Лъжата е изключително разпространена в нашия живот. Независимо дали е благородна или преднамерена – лъжата си е лъжа. Чуваме я стотици пъти дневно, а също така я изричаме при нужда.

Първи април е денят на шегата, сатирата и лъжата. Това е единствения ден в годината, когато можем да излъжем приятелите си абсолютно безнаказано и дори се е превърнало в традиция да си погаждаме номера. Днес ви представяме 10 интересни факта за лъжата, които вероятно не знаете.

1. Очите на лъжеца

Едно от най-разпространените твърдения за лъжците е, че очите им непрекъснато шарят и не задържат погледа си, докато изричат лъжа. Оказва се обаче, че не можем да разчитаме на този метод. Група психолози са провели изследване, при което са следили две групи хора – на казващи истината и такива, които лъжат. Те стигнали до извода, че няма особена разлика в шаренето на погледа при двете групи.


2. Детектор на лъжата

Детекторът на лъжата измерва нивото на стреса и безпокойството. Данните на уреда се базират на пулса и кръвното налягане на човек, но има хора, които могат да го заблудят. Все пак само 4% са тези, които успяват да излъжат модерните полиграфи.

3. Да излъжеш себе си

Често лъжците са способни да повярват в собствените си лъжи. Направено изследване доказва, че преписвачите по време на изпит, са по-склонни да се надценят, нищо че не са използвали собствените си знания.


4. Лъжа от недостиг на време

Учени от университета в Амстердам провели изследване, според което голяма част от лъжите са провокирани от липсата на достатъчно време. Хората, които разполагат с време за размисъл при вземане на решение, лъжат по-рядко.

5. Най-лъжливата страна в света

След проведено изследване, в което участват 15 страни е установено, че Китай е най-лъжливата страна. Китайците са склонни да излъжат, за да получат финансова изгода. Що се отнася до брой на изречени лъжи – първенци се оказали турците.

10 интересни факта за лъжата

6. Децата и лъжата

Децата се научават да лъжат почти по същото време, по което проговарят. В повечето случаи това не е преднамерена лъжа, а продиктувана от това, да отговарят по шаблон на еднотипни въпроси. Също така въображението на децата, ги кара да вярват на собствените си лъжи.

7. Лъжата и еволюцията

Лъжата е един от основните фактори на човешката еволюция. Според психолога Робърт Райт, колкото по-развита е системата на комуникация, толкова повече се лъже в обществото.


8. Мъжете, жените и лъжата

Мъжете лъжат доста по-често от жените. След направено изследване, професор Карън Пейн стига до заключението, че мъжете изричат почти два пъти повече лъжи годишно от жените. Също така жените съжаляват за изречените лъжи в 80 % от случаите. Това се отнася само за 70 % от представителите на силния пол.

9. Митомания или Синдром на Мюнхаузен

Това е заболяване, при което човек изпитва непрекъсната нужда да лъже. С помощта на лъжата той си създава собствена реалност и дори искрено вярва в лъжите си.

10. Спонтанна и планирана лъжа

Лъжите могат да бъдат спонтанни и планирани. Спонтанният измамник може да бъде разпознат по позата или жестовете, докато професионалиста в лъжите лесно може да ни заблуди.
Коментари

Свързани:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *