Външният вид може да бъде много заблуждаващ, когато става въпрос за цветя. Днес ще ви предложим списък, състоящ се от десет разкошни, но смъртоносни растения и кратко резюме за тях.

Точно като нас, цветята се развиват от стотици хиляди години и са разработили различни средства за защита – от тръни и шипове, до смъртоносни химикали.

В тази статия ще обсъдим 10 смъртоносни растения, за които да внимавате. Тези цветя изглеждат безобидни за простото око, но съдържат токсини и отровни вещества, които могат да бъдат опасни както за хората, така и за домашните любимци.


1. Oleander/Олеандър

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Олеандър, известен още от Древна Гърция и Рим и описан от Плиний, е едно от най-токсичните и смъртоносни градински растения в света. Можете да го използвате като декоративен храст или жив плет, но имайте предвид, че всички части на растението са отровни. Ако вие или вашият домашен любимец изядете случайно част от растението, симптомите на отравяне могат да варират от повръщане и диария до припадъци, кома и смърт. Уверете се, че не го докосвате, тъй като някои хора търпят тежки кожни реакции при контакт.

2. Lily of the Valley/Момина сълза

Ако погълнете такова цвете – и привличането е разбираемо, то ухае страхотно – очаквайте най-лошото. 1-ва степен по скалата за отровни растения е. Действа чрез сърдечните гликозиди, които създават ефект, подобен на този при експозицията с дигоксин, което означава, че това деликатно, разкошно, съблазнително цвете е и едно от най-смъртоносните растения убийци на Земята.

3. Ornithogalum/Витлеемската звезда

Многогодишни и трайни цветя от семейството на Лилиите – отровни във всичките си части, но най-вече не забравяйте да стоите далеч от луковиците и корените му. Това смъртоносно цвете, което цъфти в края на пролетта или началото на лятото, съдържа сърдечни гликозиди, които имат животозастрашаващи странични ефекти. Никога не трябва да го използвате като лекарство.


4. Iris/Ирис

Името си получава от гръцката дума за дъга, което е и името на гръцката богиня на дъгата – Ирис. То е едно от онези смъртоносни цветя, които изглеждат великолепно, но могат да доведат до повръщане, треска или диария при хора и домашни любимци. Въпреки това, има и някои представители на рода, които притежават множество лечебни свойства и се използват като билки.

5. Aconitum/Самакитка

В голяма степен е проклятие за всичко около себе си. Въпреки че принадлежи към семейството на лютичетата, в Самакитката няма нищо сладко или хубаво (с изключение на външния вид). Няколко капки сок от корените на това смъртоносно цвете и ще получите сърдечна недостатъчност и парализа на сърдечните мускули, с които да се справяте – ако изобщо имате време, разбира се.

6. Belladonna/Беладона

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Това многогодишно тревисто растение от семейството Solanaceae е толкова смъртоносно, колкото и репутацията му. Вероятно сте чели криминални романи или сте гледали телевизионни предавания, свързани с отравяне с беладона. Според USDA Forest Service, Беладона означава „красива жена“ на италиански… но това вероятно вече го знаете. Ето и други интересни факти за това отровно цвете.

Както при много отровни растения, има много причини за употребата им, както добри (лекарствени), така и лоши (оръжия и отрови). Римляните използвали беладона като биологично оръжие, за да замърсят хранителните резерви на враговете си. В пиесата на Шекспир, Макбет, шотландската армия побеждава датчаните, като замърсява алкохола им с беладона, предизвиквайки дълбок, коматозен сън, който ги убива в безпомощно състояние. По време на Втората световна война германците измислят смъртоносен газ без мирис и единственият антидот за неговите парализиращи ефекти се оказва атропин.

7. Hemlock/Бучиниш

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Едно от най-отровните и смъртоносни растения в света. Трябва обаче да правите разлика между отровния бурак/бучиниш и Daucus carota („дантелата на кралица Ан“), защото двете са много подобни, но второто е безвредно. Отровният бурак расте из цял САЩ. То е токсично за домашни любимци, добитък и хора, така че не забравяйте да го следите, ако решите да го отглеждате в градината.


8. Gypsophila/Бебешки дъх

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Гипсофила/Мишорка, известна още като Бебешки дъх, изглежда прекрасно, но може да причини дразнене на кожата, повръщане и гадене. Името на рода идва от гръцките думи gypsos („гипс“) и philios („любящ“) – препратка към богатите на гипс субстрати, върху които растат някои видове на рода.

9. Jessamine/Жасмин

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Жълтият жасмин е често срещано градинско растение, обичано заради обилните жълти цветя, които дава през лятото. Това е и едно от най-смъртоносните цветя. Съдържа невротоксични алкалоиди, които засягат нервните окончания и причиняват парализа, мускулна слабост и клонични конвулсии при животни и хора. Всички части на растението са отровни, но трябва да внимавате най-много с цветята и корените.

10. Morning glory/Ипомея

10-те най-красиви, но смъртоносни растения

Само едно помирисване на семената може да доведе до диария, повръщане или халюцинации. Децата са особено привлечени от ефектните цветя. За щастие яденето на цветята на Ипомея не е опасно, освен ако детето не се задави. Но семената могат да бъдат отровни, особено в големи количества. Те съдържат химикал, подобен на LSD.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *