10 любопитни факта за смяната на часа

„Мъжът се нуждае от шест часа сън, жената – от седем, а глупакът – от осем“ е заявил веднъж Наполеон. Императорът е смятал съня за загубено време и е спял само по шест часа, както и великият изобретател Едисон. Затова пък Айнщайн се е нуждаел от най-малко 10 часа, а както знаем той не е бил глупак. Нуждата от сън, също както и времето, когато човек заспива и се пробужда са много индивидуални неща и в значителна степен те са предопределени генетически. Това доказва в своята книга „Как върви нашият вътрешен часовник“, водещият германски хронобиолог Тил Рьонеберг.

Всяка година обаче много хора от най-различни точки по света са принудени да се лишат от 1 час сън, заради преминаването към лятното часово време. За пръв път то е въведено от правителството на Германия и Централните сили по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Идеята била да се редуцира потреблението на въглища по време на войната и явно се оказала добра, след като толкова години по-късно, над 70 страни все още следват тази практика.

10 любопитни факта за смяната на часаВ САЩ през 2008 г. Министерството на енергетиката проучва икономията на електроенергия и установява, че по време на лятното часово време използваното количество електроенергия в страната е намаляло с 0.5% на ден до 1.3 млрд. киловатчаса. Освен това според американското министерство на транспорта този допълнителен час е в състояние да попречи на транспортните произшествия и да доведе до намаляване на престъпността.

Понякога поправянето на часа при механични или неавтоматично коригиращи се устройства представлява затруднение. Затруднението е дали да се мести стрелката един час напред или назад. Американците например използват игра на думи, за да се подсетят „дали ще спят един час повече или по-малко“ Spring – spring forward, and fall – fall back“, което на български може да се преведе с кратката рима „Напролет – скок напред, наесен – крачка назад“. Днес ви представяме още 10 любопитни факта за смяната на часа.

1. У нас промяната в часа два пъти всяка година е въведена на 1 април 1979 година. До 1996 година лятното време започва от 0 часа на последната неделя на март (или първата неделя на април) и продължава до 0 часа на последната неделя на септември (или първата неделя на октомври). През 1997 и 1998 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 3 часа на последната неделя на октомври. От 1999 година лятното време започва в 3 часа на последната неделя на март и продължава до 4 часа на последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с 1 час назад – т.е. до 3 часа астрономическо време.

10 любопитни факта за смяната на часа2. Всяко нарушение на естествения, природен ритъм, регулиращ съня, нарушава стабилността на нашия вътрешен часовник, а следователно и на целия организъм. Според учените смяната на часа се отразява отрицателно не само на самочувствието на хората, но и на тяхната продуктивност. Т.е. тази промяна е неефективна и от икономическа гледна точка.

3. Здравни експерти са на мнение, че липсата на този час предизвиква невероятен стрес за организма, в следствие на което дни наред след смяната на часа, хората са с нарушен сън. Шведски учени подчертават, че броят на инфарктите скача в периода непосредствено след смяната на времето. По данни на една от най-големите застрахователни компании на Германия DAK, в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. А обичайната средна годишна „норма“ е 30 души дневно.


4. Преминаването към лятно време е опасно не само за хората, но и за животните. Лисиците, дивите глигани обикновено излизат на лов в часовете преди развиделяване. А след преминаването към лятно време именно тогава по автомагистралите и селските шосета има най-много коли. Всяка година през месец април в Германия са прегазвани най-много диви животни.

5. През март 2012 г. Грузия записа служебна загуба, тъй като никой от грузинските шахматисти не се яви за мача на отбора в неделя, 25 март. Грузинците се оправдаха с това, че не знаели за въвеждането на лятното часово време, при което часовниците се превъртат един час напред. 10 любопитни факта за смяната на часаВ родината им лятно – и съответно зимно – часово време няма. Грузия се отказа от смяната на времето два пъти годишно наред с други страни от бившия Съветски съюз като Узбекистан, Таджикистан, Туркменистан, Казахстан и Киргизия.

6. През септември 1999 г. смяната на времето спасява живота на десетки хора. Терористи от Западния бряг подготвят бомби с часовников механизъм и ги вкарват в Израел. Само че терористите не отчитат смяната на времето при настройката на взривните устройства и те избухват с един час по-рано. В резултат при атентата загиват трима терористи, вместо планираните пътници в два автобуса.

7. За да се спазят публикуваните разписания, влаковете не могат да напускат гарите преди предварително обявения час. Така че при смяната на часовниците през октомври всички влакове на Amtrak в САЩ, които в 2.00 се намират на гара изчакват цял час преди да продължат своето пътуване. Много пътници с изненада установяват, че по този начин тяхното пътуване се удължава точно с един час. През пролетта пък всички влакове, които пътуват през нощта имат планово закъснение от 1 час и се опитват да го наваксат по трасето.


10 любопитни факта за смяната на часа8. Близнаци, които са родени в 11:55 и 12:05 имат различни рождени дни. Смяната на часовниците обаче може да промени и поредността на тяхното раждане. През есента едното бебе може да се роди в 1:55, а второто да се роди 10 минути по-късно в… 1:05. През пролетта пък се увеличава интервала между ражданията на близнаците. Така например през ноември 2007 Лаура Кириоли в щата Северна Каролина е родила своя син Питър в 1:32 местно време, а 34 минути по-късно е дарила живот на дъщеря си Алисън. Според документите обаче Алисън се е родила в 1:06 или преди своя брат-близнак.

9. Любопитно е, че дори на Антарктида има зимно и лятно часово време, въпреки че на ледения континент изобщо няма дневна светлина през зимата, а през лятото слънцето грее по 24 часа на ден. Причината за смяната на часовниците се крие в това, че учените от изследователските станции синхронизират часовниците си с Чили и Нова Зеландия, откъдето получават доставки на храна и други продукти.

10. Изследване на правозащитните органи в САЩ е показало, че престъпността спада с между 10 и 13% заради смяната на часовниците. Причината се крие в това, че повечето престъпления се извършват в тъмната част на деня, а именно смяната на времето осигурява дневна светлина до по-късно вечерта през лятото.

Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *