Добавете 200-300 г вода и оставете зеленчуците да се задушават до пълна готовност. Тиквичките задушете отделно в 1 с.л олио и останалия зеленчуков бульон. Разделете каймата,тиквичките и зеленчуковата смес на 2 части. В по-дълбока тавичка наредете половината от тиквичките. Отгоре зеленчукова смес, кайма, пак зеленчукова смес, кайма и най-отгоре подредете останалите тиквички. Печете в средно силна фурна, докато се запекат тиквичките до златисто.

9. Песто де ла манча – рецепта с колбас

Необходими продукти:
100 г шунка
2 средно големи патладжана или тиквички
4 червени чушки
3-4 скилидки чесън
2 глави лук
10 малки домата
магданоз
сол
черен пипер
50 г зехтин
Начин на приготвяне:
В зехтина се изпържват ситно нарязаните шунка, лук и чесън. Когато лукът се зачерви, се добавят патладжаните, нарязани на кубчета и чушките, нарязани на ивици и солта. Всичко се пържи на слаб огън около 10 мин. Добавят се доматите (предварително попарени, обелени и нарязани) и магданозът. Ястието се оставя на тих огън още 30 мин. Готовото песто се сервира украсено с кръгчета домати. Може да се консумира както топло, така и студено.

10. Ашуре с ябълки и стафиди – десертът е лесен и бърз и е добре да остане без месо, нали?

Необходими продукти:
1 ч.ч. пшеница
2 с.л. препечено брашно
1 к.ч. смлени орехови ядки
1 с.л. стафиди
1 с.л. мед
канела
Начин на приготвяне:
Пшеницата се сварява в малко вода, отцежда се и с горещата вода се разбъркват останалите съставки. Сместа се изсипва върху отцеденото жито и всичко отново се разбърква. Накрая се поръсва с канелата.

Сабина Димитрова
Сабина Димитрова

Сабина Димитрова е дипломиран филолог, възпитаник на СУ „Свети Климент Охридски“. Обича морето, котките, хубавата музика, стойностната литература, но най-много – страхотната си дъщеричка.


Коментари

Свързани: диета, здраве, храна
Сабина Димитрова 16.04.2023 17.04.2013
Предишна 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве 10 полезни въздействия на бирата върху човешкото здраве
Следваща 10 български паметника на културата от световно значение 10 български паметника на културата от световно значение
Коментирай

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

Стани автор

Стани автор в © 10-те най

Най-новите

10 любопитни факта за Том Джоунс
10 любопитни факта за Том Джоунс
07.06.2023
10 симптома на тревожността
10 симптома на тревожността
06.06.2023
10-те най-влиятелни римски богини
10-те най-влиятелни римски богини
06.06.2023
10 филма по романи на Стивън Кинг
10 филма по романи на Стивън Кинг
06.06.2023
10 признака, по които да познаеш истинските "хора от морето"
10 признака, по които да познаеш истинските „хора от морето“
05.06.2023

Последвай ни

Facebook Like
Instagram Follow

Времето

София
16°
Варна
19°
Пловдив
16°
Бургас
20°

Виж още

10 симптома на тревожността

10 симптома на тревожността

07.06.2023
10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

10 типа мъже, за които не бива да се омъжвате: съвети от 1930 година

04.06.2023
10 японски ястия, които си струва да опитате

10 японски ястия, които си струва да опитате

03.06.2023
10 причини желанията ви да не се сбъдват

10 причини желанията ви да не се сбъдват

02.06.2023
© 10-те най
Електронното списание © 10-те най събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. © 10-те най е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.

 

Нашите автори
Контакти
Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • Mustak.bg
  • Vkusi.Me
  • Meloman.bg

10te.bg използва бисквитки (cookies). С приемането им ще се възползвате от оптималното поведение на сайта.
Подробности за бисквитките и как да ги изключите вижте тук.

Lost your password?
Политика на поверителност

Какви лични данни събираме и защо?

Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугата Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде одобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уебсайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

Вмъкнато съдържание от други уебсайтове

Статиите на този сайт могат да съдържат вградени видеа, изображения, съдържание и т.н. Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание, ако имате профил и сте влезли в него.

Колко дълго държим личните ви данни?

Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

Вашите права над личните ви данни

Ако сте оставяли коментар в този сайт, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

Как използваме вашите данни?

Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

Задължителни бисквитки

За да можем да запазим предпочитанията ви относно настройките на бисквитките, задължителните бисквитки (cookies) трябва да бъдат активирани по всяко време.

Ако ги деактивирате, няма да можем да запазим предпочитанията ви. Това означава, че всеки път, когато посещавате този уебсайт, ще трябва да активирате или деактивирате отново бисквитките.

Политика за бисквитките

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, поставят бисквитки (cookies) единствено с цел да направят възможни или да подобри определени функции или да подобрят процеса на навигация за ползвателя.

Освен бисквитките, свързани с функциите и престоя на сайта, аналитични бисквитки се поставят от инструменти на трети страни с цел да се следи качеството на престоя на ползвателя при посещение на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД, не използват маркери или аналогични проследяващи технологии. "Меломан БГ" ЕООД не използва бисквитки за събиране, обработване, разпространение или записване на лични данни.

Политиката за защита на личните данни на Европейския парламент се прилага за локалното съхранение и сравними технологии.

Какво представляват бисквитките?

Повечето уебсайтове, които посещавате, използват бисквитки (cookies), за да подобрят качеството на Вашия престой. Те позволяват на уебсайтовете да Ви "запомнят" – или за времетраенето на Вашето посещение (чрез използване на "бисквитка за престой"), или за повтарящи се посещения (като използват "постоянна бисквитка").

Бисквитките могат да имат най-различни функции. Те Ви позволяват да навигирате ефективно между отделните страници, като запазват Вашите предпочитания и като цяло подобряват качеството на Вашия престой на уебсайта. Бисквитките правят Вашето взаимодействие с уебсайта по-бързо и по-лесно. Ако даден уебсайт не използва бисквитки, той ще смята, че сте нов посетител всеки път, когато преминете към нова страница на уебсайта – например когато затворите дадено меню и преминете към друга страница, той няма да запомни, че сте затворили менюто на предходната страница и ще покаже следващата страница с отвореното меню.

Някои бисквитки насочват рекламни или маркетингови послания въз основа, например, на Вашето местоположение и/или навици при използването на интернет.

Бисквитките могат да бъдат поставени от уебсайта, който посещавате ("собствени бисквитки"), или от други уебсайтове, които предоставят съдържание на страницата, която разглеждате ("бисквитки на трети страни").

Какво съдържа бисквитката?

Бисквитката е обикновен текстов файл, който се съхранява на Вашия компютър или преносимо устройство от сървъра на уебсайта. Впоследствие този сървър може да възстанови или да прочете съдържанието на съответната бисквитка. Бисквитките се управляват от Вашия браузър. Всяка бисквитка е уникална и съдържа определена анонимна информация, като например анонимен идентификатор, име на сайта, цифри и букви. Тя позволява на уебсайта да запомни Вашите предпочитания при сърфиране в интернет.

По какъв начин използваме бисквитките?

Нашите страници използват бисквитки за запаметяване на:

  • вашите настройки за показване, като например настройките за контраст на цветовете или размер на шрифта;
  • информация за това дали вече сте попълнили проучване за полезността на съдържанието на сайта с цел да не бъдете питани отново;
  • информация дали сте се съгласили или не с използването на бисквитки на този сайт.

Освен това някои от вградените на нашите страници видеоклипове също използват бисквитки, за да събират анонимно статистика за това как сте стигнали до съответната страница и кои видеоклипове сте гледали.

Разрешаването на бисквитките не е абсолютно необходимо, за да може уебсайтът да работи, но ще допринесе за по-доброто му използване. Можете да изтриете или блокирате бисквитките, но ако го направите е възможно някои функции на сайта да не работят, както трябва.

Свързаната с бисквитките информация не се използва за установяване на самоличността Ви, а образците с данни са изцяло под наш контрол. Бисквитките не се използват за цели, различни от посочените тук.

Как да контролирате бисквитките?

Можете да контролирате и/или изтривате бисквитки когато пожелаете - за повече информация вижте aboutcookies.org. Можете да изтриете всички бисквитки, които вече са запазени на Вашия компютър, а също така можете да настроите повечето браузъри да ги блокират. Ако направите това обаче, може да се наложи ръчно да настройвате някои параметри всеки път, когато посещавате даден сайт, а освен това е възможно някои услуги и функции да не работят.

Бисквитки от "трета страна"

Бисквитките на трети страни се поставят и използват от организация, различна от "Меломан БГ" ЕООД. Например, за да измери своята аудитория, уебсайтът използва аналитично дружество на трета страна, което поставя своя собствена бисквитка, за да извърши услугата. Уебсайтът има внедрено съдържание - видео материали от YouTube, както и изображения от Flickr и Instagram. Тези сайтове също могат да поставят свои собствени бисквитки. Уебсайтът използва рекламни мрежи на трета страна. За да предоставят насочена реклама, и те поставят собствени бисквитки.

Социалните мрежи Facebook, Twitter и други поставят бисквитки за споделяне на съдържание и за изготвяне на статистики за достъпа. Наличието, броят и статусът на бисквитките може да зависи от начина, по който използвате съответните платформи преди или по време на посещението Ви на уебсайтовете, собственост на "Меломан БГ" ЕООД.

Какво да направите, ако не искате да бъдат поставени бисквитки на Вашия компютър?

За някои хора идеята, че се съхранява информация на техния компютър или мобилно устройство, е донякъде свързана с нахлуване в личното им пространство, особено когато тази информация се съхранява и използва от трета страна без тяхното знание. Ако предпочитате, възможно е да бъдат блокирани някои или всички бисквитки, или дори да бъдат изтрити бисквитките, които вече са били поставени, но трябва да знаете, че може да се лишите от някои функции. За да направите това, трябва да промените настройките на Вашия браузър относно личните данни.